GENMOD SERV – Evoluția pieței de rezervoare metalice și principalele provocări

Cu o vastă experiență pe piață, GENMOD SERV produce o gamă largă de rezervoare modulare bulonate. Pe termen scurt, obiectivul companiei este să devină lider de piață, garantând calitatea, accesibilitatea și flexibilitatea produselor și serviciilor oferite.

Care sunt obiectivele companiei, dar și cum se prezintă evoluția pieței aflăm de la Alexandru Voinescu, Head of Sales la GENMOD SERV:

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă industria producției de rezervoare metalice în prezent și cum le abordați în cadrul companiei dvs.?

Producția rezervoarelor metalice reprezintă o nișă relativ îngustă conexă domeniului construcțiilor. Soluția tehnică are o aplicabilitate extinsă, ceea ce face ca astfel de echipamente să fie necesare în aproape toate domeniile industriale, în cel agricol dar și în infrastructura edilitară. Există producători autentici, care realizează producție efectivă de rezervoare și companii care produc doar o serie de repere, activând pe piață ca reprezentanți ai altor producători sau ca integratori de soluții. Indiferent de forma de organizare, contextul economic actual a generat o întreagă serie de provocări pentru toți jucătorii din acest domeniu. Ne-am impus mereu să vedem orice problema ca pe o provocare și acest lucru a contribuit la găsirea unor soluții productive. Pe un orizont de timp raportat la ultimii 5 ani, principalele provocări sunt reprezentate de:

  • Creșterea prețurilor materiilor prime. Fluctuațiile semnificative înregistrate în ultimii ani au afectat puternic costurile de producție. Producătorii trebuie să fie conștienți de aceste variații și să găsească rapid modalități concrete de a gestiona costurile, în condițiile asigurării profitabilității. 
  • Creșterea costurilor cu salarizarea și variația de personal. Costul vieții a crescut în mod evident. Am făcut mari eforturi pentru a asigura motivația angajaților și o vom face în continuare. Domeniul de lucru fiind unul cu un grad de specificitate ridicat, durata de asimilare a cunoștințelor tipice pentru un angajat este semnificativă. Din acest motiv, variația de personal produce sincope în desfășurarea activității. 
  • Confruntarea cu bugete sub-dimensionate. Creșterea prețurilor materiilor prime, coroborată cu faptul că de la etapa de bugetare și până la implementarea propriu-zisă a unui proiect poate trece o perioadă lungă de timp generează situații dificile atât pentru achizitori, cât și pentru furnizori. În fapt, se ajunge în situația în care furnizorului i se solicită să se încadreze într-un buget prestabilit care nu mai are relevanță. Depășirea acestor situații trebuie făcută cu tact și printr-o abordare proactivă din partea ambelor părți implicate. Ne-am întâlnit cu această situație foarte des în ultimii ani și chiar dacă a fost dificil, am făcut tot ce am putut pentru a ne susține partenerii. 
  • Standarde de calitate și certificări. Acest domeniu industrial este supus unor standarde stricte de calitate și reglementări. Producătorii trebuie să se asigure că îndeplinesc aceste standarde și să obțină certificări relevante pentru produsele lor. Pe lângă creșterea costurilor de certificare, schimbările legislative și birocrația îngreunează demersurile producătorilor de a avea documentații actualizate.
  • Tehnologie și automatizare. Aceste două elemente au o importanță din ce în ce mai mare în industria producției de rezervoare metalice. Producătorii trebuie să investească în tehnologii avansate precum roboți industriali, sisteme de control automatizate și soluții de fabricație care să îmbunătățească eficiența, calitatea și productivitatea proceselor de producție.
  • Durabilitate și mediul înconjurător. În contextul preocupărilor tot mai mari privind mediul înconjurător, producătorii trebuie să își armonizeze fluxurile și activitatea în general, astfel încât să poată oferi soluții sustenabile, inclusiv prin folosirea materialelor reciclabile și a unor tehnologii prietenoase cu mediul. 
  • Concurența globală. Această industrie este foarte competitivă și se confruntă cu o concurență puternică. Producătorii sunt nevoiți să își îmbunătățească constant tehnologiile și să găsească modalități de a-și pune în valoare produsele pentru a rămâne competitivi.

Cum vedeți evoluția pieței de rezervoare metalice în România, în următorii 5 ani?

După o încetinire produsă de incertitudinea din timpul pandemiei, piața rezervoarelor metalice înregistrează un trend ascendent. Acest lucru este potențat și de finanțările orientate atât către mediul privat cât și către sectorul public. Nevoia de a realiza indicatori asumați privind implementarea proiectelor de alimentare cu apă va genera un număr mare de proiecte ce includ rezervoare de stocare apă potabilă de tipul celor produse de compania noastră. În același timp, investițiile private în facilități de producție, în ipoteza menținerii interesului investitorilor pentru România, ar trebui, de asemenea, să genereze cerere. Contracția pieței imobiliare rezidențiale nu are un impact semnificativ asupra pieței rezervoarelor metalice.

Ce tipuri de rezervoare metalice are Genmod Serv în portofoliu și pentru ce industrie sunt utilizate acestea?

Compania Genmod Serv produce o gamă largă de rezervoare modulare bulonate. Aceste rezervoare pot fi cilindrice sau paralelipipedice și pot stoca tipuri variate de fluide, asigurând un necesar de stocare de la 1 metru cub și până la volume de ordinul miilor de metri cubi. Modularitatea rezervoarelor permite livrarea subansamblelor în orice locație, instalarea făcându-se foarte rapid și în condiții de siguranță. Extinderea capacității de stocare și relocarea rezervoarelor constituie sunt alte avantaje ale acestei soluții tehnice. Aceste tipuri de rezervoare sunt folosite în: sisteme PSI, alimentări cu apă potabilă, agricultură, industria prelucratoare, industria chimică, industria extractivă și altele.

Cum vă personalizați produsele pentru a satisface cerințele specifice ale clienților și cum oferiți servicii de consultanță în proiectare și instalare?

Soluția tehnică a rezervoarelor metalice bulonate reprezintă etapa de evoluție a rezervoarelor sudate și a celor nituite. Această soluție este folosită cu succes peste tot în lume încă din prima parte a secolului trecut. Ținând cont că fiecare proiect este unul particular, compania noastră asigură clienților tot sprijinul necesar, astfel încât cerințele specifice să fie pe deplin satisfăcute. Oferirea de soluții optimizate din punct de vedere tehnic și financiar, în condițiile utilizării celor mai bune materiale disponibile, puse la un loc cu respectarea tuturor obligațiilor asumate au făcut ca relațiile comerciale ale companiei cu clienții săi să fie unele productive și durabile.

Ce vă diferențiați de alți producători de rezervoare metalice și care sunt valorile fundamentale care ghidează activitatea Genmod Serv?

Solicităm feedback din partea clienților după fiecare interacțiune. Folosim informațiile colectate pentru a ne îmbunătăți toate procesele. Am investit constant în mijloace și tehnologii care ne permit să răspundem concret tuturor solicitărilor primite, indiferent de natura lor, într-un interval de maxim 2 ore. Prețuim resursa timp și asigurăm termene minime de livrare și instalare. Punem la dispoziția partenerilor întreg bagajul de cunoștințe specifice și îi ajutăm astfel să fie eficienți. Suntem atenți, flexibili, punctuali și serioși.

Care este un proiect recent la care lucrați  sau pe care l-ați finalizat?

Un proiect deosebit de provocator l-a reprezentat cel din nordul Suediei, unde împreună cu partenerul nostru de prestigiu din Marea Britanie – Franklin Hodge Industries, am instalat un rezervor paralelipipedic de mare volum, având ca beneficiar un centru de stocare a datelor ce deservește Facebook. Caracteristicile tehnice impuse ale echipamentului, severitatea condițiilor de mediu ale locației și bariera lingvistică au reprezentat obstacole pe care am reușit să le depășim, acumulând experiență și devenind astfel mai buni. Fiecare proiect are particularitățile lui și reprezintă o provocare în sine. Experiența acumulată ne ajută să depășim greutățile și ne permite să oferim partenerilor sprijinul de care au nevoie.

Ne spuneţi şi care a fost proiectul cel mai provocator de anul acesta?

În acest an, până la momentul actual nu pot menționa un proiect care să fi constituit o provocare în adevăratul sens al cuvântului. Deși au fost numeroase, proiectele deja finalizate au fost implementate fără probleme semnificative, probabil datorită bunei organizări, relaționării cu parteneri serioși și capabili, dar și bazei materiale bune. Suntem implicați în momentul de față în mai multe proiecte care vor constitui provocări reale datorită folosirii unor materiale noi și a pătrunderii companiei noastre pe piețe noi. Nu în ultimul rând, contextul economic în ansamblu va fi o provocare în sine.

Ne puteţi împărtăși câteva din planurile viitoare ale companiei Genmod Serv?

Dorim să creștem cota de piață a companiei în raport cu piața europeană a rezervoarelor metalice. Prin participarea la numeroase evenimente de profil, printr-o bună relaționare cu mediul universitar și activarea în diverse grupuri de networking, am reușit să stabilim raporturi cu actori importanți în domeniul construcțiilor și cel al stocării fluidelor. În perioada următoare ne așteptăm ca o parte dintre proiectele în care suntem deja implicați să ajungă în faza de achizitie. De asemenea, am inițiat demersuri pentru dezvoltarea de noi linii de business, mai mult sau mai puțin legate de activitatea de bază.

Pentru final am păstrat o curiozitate: ce face d-l Alexandru Voinescu în timpul liber? Ce hobby-uri sau activități vă pasionează?

Motociclismul și fitness-ul sunt pasiuni din trecut, momentan suspendate pe termen nedefinit. În biroul meu se află o parapantă și un kite așezate strategic, astfel încât să îmi fie imposibil să nu mă împiedic zilnic de ele. Sunt menite să îmi aducă aminte că mai sunt și alte lucruri de făcut în afară de muncă. Cu toate acestea, dispun de mai puțin timp liber decât mi-aș dori și le utilizez rar. Consider o realizare faptul că sezonul acesta am reușit să fiu primul care se suie în telescaun preț de o săptămână. În rest, călătoresc, citesc, mă bucur de sănătate, de peisaje și de oameni.