Intretinerea si curatarea panourilor solare

Atunci cand vorbim despre costuri reduse ale utilitatilor, protejarea mediului inconjurator, dar si despre o eficienta mai mare a sistemelor de incalzire, trebuie sa facem referire, in special, la panourile solare, care au devenit, in ultimii ani, alegerea ideala pentru tot mai multe persoane.

Panourile solare reprezinta astfel de sisteme ecologice, ce folosesc mijloace de captare si utilizare a energiei solare, fiind de doua feluri: cele utilizate pentru incalzire si cele ce utilizeaza celule fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Cele mai frecvent intalnite panouri solare in Romania  sunt cele de uz rezidential pentru incalzirea locuintelor sau apei calde menajere.

Pe langa beneficiile avute in urma folosirii panourilor solare, utilizatorii trebuie sa tina cont si de intretinerea si curatarea acestora. Exista doua aspecte foarte importante care trebuie avute in vedere la utilizarea panourilor solare si anume: temperatura  foarte ridicata la care poate ajunge agentul termic din instalatie pe durata sezonului cald, dar si temperatura foarte scazuta la care trebuie sa reziste fara sa inghete in sezonul rece.

In primul rand, pentru a evita degradarea agentului termic la temperaturi ridicate, este foarte important sa se utilizeze antigel special destinat instalatiilor solare. Acesta va rezolva si problema inghetului, asigurand protectia la temperaturi foarte scazute. De asemenea, atat vara, cat si iarna, instalatia trebuie sa fie protejata impotriva coroziunii, de aceea este indicat ca antigelul sa contina si agenti anti-coroziune. Asadar, antigelul folosit trebuie sa fie un preparat pe baza de glicol, cu punct jos de congelare si stabilitate termica mare, aditivat cu inhibitori de coroziune si stabilizatori de pH. Luand in calcul toate aceste aspecte, specialistii CHEMSTAL au dezvoltat antigelul pentru instalatii solare, Solar Protect (varianta superconcentrata pentru protectie la inghet la temperaturi de pana la -60┬░C si, totodata, functionarea la temperaturi de pana la 180┬░C ) sau Solar Protect S45 (varianta gata preparata ce ofera protectie de pana la  -28┬░C si functionare optima pana la 170┬░C).

De asemenea, inainte de incarcarea instalatiei cu antigel, se recomanda  curatarea acesteia  de impuritati, oxizi si m├ólurile formate ├«n circuitele instalatiilor solare, caracterizate prin temperaturi ridicate de lucru, care favorizeaza descompunerea antigelurilor si formarea de depuneri, cu produsul din gama Chemstal, Cleanex Solar. Acesta este aditivat cu inhibitori de coroziune care asigura protectia elementelor din fier, cupru inox si aluminiu.

Pentru curatarea panourilor solare la exterior, se recomanda produsul Cleanex Pansol, solutie concentrata profesionala pentru cur─â╚Ťarea suprafetelor externe active ale panourilor solare plane sau cu tuburi precum ╚Öi cele fotovoltaice. Are un efect antistatic si a fost conceput pentru a elimina depunerile de smog, gr─âsime, praf, funingine, polen si excremente de pasari. Produsul este concentrat ,u╚Öor de utilizat, permitand o curatare rapida si eficienta.

Operatiunile  de ├«ncarcare cu antigel a instalatiei si eliminarea completa si rapida a aerului existent, astfel ├«nc├ót sistemul solar sa functioneze ├«n parametrii normali, pot fi realizate cu ajutorul Statiei mobile de incarcare ZUWA P80. De asemenea, cu acest echipament poate fi asigurata si curatarea sistemului at├ót ├«nainte de prima ├«ncarcare cu fluid termic, c├ót si ├«n cadrul lucrarilor de ├«ntretinere periodica.

Pentru gama completa de produse si informatii suplimentare, vizitati site-ul: www.chemstal.ro