Cum arata instalatiile pentru reciclarea apei… de ploaie

Astazi in Romania se vorbeste mult despre reciclarea deseurilor (inca nu foarte bine organizata), reutilizarea energiei solare, a vantului, dar mai putin a apei de ploaie. Exista insa studii care demonstreaza beneficiile acestui proces mai putin popularizat la noi in tara.

Iata care sunt cele mai importante, conform unui studiu publicat pe academia.edu:

–        Reducerea si prevenirea poluarii (de exemplu, stiati ca apa reciclata poate contine niveluri mai inalte de substante nutritive decat apa potabila, precum nitrogenul? Astfel, utilizarea apei reciclate in agricultura si irigatii poate reprezenta o sursa suplimentara de substante nutritive, micsorand cantitatea de ingrasaminte chimice necesare).

–        Apa reciclata poate fi folosita pentru crearea zonelor umede si a habitatelor riverane, ajutand la supravietuirea si extinderea habitatelor salbatice.

Si, bineinteles apa reciclata reprezinta o sursa nemaipomenita in cazurile de seceta cand poate fi utilizata pentru stropirea gradinii, dar si in agricultura. Sa nu uitam ca putem utiliza apa de ploaie pastrata si pentru spalarea masinilor, spalarea hainelor sau pentru toaleta.

In plus, vasele pentru colectarea apei de ploaie pot avea un design deosebit care sa completeze armonia in gradina, precum cele de mai jos:

vas_design

Sursa foto: adelaparvu.com

Pentru ca apa pluviala sa fie directionata spre rezervoarele (ingropate sau nu) se pot folosi jgheaburile sau burlanele deja existente sau tevi (pentru rezervoarele ingropate).

rezervor

Sursa Foto: adelaparvu.com

Nu este greu sa realizati un asemenea sistem pentru gradini sau pentru uzul in propria gospodarie. Daca doriti insa sa refolositi apa de ploaie in proiecte mai mari, sunt diverse firme specializate in acest proces care va pot furniza de la pompe, pana la tancuri de stocare si instalatii sau conducte de colectare.

Nu numai ca reciclarea apei reprezinta o initiativa ecologica, dar poate economisi consumul in gospodarii sau industrie.

 

rain
Add a Comment