Eglo România – Ce greșeli să evităm când alegem corpuri de iluminat?
|Eglo Romania este membră a Grupului EGLO Austria – un producător de renume pe piața corpurilor de iluminat. Cu o vastă experiență care a început din anul 1969 în Austria, EGLO oferă o gamă de produse de iluminat care impresionează prin diversitate și stil. Cum alegem corpurile de iluminat și ce greșeli trebuie să evităm aflăm de la Bandraburu Mihai, Area Sales Manager Eglo Romania.
Cum alegem corpurile de iluminat și ce capcane să evităm?
Reușita unui ILUMINAT DE CALITATE pleacă de la existența unui PLAN DE ILUMINAT, care trebuie corelat cu ceea ce vă doriți să faceți în spațiul respectiv: muncă, relaxare, odihnă, alte activități specifice. În funcție de aceste decizii se stabilesc traseele de alimentare, se poziționează corpurile de iluminat, se alege culoarea luminii utilizată (caldă, neutră, rece) și se decide existența corpurilor controlate cu telecomanda sau cu aplicația telefonică (dacă se dorește un iluminat general inteligent, smart).
Toate aceste detalii trebuie integrate armonios cu celelalte elemente arhitecturale și funcționale deja existente sau planificate: mobilier, jaluzele, culoare parchet, gresie, alte corpuri de iluminat achiziționate anterior, obiecte decorative, tablouri, etc. De mare ajutor în realizarea acestui PLAN DE ILUMINAT sunt experiența și recomandările arhitecților și ale designerilor și, ideal, pentru maxim de eficiență, aceste discuții trebuie să aibă loc la momentul realizării PLANULUI ELECTRIC al imobilului.
De asemenea, în identificarea corectă a NEVOILOR DE ILUMINARE, un rol foarte important îl poate avea CONSULTANȚA oferită de vânzător care, prin întrebări și produse prezentate, ajută clientul să-și clarifice dorințele și transformă aceste dorințe în realitate.
Ca și abordare practică de iluminat, se optează pentru ILUMINATUL ÎN STRATURI / PE NIVELE, pentru a se crea ambianța corectă într-o cameră și pentru a o evidenția în cel mai bun mod posibil. FORMA corpurilor de iluminat, LUNGIMEA lor, modul în care acestea proiectează lumina, pot creiona imaginea unui spațiu mai mare, mai primitor, mai intim.
Nota finală a impresiei privitorului este dată de STILUL DE ILUMINAT: vintage, clasic, rafinat, centrat pe elemente ale naturii, cu aspect de office, etc. De exemplu, trendul internațional numărul 1 în iluminat este de mai mulți ani VINTAGE-ul, urmat imediat de corpurile de iluminat elegante, cu inserții și combinații negru-aurii. Corpurile cu abajur textil și cele cu cristale sunt foarte căutate pentru acele spații în care amenajarea interioară este centrată pe clasic, pe rafinament și distincție. Ele sunt utilizate pentru a reconstitui ambientul unei anumite perioade istorice sau reprezintă expresia unui anumit mod de a trăi viața, plin de semnificații artistice.
Indiferent de amprenta pe care vrem să o dăm în iluminatul interior, există câteva aspecte asupra cărora trebuie să fim foarte atenți:
- Spațiile de odihnă și de relaxare necesită o lumină mai difuză, iar cele dedicate activităților de muncă, comerciale, de învățare, industriale, o lumină mai puternică. Asta înseamnă un corp de iluminat cu mai puțini sau mai mulți LUMENI. La aceeași putere (număr de watts), un bec sau o sursă de iluminat poate genera lumeni diferiți. O ”lumină mai puternică” înseamnă în traducere tehnică mai mulți lumeni;
- CULOAREA LUMINII – Pentru iluminatul casnic se recomandă lumină caldă sau cel mult neutră, iar pentru spațiul de tip office, în principal lumină neutră. Mediul industrial și cel medical utilizează preponderent lumina rece. Ca și exemplu particular, pentru magazinele care comercializează produse alimentare, se recomandă în mod expres utilizarea unor filtre de lumină specifice pentru fiecare categorie de produs alimentar în parte (carne, pește, brânzeturi, produse de panificație, fructe și legume), astfel încât produsele din galantar să fie iluminate fidel realității.
Atunci când vorbim de AMBIANȚĂ, de fapt exprimăm impresia, trăirea, pe care acel spațiu iluminat o lasă în sufletul nostru… ”SECRETUL” final al unui iluminat reușit stă în simplitatea și în armonia de culori utilizate!
- În alegerea corpurilor de iluminat ”outdoor” (de exterior), trebuie să fim foarte atenți la nivelul de PROTECȚIE ÎMPOTRIVA UMEZELII ȘI A PRAFULUI, care trebuie corelat cu amplasamentul corpului de iluminat. Corpurile de interior au nevoie de un IP 20, cele exterioare pleacă de la un IP44 până la IP 65-67, protecție specifică corpurilor de iluminat utilizate în piscină.
CONFORTUL, SIGURANȚA în iluminat sunt date și de alte ”mici detalii”: iluminarea scărilor interioare și exterioare, utilizarea unei lumini de veghe, folosirea luminii de tip direcțional (spoturi) pentru a scoate în evidență anumite zone ale camerei, senzorii de mișcare care se activează la apropierea fizică, senzorii crepusculari care pun automat în funcțiune corpul de iluminat la lăsarea serii și îl sting la ivirea zorilor, iluminatul care mimează prezența în casă atunci când toți sunt plecați – funcție oferită prin iluminatul intelegent, o bandă LED încastrată discret în mobilier sau care iluminează difuz dintr-o scafă, etc.
Pe măsură ce energia devine tot mai scumpă, ILUMINATUL MODERN trebuie să aducă alături de confort și siguranță și un RANDAMENT ENERGETIC ÎNALT. Asta înseamnă mai multe posibilități și opțiuni de iluminare, cu resurse financiare implicate cât mai mici. Pentru atingerea acestui deziderat, este vitală folosirea în iluminat a unei TEHNOLOGII DE TIP LED, certificată cu eficiență energetică foarte bună și optimizată prin modul ei inteligent de utilizare practică.
Și nu în ultimul rând, pe lângă costurile de achiziție a corpurilor de iluminat nu trebuie neglijate aspecte precum CALITATEA MATERIALELOR, SPECIFICAȚIILE TEHNICE ALE PRODUSELOR (acestea trebuind să fie utilizate conform acestor specificații) și PERIOADA DE GARANȚIE OFERITĂ de producător.
Alegerea corpurilor de iluminat poate fi facilă și plină de satisfacție atunci când se ține cont de factorii de mai sus și atunci când există și o consultanță de specialitate adecvată.
În acest fel, la final, vom avea un client satisfăcut, care a achiziționat produse fiabile, potrivit nevoilor sale funcționale și a dorințelor estetice.
Un client care se simte bine în propria casă!