Instalatie de incalzire curata pentru o atmosfera calda acasa

In ultimii ani un numar tot mai mare de persoane utilizeaza centrale termice, fapt datorat dorintei oamenilor de a nu mai depinde de sistemul centralizat de incalzire, care de cele mai multe ori este mai scump si mai greu de controlat in ceea ce priveste costurile. In plus, in localitatile care nu beneficiaza de sisteme centralizate de incalzire, localnicii achizitioneaza centralele termice- atat consumatoare de gaz, cat si combustibil solid sau lichid, intrucat acestea prezinta avantaje multiple fata de sobele clasice si anume costuri controlabile,usurinta de exploatare, posibilitatea incalzirii uniforme in locuinta s.a.

In general, pentru aceste centrale termice, agentul termic folosit este de cele mai multe ori apa, incalzita prin preluarea caldurii generate de arderea combustibilului si recilculata prin pompare in tot sistemul pana la calorifere sau incazirea in pardoseala. In cazul centralelor termice care prepara apa calda menajera, apa rece este dirijata intr-un schimbator de caldura unde este incalzita pentru a fi folosita la spalat, baie sau bucatarie.

Apa utilizata in instalatie contine foarte multe saruri dizolvate, care se pot depune pe suprafetele cu care apa este in contact, formand o crusta aderenta, tare. Depunerile succesive de astfel de saruri favorizate de o temperatura crescuta conduc la reducerea transferului termic (deci, implicit, a randamentului termic), blocarea completa a tevilor si vanelor si, deci, generarea unor costuri mari pentru reparare.

Mai mult, pentru protejarea in depozitare a radiatoarelor noi utilizate la realizarea unei instalatii termice se foloseste un amestec de pulbere de magnetita (oxid de fier foarte rezistent la agenti chimici cu rezistenta deosebita la coroziune), ulei si unsori. Astfel ca, odata montate si puse in functiune caloriferele, apa care circula prin acestea va contacta acest amestec de magnetita si unsori si il va recircula in intreaga instalatie termica. Neindepartarea la timp a magnetitei si a celorlalte resturi solide ramase in circuit conduc la aparitia zgomotului in functionare si genereaza depuneri in zonele inguste ale instalatiei (schimbatoare de caldura, pompe etc.)

Protectia instalatiei termice si functionarea optima a acesteia sunt esentiale pentru mentinerea unei durate lungi de utilizare. Astfel ca, este foarte important sa stim si sa intelegem ce trebuie sa facem pentru a asigura o protectie optima instalatiei termice.

CLEANEX® TOTAL este o solutie acida destinata curatarilor grele ale instalatiilor termice care prezinta depuneri de calcar, oxizi, maluri si magnetita. Acesta contine substante tensioactive care asigura indepartarea eficienta a slamurilor si magnetitei din sistemul termic prin actiunea combinata de desfundare si dispersie a acestora. CLEANEX® TOTAL este aditivat cu inhibitori de coroziune, de aceea asigura protectia optima a elementelor din fier, otel, cupru, inox si aluminiu.

Pentru neutralizarea reziduurilor acide ramase in instalatie in urma curatarii depunerilor cu CLEANEX® TOTAL se recomanda utilizarea NEUTRALYZER ALCALIN. Acesta are si rolul de pasivizant (evita ruginirea) pentru elementele din fier, otel, fonta pana la umplerea instalatiei cu fluid termic. Ulterior neutralizarii resturilor acide se masoara pH-ul solutiei eliminate din circuit cu kit-ul de testare pH. In cazul in care solutia este inca acida, se corecteaza prin adaugare de NEUTRALYZER ALCALIN solid pana la pH 6.5- 7.5.

Recircularea acestor solutii profesionale se poate face cu ajutorul unei pompe de curatare chimica care inlesneste procedeul de curatare, optimizand de asemenea timpul de lucru. Pompa de curatare chimica EVOLUTION 20 TURBO este o pompa destinata curatarii chimice a instalatiilor termice medii si permite curatarea rapida a circuitelor de dimensiuni reduse. Aceasta este dotata cu schimbator de sens Powerflux, care ataca crusta din ambele directii de circulatie, indepartand eficient depunerile de calcar si mizerie, astfel optimizand procesul de curatare chimica a instalatiei termice.

Pentru protejarea instalatiei si optimizarea functionarii ulterioare curatarii chimice se recomanda utilizarea unui inhibitor anticoroziune si antibacterian, care sa previna diversele eventuale depuneri de piatra, mal, fenomenele de oxidare si electrocoroziune etc.

INSTAL PROTECT este un astfel de inhibitor, care asigura protectia elementelor realizate din otel, fonta, cupru, aluminiu si aliaje din aluminiu. INSTAL PROTECT confera o protectie cu peste 30% in plus fata de utilizarea apei demineralizate ca agent termic, prevenind depunerile de calcar, oxidarea si electrocoroziunea diverselor metale din instalatie, prin formarea unei pelicule protectoare pe peretii incintelor prin care circula agentul termic.

Si pentru o protectie completa a instalatiei termice dupa curatarea si incarcarea acesteia cu inhibitor anticoroziune, specialistii recomanda echiparea circuitului cu un filtru antimagnetita.CLEANEX MAG HF1 3/4″ (22MM) reprezinta solutia ideala de protectie impotriva efectelor daunatoare ale magnetitei si a celorlalte impuritati existente in sistemele termice echipate cu calorifere din otel sau fonta. Echipamentul poate fi instalat cu usurinta in orice pozitie pe returul instalatiei de incalzire, prin intermediul adaptorului 360┬░ si a robinetilor de izolare 3/4″ inclusi, Filtrul antimagnetita CLEANEX┬« MAG HF1 3/4″ (22MM) are un rol deosebit de important in protejarea centralei termice si pastrarea bunei functionari a circuitului termic, permitand mentinerea unui cost de exploatare si intretinere a sistemului cat mai scazut.

Asadar, tinand cont de toate aceste aspecte si urmand etapele expuse mai sus, instalatia dumneavoastra termica va functiona in parametri bun, reducandu-se astfel costurile de mentenanta si eventualele reparatii, respectiv inlocuiri ale unor echipamente din circuitul termic in cauza. Respectand toate aceste recomandari ale instalatorilor profesionisti economisti si va bucurati de o atmosfera calda acasa!