KADRA – Cum alegi corect soluțiile de automatizare a porților

Cu o experiență de 29 de ani, KADRA este singura companie din România care oferă soluții tehnice integrate de inginerie și management a căilor de acces, precum soluții de automatizare a ușilor, porților și ferestrelor, de managementul parcărilor (Parkomatic) sau de sisteme automate de evacuare a fumului. KADRA inovează continuu, asigurând partenerilor săi servicii complete, de la consultanță până la proiectare, execuție și mentenanță, totul pentru sporirea confortului și sentimentului de siguranță. Prin divizia sa de distribuție de automatizări, Came România, este importator exclusiv al producătorului italian Came la noi în țară, punând la dispoziția clienților și o rețea de distribuitori și montatori profesioniști.

Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția sistemelor de porți automate pentru zone rezidențiale?

Capcana numărul 1. De altfel, vorbim de o capcană care poate să apară în cazul oricărei achiziții de servicii sau echipamente, și anume alegerea variantei celei mai ieftine, fără a lua în considerare cine este producătorul, dacă are experiență în domeniu, dacă e o referință pe piață. Experiența unui brand de renume, așa cum este și Came, se poate traduce într-un mesaj de tipul : „De 50 ani producem automatizări de porți, în acest interval ne-am lovit de aproximativ 99% din problemele posibile, pe care, dacă nu le abordam și nu le rezolvam, nu ajungeam să rămânem în acest domeniu. De altfel, sunt suficienți producători de nivel foarte mare care aleg să renunțe la un anumit tip de produs pentru că nu pot asigura standardul cu care și-a obișnuit clienții. Deci brandul verificat și respectat are relevanță. Trăim în epoca comerțului online care, pe cât este de plină de oportunități, pe atât are și multe capcane, iar să cumperi un echipament strict pe criteriu de preț se poate rapid întoarce împotriva ta”. 

Capcana numărul 2. Când vorbim de automatizările pentru porți, fie ele batante sau glisante, prima impresie e că avem în față un produs care necesită minime cunoștințe tehnice, ceea ce e parțial adevărat. Se poate ajunge însă în situația în care achiziționezi un produs care are caracteristicile principale relevante: de exemplu, automatizarea este potrivită pentru lungimea canatului sau, altfel spus, lungimea porții, greutatea porții și modul de deschidere, și totuși, automatizarea să nu se potrivească  din alte motive, precum grosimea stâlpilor. Acest lucru este destul de comun și generează multe frustrări. Soluția rămâne fie consultarea unui specialist, dacă ai acces la el, fie o documentare atentă pe site-urile producătorilor consacrați care oferă informații transparente și date suficiente atât pentru a face alegerea, cât și pentru montajul efectiv. De exemplu, motorul ATS pentru poartă batantă de la Came împacă toate criteriile de mai sus, și, cu montajul corect, va avea durată mare de viață.

Capcana numărul 3.  Cea mai des întâlnită situație în ultimii ani este că se cumpără kitul de automatizare. Poți avea kitul potrivit, însă nu ai cu cine să instalezi această automatizare dacă nu ai tu cunoștințele necesare. Este important să apelezi la o sursă care să-ți ofere și o opțiune de montaj. Paradoxul automatizărilor de porți este că sunt soluții simple și complexe în același timp, iar de un montaj bine făcut va depinde buna funcționare viitoare a automatizării. La Came, lucrăm cu o rețea de montatori profesioniști din toată țara care știu bine ce fac și te pot scăpa de orice bătăi de cap.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă sistemelor de automatizare a porților?

1. Informează-te. Trăim în era informației, aceasta este disponibilă așa că cel mai bine este să folosim ce avem la îndemână, iar dacă nu avem timp să facem asta, cel mai bine delegăm spre un profesionist specializat în care avem încredere. 

2.     Asigură-te că achiziționezi automatizarea de la un furnizor de încredere, cu experiență relevantă în domeniu. Acest aspect devine relevant când automatizarea ta funcționează 1 an, 2 ani sau 5 ani. Iar pentru montaj, găsește o firmă autorizată, de încredere.

3.     Nu renunța la dispozitivele de siguranță în niciun caz. E un domeniu în care nu merge și fără „asta” și fără „cealaltă”. Pentru că va funcționa doar o dată, pentru ca apoi alegerile proaste să ne urmărească mai mult timp.

Care sunt principalele mituri despre sistemele de automatizare a porților care nu sunt adevărate în totalitate?

1. Circulă ideea că o poartă automată te poate accidenta sau imobiliza dacă intri în fața ei. De ce este fals? Pentru că, dacă respectăm toate standardele și obligația de a instala sistemele de siguranță (fotocelule, lampa de semnalizare), acestea ne vor proteja, pentru că acesta este rolul lor. Numai în cazul în care alegem în mod voit să renunțăm la ele (ceea ce este complet nerecomandat), pot apărea incidente.

2. O altă idee des întâlnită este aceea conform căreia, odată instalată o automatizare, vei mai interveni asupra ei doar când o schimbi. Este necesar și important ca orice echipament să aibă parte de minimă mentenanță, atât preventivă cât și uneori corectivă. De exemplu, dacă șina de culisare a fost lovită sau dacă s-a produs orice altă alterare a funcționării mecanice a porții, nu te aștepta ca, fără intervenții, funcționarea să nu fie afectată, chiar dacă ai cel mai bun kit de la un producător de top.

3. Uneori apare și ideea că orice automatizare este rea, că este mai bine să pui tu mâna „să știi o treabă”. Evoluăm, învățăm, tehnologiile evoluează și depinde de noi cum reușim să le integrăm astfel încât să ne facă viața mai ușoară. Automatizarea face și va face parte și mai mult parte din viața noastră.