Realizare impresionantă în domeniul energiei solare: Arad va găzdui cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

Pro Arhitectura SRL Arad a dezvoltat documentația tehnică, care a servit drept fundament pentru obținerea autorizației de construire pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Această investiție impresionantă implică dezvoltarea unui parc fotovoltaic în afara zonelor locuite, în localitățile Grăniceri și Pilu din județul Arad. Parcul se întinde pe o suprafață totală de 1064 hectare, din care 928 de hectare sunt situate în unitatea administrativ-teritorială Grăniceri, iar 136 de hectare se află în unitatea administrativ-teritorială Pilu.

Proiectul reprezintă o realizare remarcabilă în industria energetică, deoarece acesta va constitui cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Cu o putere totală de 1057,5 MW, acest parc depășește cu mult următorul cel mai mare parc, Parcul solar Escatrón-Chiprana-Samper din Aragon, Spania, care are o putere de 850 MW.

Componentele principale ale parcului fotovoltaic sunt următoarele:

  • 1706302 panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial
  • 310 posturi de transformare/conversie
  • 9 stații de transformare de 33/110 kV
  • o stație principală de transformare (sumatoare) de 33/110/400 kV
  • o stație de conexiune de 400 kV care va sectiona LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba circuitul1.

Conform estimărilor generale, costurile necesare pentru realizarea acestui proiect în faza de documentație tehnică și autorizații de construire se ridică la suma de 146.924.594,79 euro. Valoarea totală a investiției nu depășește 800 de milioane de euro.

Autorizațiile de construire au fost obținute în data de 08.06.2023, iar începerea lucrărilor este planificată pentru toamna acestui an.

Titularul proiectului este West Power Investments, iar S.C. Pro Arhitectura SRL este responsabilă pentru proiectarea de specialitate în arhitectură și consultanță. Compania Monsson Alma S.R.L. a fost desemnată ca proiectant general.

În România, accentul asupra sustenabilității devine tot mai puternic. De exemplu, datele VICTA.ro arată pentru 2023 un total de peste 1000 proiecte care se orientează spre surse alternative de energie, precum panourile fotovoltaice. 

Surse: victa.ro și arq.ro