Frigul din Romania genereaza recorduri: Consumul de gaze si electricitate a ajuns la nivel maxim

Frigul din ultimele zile si-a bagat puternic coltii si in resursele tarii. Temperaturile mici au generat consum record de gaze si electricitate si ne-au obligat sa importam gaz si sa folosim pacura, un combustibil mai scump.

Debutul acestei saptamani a marcat un consum de energie cu 10% mai mare fata de cel inregistrat intr-o zi obisnuita de iarna.

gaz-natural

Fiindca nu poate acoperi cererea de aproape 70 de milioane de metri cubi pe zi, Romania a fost nevoita sa importe din Rusia peste 15 milioane de metri cubi de gaz.

ÔÇ×Acum importurile sunt mult mai scumpe decat gazele interne curente, dar avem nevoie de ele, consumurile fiind foarte mari, noi nu avem capacitatea sa scoatem gazele din depozitÔÇŁ, a declarat Mihai Vilt, director companie gaze naturale.

De asemenea si consumul de energie electrica a fost in data de 9 ianuarie cu 11% mai mare decat media saptamanii trecute. Dispeceratul Energetic National a estimat un consum national de circa 9.750 de MW de energie electrica, nivel care nu a mai fost atins din anii 2000 incoace.

Sursa articol: Digi 24