PROELECTRIC: Paratrasnete cu dispozitiv de amorsare si functie de testare la distanta

DAT CONTROLER® PLUS REMOTE TESTERparatrasnet DAT Controler Plus

Paratrasnete cu dispozitiv de amorsare si functie de testare la distanta

Paratrasnetele cu dispozitiv de amorsare trebuie sa functioneze corect pe o perioada lunga de timp. Asadar este esential ca sa se asigure buna functionare a componentelor paratrasnetului de-a lungul timpului, in diverse medii si in conditii extreme de utilizare.

Paratrasnetele DAT CONTROLER® PLUS sunt supuse unor teste si controale severe. Multumita acestor controale, paratrasnetele DAT CONTROLER® PLUS sunt certificate cu marca N de calitate AENOR (organizatia spaniola de standardizare). Aceasta organizatie verifica periodic mostre din productie pentru a se asigura ca toate cerintele de calitate cerute de Normativ sunt indeplinite.

Pentru a asigura corecta functionare a acestor paratrasnete chiar si in medii corozive sau dupa ce au suferit lovituri directe de trasnet, aceste dispozitive sunt supuse la 4 teste:

1.    Test in atmosfera salina, inalt coroziva (asa cum este prezenta in zonele industriale si in zonele de coasta maritima)

Dupa acest test, aceleasi mostre sunt supuse la:

2.    Testul in atmosfera sulfuroasa, intr-un mediu umed cu Dioxid de Sulf, unde se simuleaza un nivel ridicat de poluare industriala (efectul de ploaie acida), care este prezent in zonele industriale si la munte.

Conform normei NF C 17-102/2011, dupa aceste teste, aceleasi mostre sunt supuse la urmatoarele teste:

3.┬á┬á┬á Testul de curent electric suportat, se aplica 3 impulsuri electrice cu un varf de curent de 100 kA (10/350 ┬Ás).

4.    Testul de avans de amorsare, care defineste raza de protectie si eficacitatea paratrasnetului

Acestea sunt testele la care trebuie sa fie supus orice paratrasnet PDA conform cu noua editie a standardului in vigoare NF C 17-102/2011.

In plus fata de aceste teste obligatorii, Aplicaciones Tecnológicas supune paratrasnetele DAT CONTROLER® PLUS la un protocol de testare mult mai sever care include urmatoarele teste:

  1. Testul de curent suportat extins la 20 de implusuri, cu un curent de 100 kA cu unda de 10/350 ┬Ás, marind semnificativ si depasind cerintele impuse de Norma, care dupa cum am aratat mai sus cere doar 3 impulsuri consecutive. Din cele 20 de impulsuri, 10 sunt cu polaritate negativa si 10 cu polaritate pozitiva, in aceste fel paratrasnetele DAT CONTROLER┬« PLUS fiind testate pentru toate tipurile de trasnete, care pot fi de polaritati diferite.
  2. Test de izolare in conditii de ploaie. Paratrasnetele DAT CONTROLER® PLUS, datorita sistemului NOREIN®, patentat de Aplicaciones Tecnológicas, trec cu succes acest test rezultand o izolare mai mare de 95%.

Cum verificam daca paratrasnetul PDA functioneaza corect?

O inspectie completa include si verificarea functionarii paratrasnetului. In general, o astfel de verificare se poate face la fata locului cu ajutorul unui dispozitiv portabil, sau prin demontarea si trimiterea paratrasnetului spre verificare la producator. In oricare dintre cazuri, aceste metode de evaluare maresc costurile cu mentenanta instalatiei.

Noutatea:

DAT CONTROLER® PLUS REMOTE TESTER, rezolva aceasta problema, facand aceasta sarcina de verificare a paratrasnetului mult mai usoara. Acest paratrasnet incorporeaza un tester wireless, alimentat de la un panou solar si care comunica prin radiofrecventa, astfel putandu-se verifica oricand cu o telecomanda de la o distanta de maxim 100 de metri daca dispozitivul de amorsare functioneaza corect.

Avantaje:

avantajele DAT Controler Plus

Datorita acestui nou model de paratrasnet, inspectiile periodice cerute de Normativ, devin mult mai usoare, evitandu-se riscurile si complicatiile care apar datorita zonelor greu accesibile.

Inspectiile fiind atat de usor de efectuat, este recomandat ca acestea sa fie facute periodic si dupa fiecare lovitura directa in instalatia IPT. Pentru a putea determina aceste lovituri, se pot folosi contoare de trasnet care pot sa inregistreze atat numarul de impulsuri de trasnet incasate cat si data si ora, amplitudinea si polaritatea impulsului de trasnet.

Paratrasntele DAT CONTROLER® PLUS sunt fabricate de Aplicaciones Tecnologicas SA Spania si distribuite in Romania de PROELECTRIC SRL Tg-Mures

Afla mai multe despre DAT CONTROLER® PLUS aici: www.proelectric.eu/dcremote