De ce a devenit LUMINA „inamicul public” al marilor orase din Romania?
|Marile orase din Romania au un „inamic public” silentios, dar cat se poate de vizibil: poluarea luminoasa. Lumina prea puternica sau directionata incorect, utilizata pentru iluminatul stradal sau pentru iluminarea proprietatilor private, cauzeaza probleme de sanatate la nivelul populatiei, contribuie semnificativ la distrugerea ecosistemelor bazate pe succesiunea noapte-zi si genereaza imense costuri energetice inutile.
Gaseste produse pentru un iluminat sanatos pe ARHISPEC!
Concret, sursele de poluare luminoasa sunt:
❗ Stalpii de iluminat stradal, a caror lumina bate in geamurile blocurilor, in loc sa ilumineze strazile si trotuarele
❗ Reclamele luminoase
❗ Becurile alese gresit si montarea incorecta a acestora – directionarea luminii catre cer, nu direct spre sol
❗ Sistemele de iluminat instalate pe proprietati private – lumina care trece de limita proprietatii
❗ Parcarile hypermarketurilor care raman iluminate pe toata durata noptii, chiar daca zona este inchisa
❗ Cladirile de birouri care pastreaza si ele o parte din becuri aprinse pe timp de noapte
❗ Spatiile supra-iluminate
Cum ne afecteaza poluarea luminoasa?
Mai multe studii medicale privind efectele luminii excesive asupra omului au aratat ca poluarea luminoasa sau expunerea indelungata la lumina au un impact negativ asupra sanatatii. Supra-iluminarea poate duce la migrene repetate, insomnie, oboseala, stres, stari de panica. S-a descoperit de asemenea o legatura intre expunerea la lumina pe timp de noapte si riscul aparitiei cancerului la san, din cauza scaderii secretiei de melatonina.
Poluarea luminoasa afecteaza flora si fauna (ex: pasarile migratoare sunt dezorientate de lumina pe timp de noapte), dar si buzunarele romanilor – miliarde de euro se cheltuie anual pe surse de iluminat ineficiente si nocive. Aceasta sursa silentioasa de poluare mai afecteaza si activitatea observatoarelor astronomice, precum si cea a astronomilor amatori.
Studiile internationale arata ca aproximativ 30% din energia consumata pentru iluminare este risipita spre cer. Asadar, zeci de mii de barili de petrol si carbune sunt irositi zilnic, la nivel national pentru iluminat ineficient.
Cere oferte direct de la producatori pentru produse de iluminat eficiente (si nu numai!) prin ARHISPEC! Sau vezi aici ce proiecte au nevoie de produse pentru instalatii in zona ta!