Lifturile: adevarate pericole publice in Romania. 60% sunt vechi de peste 30 de ani
|Accidentul recent produs in capitala din cauza unui lift defectuos, in care o femeie care a cazut in gol un etaj, a adus la lumina o statistica alarmanta: 60% din ascensoarele de la noi din tara sunt vechi de peste 30 de ani, majoritatea fiind construite inainte de 1989, potrivit autoritatilor.
Durata de functionare a unui lift este de cel mult 12 ani, iar in teorie aceasta poate fi prelungita daca expertiza tehnica arata ca instalatia nu prezinta riscuri. Din pacate insa, aceasta expertiza nu garanteaza buna functionare a liftului, mai ales ca liftul care a cazut in gol avea verificarile tehnice la zi si scadenta pana in luna aprilie.
ISCIR, autoritatea responsabila cu controlul instalatiilor de ridicat, nu face fata controlalelor, avand la dispozitie doar 62 de inspectori pentru totalul de 50.000 de lifturi care sunt instalate la nivel national.
Fiindca primaria nu da bani pentru modernizarea lifturilor, un administrator a 6 scari de bloc din Bucuresti a gasit o solutie prin care sa finanteze lucrarile de intretinere si de schimbare a lifturilor din chirii. Aceasta a amenajat magazine la parterul blocului, iar banii obtinuti din inchirierea acestora i-a investit in 2 lifturi pentur care a platit 20.000 de euro.
In acest moment un procent covarsitor de 75% din ascensoarele din Romania nu se mai incadreaza in durata normala de functionare.
Sursa foto si articol: digi24.ro
Cate lifturi au fost specificate de arhitecti in ultimele 3 luni?
Conform datelor adunate din sute de caiete de sarcini monitorizate pe platforma prospec.ro, in perioada ianuarie – martie 2018 au fost specificate la nivel national in cadrul a 696 de proiecte un total de 1792 de ascensoare. Majoritatea acestor proiecte sunt constructii rezidentiale noi, aflate in stadiu de proiectare sau executie.
Doresti sa afli in ce cantitati sunt specificate alte produse sau dotari pentru constructii? Prospec.ro