Interviu FläktGroup: Cum ESG Creează Valoare și Contribuie la Sustenabilitate

În acest interviu, Cătălin Petca, Managing Director al FläktGroup, ne împărtășește cum principiile ESG (Environment, Social, and Governance) stau la baza strategiei companiei, creând valoare pentru clienți, angajați și societate. Discutăm despre angajamentul FläktGroup de a oferi soluții de ventilație eficiente energetic, contribuind la confortul și siguranța clienților, în timp ce reduce amprenta de carbon. Aflați cum se adaptează compania la cerințele pieței internaționale, gestionând diversitatea culturală și regulamentară, și descoperiți inovațiile recente care răspund nevoilor în continuă schimbare ale clienților.

Cum a început povestea FläktGroup și cum au evoluat valorile și viziunea companiei de-a lungul celor peste 100 de ani de existență?

Încă de la început și de peste 100 de ani (din 1909), FläktGroup a fost și este o companie căreia îi pasă de mediul înconjurător și de oamenii din jur. Calitatea aerului interior și sistemele de ventilație și climatizare ne influențează pe toți, chiar și atunci când nu sunt la vedere acestea își fac simțită prezența.

“Fläkt Woods” & “DencoHappel” au fuzionat în “FläktGroup” deținută de Triton Partners.

Astăzi livrăm soluții și produse în 65 de ţări cu producţie în Europa, Asia şi SUA. La FläktGroup suntem peste 3500 de colegi dedicați și oferim una dintre cele mai cuprinzătoare oferte de pe piață. Ne propunem să fim partenerul preferat astăzi și mâine – ca furnizor și ca angajator. 

Soluțiile noastre de produse au evoluat de-a lungul timpului pentru a răspunde provocării de a oferi confort cu un consum redus de energie, iar în acest domeniu, FläktGroup este unul dintre factorii cheie din industrie. Astăzi petrecem peste 90% din timpul nostru în interior, iar aerul pe care îl respirăm are un impact mare asupra performanței, bunăstării și confortului nostru. Clădirile pe care le utilizăm reprezintă până la 40% din consumul de energie. Este bine cunoscut faptul că sistemele de ventilație au un impact semnificativ asupra acestui consum și, în același timp, trebuie să asigure ventilația mecanică și tratarea aerului pentru a oferi spații interioare sigure și confortabile. La această intersecție s-au format valorile și viziunea noastră.

Suntem lideri în tehnologia aerului, furnizând cele mai bune soluții din domeniu, inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic pentru a asigura confortul, siguranța și performanța clienților noștri, reducând în același timp amprenta de carbon.

O scurtă cronologie a istoriei noastre poate fi găsită aici: https://www.flaktgroup.com/en/our-company/history/

Care sunt principalele principii și obiective ale FläktGroup în ceea ce privește furnizarea de soluții de ventilare interioară inovatoare și eficiente energetic?

Ambiția noastră este să fim în prim-plan în cadrul activităților de afaceri etice și responsabile.

Asta înseamnă să acționăm corect în tot ceea ce facem, de la modul în care ne desfășurăm activitatea și ne tratăm angajații, până la așteptările partenerilor noștri de afaceri. Vrem să fim o forță pozitivă care dezvoltă industria și are un impact benefic asupra societății.

FläktGroup se angajează să urmărească și să depășească domeniile critice ale eticii, calității și protecției mediului. Sistemele noastre de Management al Calității și Mediului acoperă toate activitățile, produsele și serviciile noastre și deținem certificate ISO 9001 (Calitate) și 14001 (Mediu) pentru operațiunile noastre globale majore.

Colaborăm cu partenerii externi pentru a ne asigura că îndeplinim standardele interne și industriale comune și ne străduim în permanență să facem mai mult.

Activitatea noastră este strâns legată de ESG (Environment, Social and Governance), iar o viziune ESG puternică creează valoare pentru FläktGroup, clienții noștri, angajații noștri și pentru societate în ansamblu. Promisiunea și în același timp misiunea noastră este de a economisi energie pentru clienți și de a îmbunătăți și proteja sănătatea oamenilor. Acum continuăm să extindem și să demonstrăm același angajament de a proteja mediul înconjurător ca parte a programului nostru ESG.

Viziunea noastră ESG

Compania noastră are o responsabilitate față de mediu, față de angajații noștri și față de partenerii noștri de afaceri. Domeniile legate de ESG formează componentele centrale ale filozofiei noastre corporative și îmbrățișăm această responsabilitate prin alinierea obiectivelor corporative cu viziunea.

FläktGroup se angajează să furnizeze soluții inteligente de ventilație, eficiente din punct de vedere energetic, care să facă clădirile durabile, confortabile, sănătoase și sigure. FläktGroup respectă acest angajament, creând în același timp un mediu de egalitate, respect și corectitudine și aderând la cele mai înalte standarde etice și de conformitate.

  • Mediu
  • Reducerea amprentei de carbon, a intensității energetice și a deșeurilor cu obiective clare.
  • Social
  • Implicarea diversă și incluzivă a angajaților cu șanse egale.
  • Guvernare
  • Managementul etic, conform și responsabil al afacerilor la nivel mondial.

Cum contribuie produsele și soluțiile FläktGroup la confortul, siguranța și performanța clienților, în timp ce reduc amprenta de carbon?

La FläktGroup, ne concentrăm pe impactul cu mediul înconjurător în tot ceea ce facem. Furnizăm o calitate excelentă și sigură a Aerului Interior (IAQ), ajutând clienții noștri să își reducă consumul de energie și să adopte practici mai ecologice. În același timp ne străduim în mod constant să ne diminuăm impactul asupra mediului.

Atunci când dezvoltăm produse și soluții noi, analizăm întregul ciclu de viață prin evidențierea și evaluarea oricăror îmbunătățiri majore prin intermediul lanțului valoric. Oricare dintre aceste îmbunătățiri măsurabile vor fi revizuite, validate și raportate în cadrul sistemului de management al FläktGroup ESG. Contribuțiile semnificative vor fi, de asemenea, evidențiate în cadrul raportului nostru anual ESG.

Ce tehnologii sau inovații recente sunt integrate în produsele FläktGroup pentru a răspunde nevoilor și cerințelor în continuă schimbare ale pieței?

Credem în economisirea de timp și bani pentru clienții noștri, fără a dăuna mediului înconjurător. Automatizare integrată și tehnologii mai bune și mai durabile – este răspunsul. 

EC Fan Wall Retrofit – modernizarea unității de tratare aer reduce amprenta de carbon a clădirii

Kitul de modernizare cu ventilatoare cu electronică integrată (EC) este aplicabil oricărui tip de unitate de tratare aer învechită pentru reducerea consumului de energie cu pănă la 50%.

Înlocuirea unei unități de tratare aer veche poate dura pănă la câteva săptămâni.

O modernizare a unei unități de tratare aer cu ventilatoarele “EC Fan Wall” poate fi realizată în doar câteva zile. Acest lucru determinând o întrerupere minimă a confortului din clădire. Mai multe informații: https://www.flaktgroup.com/en/service/retrofit/

Pompa de caldură ReCooler HP – o solutie plug & play

Centrale de tratare a aerului cu pompă de căldură integrată in carcasa rotorului.

eQ+ReCooler Heat Pump este o soluție All-in-one imbatabilă ce asigură confortul si economie de energie, pe toată durata anului. Mai multe informații: https://www.flaktgroup.com/en/products/air-treatment/integrated-heating-cooling/recooler-hp-heat-pump/

FläktEdge este noul sistem revoluționar de control inteligent, conceput pentru Smart Demand Control Ventilation. Acesta conectează toate produsele FläktGroup și terțe părți din clădire, economisind timp de instalare, energie și emisii de carbon.

Cu FläktEdge, puteți conecta produsele noastre pentru a monitoriza, măsura și controla cerințele de ventilație și încălzire/răcire fără a fi nevoie de un BMS (Building Management System).

Acest sistem de control de ultimă generație garantează îmbunătățirea confortului și a calității aerului în mediul interior pentru a oferi utilizatorilor clădirii bunăstarea pe care o caută la locul de muncă, în clădiri publice, hoteluri sau unități medicale. Mai multe informații: https://www.flaktgroup.com/en/solutions/flaktedge/

UltraSafe este un alt produs care a crescut recent în cerere.

UltraSafe este o tehnologie 4in1 care combină o clapetă VAV, clapetă antifoc, atenuatorul de zgomot și testarea la foc într-un singur produs. Oferă o soluție inovatoare pentru proiectare, instalare, punere în funcțiune și întreținere. Nu numai că economisește spațiu, timp și costuri, dar îmbunătățește semnificativ siguranța. Mai multe informații: https://www.flaktgroup.com/en/products/air-management-atds/air-volume-dampers/variable-air-volume-dampers/optivent-ultrasafe–usfa-fire-rated-variable-air-volume-damper/

În afara inovației specifice a produselor, credem în oferirea unei soluții complete partenerilor noștri, în domenii precum Centrele de date, Farmaceutic și cel al Camerelor Curate. Mai multe detalii puteți afla și din articolele de pe blogul nostru: https://blog.flaktgroup.com/ro

Cum se adaptează FläktGroup la diferitele piețe internaționale în care activează și cum gestionează diversitatea culturală și regulamentară?

Cu viziunea noastră de a fi un partener strategic și misiunea noastră de a oferi soluții excelente și eficiente din punct de vedere energetic, care aduc inovație, produse de înaltă calitate, selecție avansată de produse și servicii pentru clienții și societatea noastră, am reușit să obținem o poziție unică pe piață.

Pentru a ne îndeplini promisiunea, operăm 9 Centre de Excelență, 170 de ingineri dedicați, 13 unități de producție moderne, birouri de vânzări în 20 de țări și o rețea globală de parteneri pe termen lung, oferind suport în peste 65 de țări.

Suntem mândri să facem parte din organizații industriale globale, cum ar fi Eurovent și REHVA, precum și din organizații locale în care suntem implicați în dezvoltarea de noi standarde și proceduri de certificare. Prin implicarea noastră activă, împreună cu colegii noștri din industrie, influențăm pozitiv părțile cheie interesate. Citește mai mult aici: https://www.flaktgroup.com/en/our-company/our-strategy-and-promise/

Ne angajăm să construim strategii și inițiative pentru a avea angajați fericiți și mai productivi. Suntem convinși că oamenii reprezintă cea mai importantă resursă a companiei noastre. Datorită contribuțiilor si angajamentului lor, atât din trecut, cât și din prezent, ne-am consolidat poziția globală în industria HVAC.

Care sunt principalele segmente de piață sau industrii către care se îndreaptă produsele și soluțiile FläktGroup, și cum se dezvoltă aceste relații de parteneriat?

Cu o abordare completă de la proiectare, la livrarea produselor, la service și post-vânzare, ne asigurăm că oferta noastră acoperă toate domeniile de aplicare în care calitatea și eficința energetică în ventilație sunt esențiale.

  • Clădiri Comerciale
  • Clădiri Rezidențiale
  • Proiecte Industriale
  • Aplicații Critice

Catalogul nostru de soluții este bine întemeiat, conferind înțelegerea faptului că oamenii trebuie să se poată baza pe confortul aerului din interior și pe gestionarea critică a aerului în interiorul unei clădiri. Flexibile și rentabile, ofertele noastre de sistem pot fi aplicate la o mare varietate de tipuri de clădiri și aplicații.

Care sunt investițiile sau inițiativele FläktGroup în domeniul sustenabilității și responsabilității sociale, atât la nivel local, cât și global?

FläktGroup se angajează să respecte cele mai înalte standarde ESG și să le respecte, nu din obligație, ci din dorința noastră de a avea grijă de calitatea aerului, protejând în același timp mediul.

Recent am publicat primul nostru EPD cu un plan pentru multe altele în viitorul apropiat. Dezvoltăm o strategie amplă pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, gestionarea lanțului de aprovizionare și dezvoltarea produselor noastre în conformitate cu reglementările UE, EPBD și locale. Tehnologia noastră este superioară competitorilor noștri, cu accent pe economiile de energie și longevitatea produselor, oferind în același timp servicii excelente de mentenanță.

Cum sunt asigurate calitatea și eficiența serviciilor post-vânzare și suportul tehnic pentru clienți?

Clienții noștri sunt partenerii noștri și nimic nu este mai important decât relațiile de lungă durată construite pe transparență și respect reciproc. Feedback-ul este esențial, iar transparența și respectul reciproc sunt fundamentale în relația cu aceștia. Ne ascultăm partenerii și lucrăm împreună pentru a ne îmbunătăți produsele, pentru noi, pentru ei și pentru mediul înconjurător.

Echipa noastră de suport tehnic este in contact permanent cu departamentele de proiectare si consultanță pentru a înțelege și a asigura întotdeauna cea mai bună soluție pentru fiecare proiect in parte.

Echipa de Service este într-o continuă creștere și trebuie să spunem că ne bucură interesul clienților nostri pentru servicii de calitate în ceea ce privește mentenanța echipamentelor livrate.

Care sunt planurile și obiectivele de viitor ale FläktGroup în ceea ce privește extinderea globală și inovarea continuă a portofoliului de produse și servicii?

Forța unică a produselor FläktGroup este amploarea portofoliului nostru de produse. Ne concentrăm cercetarea și dezvoltarea pe centrale de tratare aer, automatizare integrată și soluții adaptate pentru anumite industrii enumerate mai sus. Scopul nostru este de a asigura calitatea peste cantitate, cu un beneficiu suplimentar al serviciilor și al asistenței post-vânzare care se dezvoltă rapid.

Ca și concluzie generală dorim să mulțumim tuturor partenerilor pentru cooptarea noastră ca și furnizor și partener în proiectele pe care le-au dezvoltat și pe care urmează sa le dezvolte.

În România soluțiile noastre echipează fabrici importante cu procese critice de producție, clădiri emblematice de birouri, centre comerciale, centre de date, spitale, clinici, camere curate, piscine interioare, săli de evenimente și multe altele.

Vă așteptăm cu drag în luna Octombrie la Cluj, Iași si București la evenimentul „Flakt on wheels”:

Mai multe detalii vom posta și pe pagina noastră de LinkedIn.