Romania a crescut pe segmentul proiectelor sustenabile. Cate proiecte au fost certificate in 2017?

Conform datelor publicate de BuildGreen, companie lider de piata in consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania, in 2017, la nivel national au fost certificate sustenabil peste 40 de proiecte imobiliare noi si existente. Aceasta cifra aduce piata imobiliara locala la acelasi nivel cu alte tari din Europa, cum ar fi Cehia, Slovacia, Polonia sau Ungaria.

foto: Globalworth Tower; sursa: constructiv.ro

Cele mai multe cladiri cu certificare BREEAM si LEED sunt din domeniul office si comercial, iar dorinta de a se incadra in normele impuse de aceste doua certificari a inceput sa fie manifestata si de proprietarii de imobile deja finalizate, pentru a-si pastra proiectele relevante intr-o piata cu structuri ce au niveluri ridicate de performanta.

Conform declaratiilor oferite de Razvan Nica, managing director al BuildGreen, constructiile din tara noastra au trecut la un nivel superior de sustenabilitate care pune accent nu doar pe nivelul ridicat al performantei energetice a cladirilor, migrand spre implementarea de noi tehnologii prin care sa creeze un mediu cat mai benefic pentru persoanele dinauntru.

Pentru viitor, expertii estimeaza ca vor aparea primele proiecte rezidentiale certificate sustenabil (in prezent mai multe astfel de proiecte detin certificari din partea unor foruri interne), dar si ca sectorul industrial se va concentra tot mai mult sa dezvolte proiecte sustenabile – un exemplu concret in acest sens fiind fabrica grupului turc Arkelik, proprietarul Arctic, care este certificata LEED.

BuildGreen a consiliat si a obtinut in 2017 peste 25 de certificari sustenabile pentru o serie intreaga de proiecte din Romania dar si din Europa Centrala si de Est si Liban, reprezentand o majorare de 25% a numarului de proiecte consiliate, printre cele mai importante numarandu-se intreg portofliul din regiune al NEPI Rockcastle, The Bridge si Globalworth Tower – ambele cu cel mai ridicat nivel de certificare LEED Platinum, Oregon Park, The Mark si Unirii View.

Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 130 de proiecte imobiliare, cu o valoare investititionala cumulata de peste un miliard de euro.

Sursa articol: constructiv.ro

Doresti un demo Gratuit cu cele mai noi proiecte care se construiesc in Romania? Acceseaza singura platforma inteligenta de ofertare la santierele active de la noi din tara – victa.ro!