Pachetul optim de protectie al instalatiei termice: MAGNA CLEAN si INSTAL PROTECT

Curatarea si protectia instalatiei termice sunt doi factori esentiali in prelungirea duratei de viata a echipamentului si, totodata a cresterii randamentului. Este foarte important sa se realizeze o curatare corespunzatoare a instalatiei la sfarsitul sezonului rece, deoarece, pe timpul iernii, instalatiile termice sunt solicitate mai mult decat in alte perioade din an, datorita nevoii de incalzire a locuintelor.

Cele mai des intalnite probleme care pot aparea sunt: depunerile de calcar, mal, magnetita sau coroziune.

Termenul de coroziune este conven┼úional ┼či cuprinde o serie de procese chimice ┼či electrochimice prin care metalele trec din form─â elementar─â ├«ntr-o form─â combinat─â. Prin coroziune se ├«n┼úelege distrugerea materialelor, datorit─â reac┼úiilor chimice sau electrochimice cu mediul inconjur─âtor, cu trecerea metalului ├«n form─â de oxizi sau hidroxizi, ceea ce conduce la schimbarea total─â a proprieta┼úilor ini┼úiale ale metalului. Aceast─â trecere este posibil─â deoarece ├«n natur─â, ├«n mod obi┼čnuit, metalele se g─âsesc sub form─â combinat─â ca: oxizi, carbona┼úi, cloruri, s─âruri complexe, a c─âror energie liber─â este mai mic─â dec├ót a metalului pur, ceea ce determin─â tendin┼úa natural─â a metalelor de a trece la forme cu energie liber─â mai redus─â.

In functie de modul in care sunt afectate componentele, coroziunea poate fi  continua (cand este distribuita pe intreaga suprafata a metalului) sau locala(sunt afectate doar anumite parti).

Un alt ÔÇťdusmanÔÇŁ al instalatiei termice este magnetita, un oxid fero-feric foarte rezistent, de culoare neagra. Datorita rezistentei sale foarte mare, pulberea de magnetita este utilizata pentru protejarea componentelor noi ale instalatiilor termice si, in momentul in care instalatia este pusa in functiune, aceasta ajunge in cele mai inaccesibile locuri cauzand blocarea completa e chipamentului.

Efectele daunatoare ale magnetitei pot fi prevenite cu ajutorul filtrelor antimagnetita, Magna Clean. Acestea sunt dezvoltat de ADEY – Marea Britanie, pionierii filtrarii magnetice a fluidului termic.

Sistemul are o eficienta dovedita atat in retinerea oxidului de fier negru (magnetita) aflat in suspensie, cat si a particulele non-magnetice din sistemele termice de incalzire, avand un rol deosebit de important in pastrarea calitatii fluidului. Filtrul este realizat dintr-un material compozit special, putand fi utilizat si pentru incarcarea in sistem a substatelor chimice lichide destinate intretinerii si protectiei instalatiei. In functie de tipul instalatiei, filtrele Magna Clean sunt de marimi diferite: 22MM, 28MM, 35/42MM sau cel industrial, recomandat pentru diametre mari de racordare.

Specialistii recomanda ca, pe langa filtrul antimagnetita, sa se foloseasca si inhibitorul de coroziune si antibacterian,  Instal Protect. Acesta are pH neutru, formulat pe baza unui mix special de aditivi organici anti-coroziune.

Produsul asigura protectia optima a instalatiilor care contin elemente realizate din aluminiu si aliaje aluminiu siliciu ,otel, fonta, cupru,inox si împiedica formarea bacteriilor în circuitele termice de incalzire. Inhibitorul are conductivitate electrica redusa si pH neutru, proprietati care determina protectia anticoroziva a componentelor metalice cu peste 30% fata de utilizarea apei demineralizate ca fluid termic. Prin formarea unei pelicule protectoare pe peretii incintelor prin care circula agentul termic, previne depunerea de piatra avand si proprietati anticrusta, precum si aparitia fenomenelor de oxidare si electrocoroziune datorate utilizarii diverselor tipuri de componente metalice.

Pentru protectia completa a instalatiei termice, CHEMSTAL a dezvoltat o gama variata de produse pentru toate tipurile de probleme ce pot aparea.

Descopera produsele CHEMSTAL accesand site-ul: www.chemstal.ro