Inițiativă legislativă pentru consumatorii de energie termică fără repartitoare de căldură

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus vestea bună pentru românii fără repartitoare de căldură, oferindu-le o perioadă extinsă pentru instalare. Parlamentul explorează chiar și posibilitatea de sprijin financiar din Fondul pentru Modernizare pentru cei vulnerabili. Un proiect de lege, depus de un grup de parlamentari PNL, PSD și UDMR, propune prelungirea termenului de instalare a repartitoarelor până la sfârșitul lui 2024, oferind astfel oportunitatea reală de economisire a energiei.

Printre co-inițiatori se regăsesc nume precum Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir și Radu Popa. Ordonanța de Urgență nr. 130/2022 modifică Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, stabilind obligația de instalare până la 31 decembrie 2023 a unor sisteme de măsurare în condominiile conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

Propunerea legislativă vizează reglementarea măsurilor necesare pentru a sprijini temporar, în 2024, categoriile de persoane vulnerabile, lipsite de resurse financiare, în costurile achiziției și instalării repartitoarelor. În România, aproximativ un milion de locuințe sunt încă conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, jumătate fiind în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente încă nu au instalate astfel de sisteme.

Criza energetică accentuată în prezent afectează semnificativ cetățenii vulnerabili, crescut riscul de sărăcie energetică și impactul asupra calității vieții. Pentru contracararea acestei situații, măsurile propuse urmăresc sprijinirea populației vulnerabile în compensarea costurilor pentru achiziția și instalarea de sisteme tehnice de măsurare a consumurilor individuale de energie termică în clădirile de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

Persoanele și familiile vulnerabile, cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, îndeplinind condiții legate de vârstă, capacitate de muncă, sau aflate în risc de pierdere a capacității de satisfacere a nevoilor zilnice din cauza bolii și/sau dizabilității, se încadrează în această categorie. Un prag de vârstă de 60 de ani a fost stabilit pentru evaluare, asigurând identificarea persoanelor sau familiilor în situație de risc de sărăcie și oferindu-le sprijin financiar din fonduri publice.

Bugetul alocat pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile în compensarea costului achiziției și instalării sistemelor tehnice de măsurare a consumurilor individuale de energie termică, prin intermediul cardurilor de energie, este estimat la 375.000 mii de lei și va fi susținut din Fondul pentru Modernizare. În concordanță cu obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică, măsurile propuse se aliniază cu funcția cheie a Fondului pentru Modernizare, reprezentând un instrument esențial în promovarea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, co-inițiator al proiectului de lege, a subliniat: „Avem această obligație la nivel european, iar prioritatea noastră zero este binele cetățeanului român. Oferim o derogare pentru instalare până la sfârșitul anului 2024 și propunem o schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, finanțată din Fondul pentru Modernizare. Astfel, răspundem așteptărilor a sute de mii de români, inclusiv peste 200.000 de bucureșteni, care se temeau pe bună dreptate de posibile amenzi. Mă bucur că această inițiativă primește susținere și din partea colegilor parlamentari de la alte partide.”

Dacă ești interesat să participi la licitații pentru investiții, cu precădere în ceea ce privește instalarea de repartitoare de căldură, explorează platforma Victa.ro. Această platformă îți oferă posibilitatea de a testa gratuit o serie de oportunități de ofertare în acest domeniu. Astfel, vei putea să-ți evidențiezi abilitățile și să te implici în procesul de licitații pentru proiecte legate de instalarea repartitoarelor de căldură. Este o modalitate excelentă de a accesa potențiale contracte și oportunități în industria investițiilor termice.

SURSA ARTICOL: https://www.investenergy.ro/