ROMEPS: Reabilitarea termica creste eficienta energetica si reduce consumul cu pana la 70%

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) au vorbit, in cadrul primului summit pe energie de pe plan local, organizat de RENEXPO South-East Europe, despre renovarea cladirilor pentru un mod de viata sustenabil. Potrivit ROMEPS, reabilitarea termica este esentiala pentru a aduce cladirile aflate in clase energetice inferioare in cele superioare, acest lucru generand scaderea consumului cu pana la 70%.

Delia Filip ROMEPSÔÇťCladirile rezidentiale si non-rezidentiale consuma 40% din energia utilizata in Europa. Pana astazi, aproximativ 3/4 din aceasta energie este folosita pentru incalzire. Cladirile tip „energie zero” pot reduce acest procent de zece ori. Legislatia Europeana a impus statelor UE sa aplice masuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea constructiilor existente si prin imbunatatirea performantei energetice a cladirilor nou construiteÔÇŁ, a declarat Delia Filip, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania.

Conform directorului executiv ROMEPS, fiecare kilogram de EPS utilizat in ÔÇťETICSÔÇŁ economiseste, intr-un an, de trei ori mai multa energie decat a fost nevoie pentru producerea lui.┬áIn acest sens, asociatia propune ca solutie pentru cresterea eficientei energetice reabilitarea termica a cladirilor cu polistiren expandat.

ÔÇťDin punct de vedere economic, polistirenul expandat are beneficii majore, intrucat folosirea acestuia la reabilitari termice genereaza importante economii energetice, de pana la 70%, crescand astfel eficienta energetica si amortizand investitiile in termen scurt, de 6-8 aniÔÇŁ, a precizat Delia Filip.

De asemenea, polistirenul expandat este prietenos cu mediul, deoarece nu contine substante toxice. Mai mult decat atat, acesta are in componenta sa 98% aer, restul fiind celule de polistiren. Astfel, aceasta compozitie asigura si un coeficient mare de termoizolare.

Printre avantajele utilizarii polistirenului expandat in constructii se numara si faptul ca are o greutate redusa, fiind usor de manevrat si de transportat, se poate taia usor la dimensiunile dorite, cu unelte obisnuite de taiere (cutter, fir incalzit sau fierastrau), nu necesita haine de protectie sau dispozitive speciale. Un aspect foarte important pentru sanatatea aplicatorilor si locatarilor in ceea ce priveste polistirenul expandat este ca nu cauzeaza iritatii ale pielii sau ale cailor respiratorii, asa cum se intampla in cazul aplicarii sau utilizarii materialelor cu fibre minerale si nu contine lianti chimici sau adezivi care pot emana vapori toxici si cianuri in mediu.

Despre ROMEPS:

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) a fost infiintata in anul 2004, din 2011 activand sub aceasta denumire. Asociatia i┼či propune sa promoveze pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii de polistiren ┼či sa vegheze la respectarea reglementarilor. ROMEPS are, in prezent, 13 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 7 membri asociati (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) ┼či 2 membri de onoare (Plastics Europe ┼či Isopor).

Despre RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE (Bucuresti):

Din 2008, RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE creeaza in Bucuresti la Sala Palatului, punctul de intalnire Nr.1 pentru experti si persoane cheie pentru transfer de cunostinte in domeniu. Este cel mai mare si important eveniment care revine in fiecare an cu expozitie, conferinte specializare, workshop-uri si evenimente conexe in sectorul energiilor regenerabile si eficientei energetice din Romania. RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE va ajuta sa deveniti independenti energetic, va aduce in contact direct cu experti care stiu sa construiasca o centrala de biogaz, este targul pe hidroenergie al Romaniei si ajuta tara sa genereze energie curata pentru o tranzitie catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, prin sprijinirea dezvoltarii acestui sector.

Despre REECO RO Expozitii S.R.L. si REECO Grup:

REECO RO Expozitii S.R.L. este organizatorul targurilor si conferintelor internationale RENEXPO® South-East Europe (Bucuresti) si ENREG ENERGIA REGENERABILA® (Arad). REECO face parte din grupul REECO, Compania, cu sediul in Reutlingen-Germania este unul din cei mai mari organizatori de targuri si conferinte din Europa in domeniul energiei regenerabile, eficientei energetice, eficientei energetice in constructii si renovare. Din 1997 si pana in prezent, REECO a organizat peste 1000 de expozitii si conferinte, care au fost vizitate de aproximativ 50.000 de experti si la care au participat anual peste 2000 de expozanti. Portofoliul companiei cuprinde 8 targuri si 60 de conferinte organizate anual in Germania si Europa. REECO are aproximativ 50 de angajati in 5 locatii: Germania, Austria, Polonia, Romania, Serbia, Boznia si Herzegovina, iar in 2015 in Muntenegru si Albania, cu potential de extindere in Macedonia si Croatia in 2016.

Tags: