Panouri solare instalate între șinele de cale ferată

Compania elvețiană Sun-Ways intenționează să instaleze panouri solare detașabile între șinele de cale ferată într-o premieră mondială. Acestea ar putea produce aproximativ 2% din consumul total de energie al Elveției și compania dorește să se extindă pe plan internațional.

Iata 7 lucruri ce merita subliniate despre aceasta tehnologie:

  1. Compania elvețiană, Sun-Ways, intenționează să instaleze panouri solare între șinele de cale ferată, în apropierea gării Buttes din vestul țării, în mai, cu aprobarea Oficiului Federal de Transport.
  2. Sun-Ways este prima companie care a brevetat un sistem detașabil pentru instalarea panourilor solare pe calea ferată, cu ajutorul EPFL, institutul federal de tehnologie din Lausanne.
  3. Compania a dezvoltat un sistem mecanic care permite instalarea panourilor solare amovibile și a creat un tren special care să le instaleze, asemănător cu „desfășurarea unui covor”.
  4. Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice va fi alimentată în rețeaua electrică și folosită pentru alimentarea locuințelor, deoarece conectarea la sistemul de operare al căilor ferate ar fi mai complicată.
  5. Sun-Ways estimează că întreaga rețea feroviară elvețiană ar putea produce aproximativ un terawatt-oră (TWh) de energie solară pe an, echivalentul a aproximativ 2% din consumul total de energie al Elveției.
  6. Compania vizează expansiunea pe plan internațional, în Germania, Austria și Italia, având în vedere că aproximativ 50% din liniile feroviare din întreaga lume ar putea fi echipate cu acest sistem.
  7. Sun-Ways abordează preocupările privind rezistența panourilor, riscul de incendii și reflexiile care ar putea distrage conducătorii de trenuri, prin crearea unor panouri mai rezistente, cu filtre antireflex și senzori încorporați pentru a asigura funcționarea corectă.

Cat de mare este potentialul de ofertare de panouri solare in proiectele publice din Romania?

In Romania, in ultimile 12 luni (martie 2022-martie2023) cu ajutorul Victa.ro am identificat un potential de ofertare de 207.572 panouri fotovoltaice in 650 de proiecte cu finantare publica + 50.000 panouri solare termice in 1162 proiecte cu finantare publica.

Surse: Victa.ro si euronews.com https://www.euronews.com/green/2023/03/17/solar-panels-could-be-installed-in-the-spaces-between-railway-tracks-in-world-first