DEMATEK: Detectorul de tevi ingropate – AML PRO

In contextul implementarii de proiecte noi de retele de apa si canal, electricitate, telecomunicatii, gaze in cadrul comunitatilor un rol important il are acuratetea si rapiditatea cu care se poate localiza infrastructura existenta. Minimizarea interventiei asupra infrastructurii existente este strans legata de informatiile pe care le avem si instrumentele tehnice prin care putem intregi imaginea acesteia.

Dematek propune: detectorul de tevi ingropate – AML PRO

Dezvoltat initial in cadrul unui proiect NASA, dispozitivul AML Pro este un instrument stiintific de detectare a conductelor ingropate bazat pe unde radio de inalta frecventa, care scaneaza schimbarile de densitate, lucru care il face sa functioneze in conditii diverse: zapada, lut, asfalt, beton, pamant umed.

Datele obtinute sunt mai departe interpretate de un microprocesor oferind utilizatorului indicii privind obiectele scanate. AML Pro este un dispozitiv care detecteaza toate tipurile de conducte (PEHD, PVC, ceramica, azbociment, beton, metal) nefiind conditionat de materialul acestora si functioneaza independent: fara a folosi cabluri, transmitatori, receptori, clesti care sa fie conectati la obiectele scanate

Dispozitul de detectare AML Pro este un instrument proiectat, dezvoltat si construit special pentru aplicatii in zona apa si canal, petrol, gaz, electricitate si telecomunicatii.

Proiectarea dispozitivului a avut in vederea folosirea celor mai avansate tehnologii si materiale cu scopul de a obtine rezultate cu o acuratete excelenta, dar si pentru a reduce dimensiunile (h=33.0cm, L=35.6cm, l=15.2cm) si greutatea (1.13 Kg). In acest mod, folosirea AML Pro este un proces facil, de lunga durata si nu presupune folosirea altor utilaje in procesul de scanare. Mai mult, stabilirea traselui conductei detectate se realizeaza intr-un timp foarte scurt (traseu conducta 100m = 5 minute). Folosirea tehnologiei de modulare a undei radio prin 32 grade de senzitivitate permite reglarea dispozitivului AML Pro, in functie de densitatea suprafetelor scanate si a adancimii obiectelor ingropate.

Aparatul este dotat cu display, iar indicatoarele grafice care afiseaza pentru utilizator ajustatea nivelului de senzitivitate independent de cunostintele acestuia privind densitatea suprafetelor scanate. In momentul utilizarii, pe display este afisat unghiul sub care care este folosit dispozitul AML Pro pentru a indica cu o acuratete de 100% existenta conductelor scanate, determinarea diametrelor conductelor, dar si pentru a stabili adancimea acestora prin metoda triunghiulatiei (dispozitivul se va folosi in unghi de 45┬░).

Dispozitivul AML Pro este dotat cu sistem de inregistrare al coordonatelor GPS precum si cu posibilitatea de a exporta datele in diverse formate (.xml, .csv), acuratetea fiind conditionata de numarul de sateliti din zona de scanare (minim 7 sateliti). Sistemul poate inregistra pana la 300 de puncte, adica se pot mapa peste 5000 m de traseu. Dezvoltarea unor versiuni noi de software prin includerea unor noi functii sunt accesibile, utilizatorul avand acces in mod direct prin upload-ul acestora. In acest mod, utilizatorul isi poate incarca ultima versiune de program fara a necesita interventia unei echipe de service.

AML Pro este 100% construit pentru a functiona independent de orice alt aparat sau instrument, intreg sistemul (Dispozitiv detectare AML Pro, casti, baterii&acumulator, cabluri&incarcatoare) este compact si optimizat intr-o geanta de transport rezistenta la apa si socuri de dimensiuni (L=58.4cm, l=48.3cm, h=22.9cm) si greutate (7.7 Kg) reduse.

Dispozitivul isi dovedeste utilitatea atat pentru a minimiza interventia prin stabilirea clara a unui traseu cat si pentru a evita distrugerea unor retele existente in cazul reabilitarilor sau interventiilor pentru reparatii.