Delphi Electric: Inovare în distribuția de sisteme de încălzire electrică
|Fondată în 2005 ca o firmă mixtă româno-belgiană, Delphi Electric a devenit un jucător de marcă în peisajul distribuției de sisteme de încălzire electrică.
În decursul a peste 18 ani de existență, Delphi Electric și-a extins continuu prezența și impactul, dezvoltând o rețea națională de dealeri și instalatori regionali. Această rețea asigură nu doar servicii de vânzare și distribuție, ci și expertiză în proiectare, instalare și oferă asistență în perioada de garanție. În plus, compania oferă cursuri de specializare pentru parteneri și clienți, contribuind la creșterea competențelor din industrie.
Începând cu 2011, Delphi Electric a extins portofoliul său pentru a include distribuția de panouri fotovoltaice și invertoare, servind integratorii de sisteme de energie alternativă. Această diversificare strategică a plasat Delphi Electric într-o poziție favorabilă pentru a deveni un distribuitor național de soluții electrice inteligente în viitor.
Vom explora această poveste de succes alături de Bogdan Frățilă, Directorul Executiv al Delphi Electric. În cadrul acestei discuții, ne vom concentra asupra evoluției tendințelor, provocărilor, inovațiilor și a strategiilor pe care Delphi Electric le pune în aplicare pentru a satisface nevoile în schimbare continuă ale clienților săi.
Care sunt principalele tendințe sau cerințe emergente în industria sistemelor de încălzire electrică?
În ultimul timp tendința este de creștere a cererii, atât în ceea ce privește încălzirea electrică cât și soluțiile de degivrare(fac parte din aceeași categorie). Această creștere se observă preponderent în cazul clienților care au implementate sisteme fotovoltaice și au excedent de energie electrică. Clienții înțeleg că electricitatea poate fi folosită și pentru încălzire.
Care sunt principalele provocări sau neajunsuri din piaţă?
Principala provocare o reprezintă schimbarea mindset-ului consumatorilor, căci în România mulți ani s-a considerat că energia electrică poate fi folosită doar pentru iluminat. Acum venim în fața clienților și le spunem că pot folosi energia electrică și pentru încălzire, ori topirea gheții.
Cărui segment de clienți vă adresaţi şi cum vă asigurați că produsele și serviciile voastre sunt adaptate nevoilor lor specific?
Ne adresăm clienților instalatori și constructori. Suntem în contact permanent cu clienții noștri și le oferim tot suportul necesar prin echipa de ingineri pe care o avem. Aceștia oferă suport din faza de proiectare și până în faza de service.
Care sunt principalele produse din portofoliul Delphi Electric?
Încălzire electrică în pardoseală, încălzire radiantă, degivrare, sisteme termodinamice, pompe de căldură sisteme fotovoltaice.
Ce strategii de piață utilizați pentru a atrage și menține clienții într-un mediu competitiv? Cum se diferențiază Delphi Electric faţă de competitorii săi din piață?
Ne diferențiem prin serviciile complementare produselor. Instalatorul/constructorul ne trimite o schema și colegii ingineri fac toată proiectarea, calcul necesar de materiale, etc. Fiecare client are câte un inginer alocat cu care comunică facil și rapid.
Care sunt 2-3 proiecte recente la care lucrați sau pe care le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice ați folosit?
Centrul Medical Maria Beatrice unde folosim sistemele termodinamice pentru încălzirea apei din piscinele în care se face recuperare medicală. De curând am agreat cu un constructor din Alba Iulia să construim un bloc 100% electric: vom produce energie electrică cu panouri fotovoltaice, în pardoseală va fi încălzire electrică, iar ACM vom prepara cu ajutorul sistemelor termodinamice.
Ce tehnologii noi și inovatoare considerați că pot influența viitorul distribuției sistemelor de încălzire electrică și cum credeți că Delphi Electric ar putea profita de aceste tendințe?
Tehnologiile există, inovația considerăm că vine din integrarea acestora, lucru pe care am reușit să îl facem în premieră la Alba Iulia (Sediul Delex). La un an distanță concluzionăm că avem o clădire care produce bani. (Excedent energie electrică 9 MW pe care i-am vândut în rețeaua națională)
Ne puteţi înpartaşi câteva din planurile sau inițiativele viitoare ale companiei în ceea ce privește extinderea pieței sau dezvoltarea de noi produse/servicii legate de încălzirea electrică?
Ne dorim ca în viitorul apropiat să ducem mai departe viziunea noastră și anume: Fiecare gospodărie ori afacere să își producă singură necesarul de energie pentru a asigura un standard ridicat al calității vieții. Venim în sprijinul clienților care aleg să ne acorde încredere, prin produsele și expertiza câștigate în acești 18 ani de când activăm pe piața din România.
Pentru final am păstrat o curiozitate. Ce face d-l Bogdan Fraţilă în timpul liber, atunci când nu e în poziţia de director executiv al companiei Delphi Electric?
Dl. Bogdan Frățilă, sau Bogdan cum îl știu prietenii alocă o bună parte din timp pregătirii profesionale și personale continue. Dar cu toate acestea petrece timp cu prietenii, face sport, citește, ori participă la drumeții în natură.