Proiect de lege ce loveste in producatorii de centrale termice

Romanii nu vor mai avea dreptul de a se debransa de la sistemele centralizate de incalzire, potrivit unui proiect de lege adoptat marti de Camera Deputatilor, for decizional.

ÔÇŁDeconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu si debransarea totala a instalatiilor interioare de incalzire si/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise in cazul in care condominiul se afla intr-o zona unitara de incalzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termicaÔÇŁ, se arata in proiectul de lege adoptat de Parlament.
Proiectul adoptat marti mai prevede si reducerea TVA pentru caldura si apa calda de la 19% la 5%. Acest lucru ar permite reducerea pretului final, insa cel mai probabil autoritatile vor majora pretul agentului termic cu diferenta, dupa cum s-a mai procedat si in alte cazuri.
De asemenea, este obligatorie montarea de contoare individuale pentru toate apartamentele legate la sisteme centralizate pana la 31 decembrie 2020. In cazul in care acest lucru nu este fezabil sau este prea scump, este obligatorie montarea repartitoarelor de costuri.
Legea adoptata nu se aplica retroactiv, astfel ca nu ii afecteaza pe cei care au deja centrale termice.
Sistemul centralizat de termoficare a pierdut in ultimii 15  ani jumatate din abonati
Daca in 2002 cifrele oficiale aratau aproximativ 2,5 milioane de apartamente deservite de sistemul centralizat de incalzire, adica peste 84% din totalul locuintelor la nivel urban, in martie 2016 numarul lor era cu circa 49% mai mic, scazand pana la 1,27 milioane de locuinte bransate.