HL® Sifoane de aer conditionat si de ventilatie: solutia pentru evacuarea apei de condens!

In multe cazuri solutiile de evacuare a apei de condens sunt uitate la momentul la care se executa proiectele. De multe ori rezolvarea acestei probleme este lasata la latitudinea si imaginatia instalatorului si ca urmare exista riscul aparitiei unor erori. In acelasi timp, atunci cand trebuie evacuate cantitati mici de apa, pot aparea diferite probleme, care teoretic ar putea fi evitate din stadiul de proiectare.

Sifoanele care se utilizeaza pentru drenarea volumelor mici de apa, in special apa de condens a aparatelor de aer conditionat sunt deosebite, mai ales datorita cantitatilor reduse de apa si vitezei mici de circulatie a apei– nu apare efectul de autocuratare, care asigura transportul particulelor de mizerie.

De aceea, astfel de sifoane trebuie inspectate si curatate cu o frecventa mult mai mare, pentru a se evita infundarea acestora. Mai mult de atat, gazele din sistemul de canalizare pot determina aparitia mirosurilor neplacute in incapere atunci cand apa din sifon se evapora. Pentru a rezolva astfel de probleme, care in general sunt luate in calcul de instalatori prea tarziu sau deloc, HL a dezvoltat HL138 – un nou sifon pentru condens cu montaj ingropat in perete.

hl138_photo-web-37799

Informatii de baza pentru proiectare si executie:

Auto curatare
Sifoanele care sunt folosite pentru evacuarea unor cantitati mici de apa (apa de condens de la aparate de aer conditionat sau de la sisteme de climatizare sau incalzire) sunt deosebite ca urmare a vitezei extrem de reduse de curgere care nu asigura un efect de auto-curatare al sifonului. De aceea are sens sa asiguram un diametru suficient pentru tevile de scurgere. Minimum : D32mm. In afara de aceasta recomandam instalarea tevilor orizontal in directia sifonului cu o panta de minim 10%.

Obturarea mirosurilor
Atunci cand echipamentul nu functioneaza o durata mai mare de timp, garda de apa din sifon se poate evapora. De aceea este bine sa va asigurati ca aveti o garda de apa suficient de mare in sifon (HL136.2) sau sifonul este dotat cu un obturator de miros suplimentar (HL136N, HL136.3, HL138 si HL21).

sifon-hl

Intretinere/Curatare
In cazul sifoanelor montate ingropat (numai HL138) va rugam sa va asigurati ca aveti un acces facil la sifon. Intervalele de inspectare depind de felul si cantitatea particulelor solide din aer(praf). In cazul aparatelor de aer conditionat este recomandata cel putin o inspectie inainte de inceperea sezonului).

Diferente de presiune
In cazul sistemelor centralizate de aer conditionat sau ventilatie, sifonul trebuie instalat de asa o maniera incat pe de-o parte in cazul aparitiei vacumului, aerul din incapere nu trebuie sa patrunda in instalatie si pe de alta parte, in cazul supra-presiunii aerul din instalatie sa nu scape prin sifon.

  • HL136.2 : potrivit pentru situatii de acest tip pana la 2800 Pascal (28 cm coloana de apa). Acest tip de sifon este echipat cu tevi transparente pentru a putea controla inaltimea garzii de apa si cu un stut de conectare pentru furtun in vederea completarii cu apa.
  • HL136N si HL136:3 Aceste sifoane previn intrarea aerului in sistem. Potrivit pentru vacum pana la 1300 Pascal (13cm coloana de apa), in functie de lungimea tubului de imersie.

Pentru mai multe informatii, descarcati FISA TEHNICA a produsului.

Descopera mai multe produse de la HL HUTTERER & LECHNER pe ARHISPEC!