Încălzirea în pardoseală: avantaje și dezavantaje

Încălzirea în pardoseală devine din ce în ce mai populară în fiecare an și devine standard în majoritatea construcțiilor noi. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale încălzirii în pardoseală:

Avantaje
  • Eficiență

Fără îndoială, atât sistemele pe bază de apă cât și cele electrice sunt mult mai eficiente decât caloriferele tradiționale. În general, caloriferele au nevoie de încălzire la aproximativ 65-75 de grade Celsius, în timp ce sistemul de încălzire în pardoseală necesită 29 de grade, în funcție de tipul de podea utilizat.

Radiatoarele încălzesc mai întâi zona din jurul lor și pot exista zone răcoroase în încăpere. Încălzirea în pardoseală încălzește întreaga suprafață de pardoseală – deci nu există locuri reci.

  • Ușor de întreținut

În general, încălzirea în pardoseală necesită foarte puțină întreținere odată ce este pusă în funcțiune și majoritatea sistemelor vin cu o garanție pe viață.

În plus, aproape orice sistem pe care îl comanzi va veni cu o formă de termostat inteligent – astfel încât să decizi când pornește și se oprește încălzirea. Majoritatea mărcilor de termostate inteligente au aplicații pentru iPhone sau Android, astfel încât să le poți controla chiar și când ești departe de casă.

  • Funcționează cu toate tipurile de pardoseală

Indiferent de tipul de pardoseală existent în casa ta, fie ciment, laminat, lemn, gresie sau piatră – fii siguri că sistemul de încălzire în pardoseală pe care îl alegi se va potrivi.

  • Siguranță și confort

Căldura de la sistemele de încălzire în pardoseală este mult mai confortabilă și uniform răspândită în comparație cu cea a unui calorifer tradițional – aerul este mai proaspăt și mai bogat în oxigen, plus că nu este nevoie să îți faci griji că cei mici se pot răni din cauza caloriferelor fierbinți.

Dezavantaje
  • Cost de instalare 

Costul va varia în funcție de sistemul la care decizi în cele din urmă să optezi. De asemenea, va trebui să ții cont de costurile în plus, fie pentru instalator, fie pentru electrician. Ca regulă generală, sistemele de apă sunt de 2-3 ori mai scumpe în comparație cu o instalație electrică și se realizează de obicei ca parte a unei renovări sau modernizari mai mari.

  • Timp de instalare

În mod normal, instalarea unui sistem electric poate dura ceva timp datorită procesului de autonivelare care este în general necesar. Trebuie să se usuce complet înainte ca pardoseala să poată fi pusă la loc. Un sistem de încălzire în pardoseală pe bază de apă durează mai mult, dar deoarece de obicei face parte dintr-o renovare mai mare, acest lucru nu contează prea mult.

  • Probleme cu înălțimea podelei

Orice sistem de încălzire prin pardoseală înseamnă în mod normal că înălțimea podelei tale va crește cu câțiva cm. În plus, orice placă de izolare pe care decizi să o adaugi va contribui, de asemenea, la creșterea dimensiunii podelei. 

Sursă: www.vpsunderfloorheating.co.uk