În căutarea unor detectoare de incendiu fiabile
|Datorită cercetării de înaltă tehnologie a diviziei Siemens Building Technologies din Zug, Elveția – unde sistemele de alarmă de incendiu sunt dezvoltate și testate într-un laborator de ultimă oră, FireLab – detectoarele de incediu Siemens protejează, într-un mod sigur și fiabil, oamenii și clădirile.
Nu cu mult timp în urmă, cel mai vechi hotel din Anglia a căzut victimă irecuperabilă a flăcărilor. În dimineaţa zilei de 28 octombrie 2016, un incendiu de proporții a izbucnit în hotelul Royal Clarence din Exeter, iar 120 de pompieri au fost solicitați să intervină la fața locului. Încercarea de a stinge focul a fost însă zadarnică. Royal Clarence, împreună cu alte clădiri vecine, au ars până la fundație. Un eveniment trist – însă nu singular: în întreaga lume, fiecare al doisprezecelea hotel este grav afectat de incendiu. Numai în Marea Britanie, focul distruge cel puțin șapte clădiri istorice pe lună.
Dar incendiile nu sunt însă singura problemă: cel mai adesea, alarmele de incendiu se dovedesc a fi false. Conform unui studiu olandez, acest lucru se întâmplă în 86% dintre cazuri. În anul 2012, în Marea Britanie au avut loc aproximativ 312,000 de alarme care s-au dovedit ulterior a fi false. În același an, Asociația Elvețiană de Pompieri a centralizat peste 17,000 de alarme false, iar orașul München a trimis pompierii de 4,757 de ori fără vreun motiv real. ,,Alarmele false reprezintă o problemă majoră în ceea ce privește securitatea clădirilor și implică costuri ridicate. Siemens poate rezolva această problemă prin tehnologia de ultima generație”, spune Mario Kahlert, de la divizia Siemens Building Technologies. Acesta, în calitate de șef al Securității în caz de incendiu, promite: ,,Siemens garantează, nu vor mai exista alarme false”.
Siemens a realizat numeroase cercetări pentru a îndeplini această promisiune. La începutul anului 2016, la sediul central al diviziei Building Technologies din Zug, compania a pus în funcțiune noul FireLab: un laborator ultramodern de testare a incendiilor, în cadrul căruia detectoarele de incendiu de ultima generație sunt dezvoltate și testate folosind metode complexe. ,,Avem opt teste de incendiu diferite pentru a verifica adecvarea detectoarele noastre pentru uzul zilnic și pentru a testa diferite condiții de mediu”, explică Urs Schmid, Head of FireLab.
O demonstrație arată cum funcționează acest lucru în practica zilnică de laborator: în incinta camerei de incendiu – un spațiu de aproximativ 100 de metri pătrați, cu pereți albi din gresie – se aprinde un foc utilizând alcool. Flăcările încep să lumineze pe podeaua din beton, în timp ce fumul slab se ridică spre tavan, unde sunt montate diferite detectoare de incendiu pentru a fi testate. Camera este complet sigilată, aerul fiind filtrat și închis. La început nu se întâmplă nimic – nu mai devreme de 2 minute și 40 de secunde, când un detector începe să se declanșeze. ,,Măsurăm temperatura, dezvoltarea gazelor și a aerosolilor, precum și particulele de fum”, explică Schmid. Traiectoriile corespunzătoare ale acestor parametri pot fi urmărite pe un monitor din afara camerei de incendiu. Alarma poate fi declanșată mai devreme sau mai târziu, acest lucru depinzând de nivelul de sensibilitate configurat pe detectorul de incendiu.
Aproximativ 1,000 de testări per detector
FireLab include un număr de laboratoare în care dispozitivele sunt testate și mai amănunțit: tunelul de testare termică măsoară sensibilitatea la căldură a unui detector de incendiu și permite ca diferite situații climatice să fie simulate, în mediu controlat. O altă stație de testare este laboratorul optic: în interiorul detectoarelor de incendiu Siemens există un sistem de reflexie. Laboratorul de optică analizează modul în care particulele de fum sunt reflectate, acest lucru permițând concluzii privind dimensiunea focului și materialul care arde: lemn, plastic, textile, fluide, ș.a. Nu în ultimul rând, tunelul de testare a gazelor servește pentru a analiza ce tipuri de gaze se dezvoltă în timpul unui incendiu. Detectoarele de la Siemens sunt atât de precise încât pot distinge diferite gaze prin prisma lungimilor de undă și a culorilor. Un detector de incendiu nou va trece prin aproximativ 1,000 de teste înainte de a intra în producție. Și chiar și acolo dispozitivele sunt obiectul unor teste riguroase.
O inovație majoră este Sinorix Silent Extinguishing Technology, pe care Siemens a dezvoltat-o pentru centrele de date și camerele cu servere. Nu cu foarte mult timp în urmă, industria siguranței în caz de incendiu a stabilit că hard discurile magnetice și sistemele de stocare a datelor sunt sensibile la zgomot: la un volum de peste 140 de decibeli, datele pot fi distruse. Acest lucru însemnă că deversarea gazelor de stingere, necesară pentru stingerea incendiilor, poate pune de asemenea în pericol datele. Cu tehnologia inovatoare Sinorix Silent Extinguishing, acest lucru nu se va întâmpla: Sinorix Silent Extinguishing este un sistem de stingere cu zgomot redus care evită distrugerea datelor. Astfel, chiar și datele sensibile pot supraviețui unui incendiu fără a fi deteriorate.
Soluțiile de la Zug au trecut de mult etapa testelor, ajungând în lumea reală: Castelul Tettnang din Germania, Universitatea Aydin din Istanbul, Centrul comercial Ring Mall din Sofia și hotelul Radisson Blu Plaza din Ljubljana sunt doar câteva exemple de clădiri în care mii de detectoare de incendiu Siemens protejează oamenii. Fiabile, sigure – și fără alarme false.