Cum sa instalezi corect un covoras incalzitor Ecofloor
|Covorasele Ecofloor pot fi instalate in orice tip de incapere daca sunt ingropate intr-un strat de adeziv sau sapa. Suprafata finala a pardoselii poate fi din placi ceramice, piatra naturala, marmura.
Functionarea sistemului de încalzire Ecofloor este asemanatoare cu cea a altor sisteme de incalzire conventionale. Controlul temperaturii se realizeaza cu ajutorul termostatului de camera montat pe perete. Setati termostatul la temperatura dorita, iar sistemul va încalzi camera.
Inainte sa instalam covorasele incalzitoare Ecofloor, specialistii Delphi Electric ne recomanda sa tinem cont de tipul de pardoseala:
- Pardoseala din beton. Pentru o performanta optima se recomanda acoperirea pardoselelor inferioare din beton cu un strat izolator numit IZODEL. Aceasta va minimaliza pierderile de caldura si va asigura timpi de incalzire mai rapizi. Covorasele ECOFLOOR pot fi instalate direct pe o pardoseala de beton neizolată, dar aceasta va creste atât timpii de incalzire precum si costurile de functionare.
- Pardoseala din lemn suspendata. Cand instalati covorasele ECOFLOOR pe o pardoseala inferioara din cherestea este esential sa luati masurile standard de precautie pentru a stabiliza pardoseala si preveni miscarea podelei.
O buna practica este reprezentata de planificarea instalarii prin folosirea unei schite care sa marcheze modelul de instalare si să planifice pozitiile pentru senzorul de pardoseala si termostat.
Cand desfasurati covorasul si ajungeti la capat, taiati pur si simplu plasa de sustinere (NU cablul portocaliu) si intoarceti la 180 de grade. Covorasul se va desfasura in directia opusa asigurandu-se un SPATIU MINIM DE 50 MM INTRE BUCLELE DE CABLU. Cand sunteti multumit de aspectul propus, lipiti covorasul de pardoseala cu ajutorul benzilor autoadezive de fixare.
Pentru suprafetele pe care nu va incape latimea completa a covorului, de 500 mm, cablul poate fi scos de pe covoras si fixat uniform pe pardoseala cu ajutorul unor benzi adezive de fixare.
Covorasul poate fi fixat si ulterior de pardoseala din loc în loc cu banda adeziva. Aceasta metoda este recomandata in special capetelor covorasului.
Instalarea senzorului de pardoseala:
Tăiati un sant in pardoseala pentru a instala senzorul extern al termostatului. Inainte de instalarea senzorului verificati rezistenta cu ajutorul unui ampermetru. Apoi senzorul trebuie instalat in interiorul unui tub izolat la capat pentru a proteja impotriva patrunderi adezivului. Senzorul trebuie pozitionat intre 2 bucle ale cablurilor încalzitoare, sub covoras, la o distanta de aproximativ 50 cm de perete. Intreaga pardoseala trebuie sa fie curatata si nu trebuie sa prezinte proeminente ascutite.
Finalizarea instalarii:
Exista doua metode recomandate pentru acoperirea covoraselor incalzitoare:
1, Pardoseala din beton sau lemn cu adeziv flexibil pentru placi ceramice:
Lucrand cu o singura latime de covor pe rand, aplicati adeziv flexibil pentru placi ceramice pe partea superioara a covorului, astfel incât aceasta sa fie acoperita complet, asigurandu-va ca nu exista pungi de aer. Acesta trebuie aplicat cu ajutorul unei spatule din cauciuc sau a unui dispozitiv asemanator, avand grija sa nu avariati cablul. Dupa uscare poate fi aplicat cu atentie un alt strat de adeziv, cu ajutorul unei spatule dințate pentru nivelarea adezivului înainte de aplicarea placilor ceramice.
2. Pardoseala din beton sau lemn cu sapa auto-nivelanta:
O metoda alternativa pentru toate instalatiile mici consta in acoperirea covoraselor incalzitoare cu o sapa auto-nivelanta flexibila. Acest produs nu necesita nivelare si dupa uscare va oferi o suprafata plata adecvata aplicarii stratului de adeziv flexibil pentru placi ceramice si a suprafetei finite.
Pentru o imagine si mai clara, te invitam sa urmaresti video-ul de mai jos: