De ce este importanta curatarea instalatiilor termice dupa iesirea din iarna?

calcarPe timpul iernii instalatiile termice sunt solicitate mai mult decat in alte perioade din an, datorita nevoii de incalzire a locuintelor. Cu toate acestea, cea mai exploatata parte a sistemului termic va fi centrala termica, care nu doar incalzeste agentul termic din radiatoare pentru incalzirea camerelor pe timpul iernii, ci prepara si apa calda menajera pe tot parcusul anului. De aceea, centrala termica este cea mai afectata de diferitii factori cauzatori de avarii.

Problemele frecvente care apar intr-o centrala termica sunt depunerile de calcar (piatra), mal si magnetita (care este recirculata in sistem pornind de la radiatoare). Efectele daunatoare asupra echipamentelor din sistem sunt accentuate de cresterea temperaturii de lucru, cresterea presiunii de operare si diversitatea compozitiei materialelor din care sunt confectionate componentele dintr-o instalatie termica (radiatoare, conducte, schimbator de caldura etc.)

image009In instalatiile termice, prezenta in apa a sarurilor de calciu si magneziu (sarurilor de duritate) este cauza aparitiei depunerilor de calcar. Cand apa este incalzita, sarurile de duritate formeaza carbonat de calciu insolubil- calcar sau frecvent cunoscuta ca piatra. Aceasta reactie este cel mai probabil sa aiba loc in cea mai fierbinte parte a sistemului. Zonele din sistem cele mai predispuse la avarii datorita functionarii defectuoase cauzate de depunerile de calcar sau namol sunt schimbatoarele de caldura, in special cele dispuse pe circuitele sanitare de preparare apa calda.

Desi piatra se formeaza in special in acest echipament, se poate acumula si in alte parti din sistem. De asemenea, magnetita sau alte impuritati din instalatie prezente sub forma de namol se pot strange deseori in locurile inguste si cu debit scazut, cauzand blocarea echipamentului. De aceea,
, cele mai importante  motive pentru a face o curatare chimica sau magneto-chimica fiind faptul ca:

  • Acumularea de calcar si namol va determina o slaba circulatie a fluidului, o descrestere a eficientei centralei si, in cazul in care nu se actioneaza la timp, la blocarea functionarii intregului sistem;
  • Prezenta sarurilor dizolvate in apa de alimentare este cauza formarii de cruste care reduc transferul termic si blocheaza circulatia fluidului;
  • S-a calculat a o depunere generalizata de calcar cu o grosime de 2 mm provoaca o crestere a consumului de combustibil de 25 %.

image014De aceea, pentru a mentine costul de intretinere a instalatiei termice la un nivel optim, pentru a prelungi durata de functionarea a acesteia si pentru a economisi este foarte important sa intretinem sistemul termic in parametri optimi pe durata intregului an, fiind necesare atat pregatirea acestuia inainte de iarna, cat si dupa trecerea iernii!

Vrei sa aflii mai multe de la specialistii Chemstal in solutiile de curatare a instalatiilor?

Completeaza formularul de mai jos: