Hoval, partner al echipei României la Solar Decathlon: Responsabilitate pentru energie și mediu în acțiune

Echipa Over4 construieşte casa pasivă, ce îi poartă numele, cu care va reprezenta România anul acesta la Solar Decathlon Europe, cea mai importantă competiţie internaţională de case solare, la nivel european, care va avea loc în Ungaria în iulie 2019.
Casa modulară, care are o amprentă de 130 mp, produce de 3 ori mai multă energie decât consumă şi este certificată cu standardul Passive House, cel mai exigent standard de eficienţă energetică din lume. Este rezultatul muncii a unei echipe multidisciplinare de peste 50 de studenţi voluntari, din peste 5 domenii profesionale care au abordat și soluționat o problemă extrem de actuală: cum construim eficient, atât din punctul de vedere al costurilor, cât și al resurselor.

Hoval credere într-un viitor responsabil, în care ecologia și sustenabilitatea sunt parte integrată din viața noastră, așa că a ales să se implice în acest proiect ca și partener, asigurând pentru casa Over4 ventilația rezidențială cu recuperare de căldura prin intermediul echipamentului HomeVent.

Ce beneficii aduce mai exact sistemul de ventilație HomeVent? Sistemul de ventilație rezidentiala HomeVent Comfort evacuează într-un mod foarte silențios aerul uzat din interiorul casei și furnizează constant aer proaspăt, filtrat. Atunci când este necesar, căldura și umiditatea din aerul interior nu sunt pierdute, ci sunt transferate aerului proaspăt printr-un schimbător de căldura rotativ. Conceptul de funcționare brevetat al sistemului de ventilație HomeVent  îmbunătățeste semnificativ echilibrul energetic al fiecărei clădiri. Prin recuperarea energiei termice existente în umiditate, seria HomeVent atinge un randament de recuperare a căldurii de până la 130%, în timp ce sistemele convenționale ating un maximum de 90%. Toate unitatile de ventilație HomeVent confort economisesc mai multă energie decât folosesc și asigură un climat confortabil constant în casă.

Ediţia din acest an a competiţiei Solar Decathlon va avea loc în iulie 2019 în Ungaria şi aduce la start 11 echipe din 10 ţări şi 4 continente. Fiecare echipă participantă are la dispoziţie 15 zile pentru a asambla şi pune în funcţiune locuinţele solare ce vor fi ulterior jurizate în cadrul a 10 probe, de la arhitectură, la eficienţă energetică şi până la comunicare şi sustenabilitate.

În cadrul evenimentului de inaugurare a casei, Daniel Butucel, responsabil de parteneriate și co-fondator al proiectului Over 4 ne împărtășeste câteva impresii legat de ce înseamnă din interior experiența Over4:  “Învățăm foarte mult din asta, învățăm practic și avem și sprijinul universităților și, mai ales, al partenerilor. Suntem extraordinar de încântați și entuziasmați că am ajuns până aici și acest lucru, care era doar o idee la un moment dat, a devenit acum realitate. Asta nu înseamnă că o să ne oprim aici. În continuare, pentru că e un proiect educațional. România este singura țară care a avut o prezență constantă la Solar Decathlon, având în vedere că bugetele noastre de cercetare sunt mult mai mici, în comparație cu țări ca SUA, Franța sau Germania.“

Unul dintre profesorii cooordonatori a împărtășit de asemenea câteva gânduri în cadrul ceremoniei de inaugurare al casei Over4: “Casele au o poveste a lor, iar ceea ce este aici, reprezintă mai mult decât o casă. Cum spune și numele echipei Over4, mai mul de 4. Povestea caselor o spun în primul rând casele, nu e nevoie să vorbești cu cineva, poți să te uiți, să o studiezi, să o descoperi, parcurgând spațiile, și atunci iți vei spune propria poveste inspirat de casă. Este o poveste pe care o spun cei care au gândit-o, care au zămislit-o și care dintr-o imagine virtuală creeaza obiecte fizice. Casele nu au numai povestea lor, au și viața lor. O parte din povestea caselor este a celor care dau din timpul lor, sacrifică ceva, și cu cât sacrificiul este mai mare, cu atât viața casei este mai interesantă și mai lungă. Dar casele, unele case, nu toate, au și istoria lor. Sunt case care reușesc să învingă timpul, și cu cât implicarea studenților, arhitecților, inginerilor, a cadrelor didactice este mai mare, și cu cât cei care protejează mediul mai mult, cu atât această  istorie este mai mare, mai interesantă și mai profundă.”

Hoval, ca promotor de peste 80 ani al responsabilității pentru energie și mediu, speră ca acest proiect tănâr să influențeze pozitiv un număr cât mai mare de oameni, să îi inspire în a face alegeri cât mai responsabile și sustenabile și să ofere un veritabil reper în ceea ce privește noile standarde energetice. Și nu în ultimul rând, urează întregii echipe SUCCES la competiția Solar Decathlon 2019!