Romania cladirilor verzi – cat de pregatiti suntem?

Desi noua Directiva Europeana privind Performanta Energetica a Cladirilor (EPBD II) prevede ca toate statele membre sa se asigure ca toate cladirile publice noi au un consum aproape net zero de energie, incepand de la 31 decembrie 2018 si ca toate cladirile noi sa aiba un consum aproape net zero de energie pana cel tarziu la 31 decembrie 2020, in Romania pasii facuti inspre aceasta directie sunt inca timizi.

Masura urmeaza sa aiba un efect major asupra pietei constructiilor, inclusiv a constructiilor rezidentiale, dar aceasta tema este abordata destul rar in spatiul public si in plus, autoritatile publice fac prea putin in acest sens.

La inceputul anului 2016 Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede ca toate cladirile noi receptionate pe baza unor autorizatii emise incepand cu 31 decembrie 2020 vor trebui sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero. In cazul cladirilor publice, ordonatata e valabila din 31 decembrie 2018. Ordonanta obliga suplimentar autoritatile locale ale oraselor sau comunelor cu peste 5000 de locuitori sa demareze planuri locale, multianuale, pentru a creste numarul de cladiri noi si existente al caror consum de energie sa fie aproape sau egal cu zero. Problema cea mai mare este in sectorul rezidential, unde, potrivit datelor INS, 87% din cladiri au fost construite in perioada 1961 – 1990. 7% din stocul actual de cladiri rezidentiale a fost construit intre 1990 si 1999 si doar 6% dupa anul 2000.

In martie 2019, Consiliul Judetean Cluj anunta ca sediul institutiei ar urma sa devina prima cladire publica „verde” din Romania, prietenoasa cu mediul si cu un consum de energie extrem de redus, aproape de zero, lansand concursul de solutii pentru proiectul „Noul Consiliu Judetean Cluj – Extinderea și modernizarea cladirii sediului Consiliului Judetean Cluj”. Acest proiect isi dorea certificarea cladirii conform standardelor BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) privind cladirile verzi, atat a cladirii existente a CJ cat si a extinderii acesteia, potrivit anuntului facut de autoritatile clujene.

Conform unei analize realizate prin intermediul VICTA – in Romania, in ultimele 6 luni au fost anuntate aproape  300 de investitii noi publice (sedii de primarii, scoli, gradinite, etc.). Fiecare investitie are o valoare de peste 1 mil de lei.

Cele  mai multe cladiri de acest gen se afla in Bucuresti (22 cladiri). Urmeaza Ilfov si Iasi cu cate 17 unitati, Suceava cu 15 si Dambovita si Timis cu cate 13.

Astfel, cel putin la nivel teoretic, piata din Romania ar urma sa devina “verde” in perioada urmatoare, avand in vedere numarul substantial de cladiri publice ce urmeaza a fi realizate. Insa, ramane de vazut cate dintre aceste vor si reusi sa implementeze si sa respecte directiva europeana.

Curios sa vezi toate aceste cladiri publice ce urmeaza a fi construite? Scrie-ne pe www.victa.ro.