Dan Topan, Business Associate Howden Engineers: Momentul de cumpana al carierei mele a fost decizia de a constitui o organizatie capabila sa livreze beneficiarilor inginerie si consultanta in energie la un nivel superior

Cele mai bune servicii de inginerie si consultanta – aceasta este motto-ul care caracterizeaza activitatea Howden Engineers. Cum reusesc sa livreze constant astfel de proiecte si care au fost de-a lungul timpului cele mai mari provocari intalnite am aflat chiar de la dl. Dan Topan, Business Associate.

Pe scurt, ce inseamna HOWDEN ENGINEERS si carui domeniu se adreseaza produsele si serviciile pe care le propuneti pietei?

Prin constituirea Howden Engineers s-a realizat alinierea la Good Engineering Practices, care ghideaza demersurile noastre colective de a livra cele mai bune servicii de inginerie si consultanta. Prin responsabilitatea catre comunitatea in care traim, companiile cu care colaboram si industriile pe care le deservim, urmarim intotdeauna maniera profesionala si etica de a adauga valoare investitiilor dezvoltate.

Serviciile noastre de inginerie si consultanta pentru proiecte de Utilitati si Energie sunt adresate sectoarelor industriale, comerciale si rezidentiale, echipa noastra fiind formata din ingineri cu competente ridicate de proiectare a sistemelor de utilitati si energie, HVAC si electrice sau de automatizare, care sustin dezvoltarea investitiilor durabile, sigure si profitabile.

Care sunt serviciile principale pe care le oferiti? Va invitam sa ne spuneti cateva cuvinte despre aceste servicii?

Pentru obiectivele de investitii, capabilitatile Howden Engineers se intind pe toata durata de implementare, fiind conturate in jurul conceptului EPCM (Engineering, Procurement and Construction Management).

Prin ingineria de inalt nivel, se asigura un fundament solid pentru toate proiectele de investitii, urmata de transpunerea in piata constructiilor, reducand timpul de contractare pentru beneficiari, riscurile asociate procesului de achizitii fiind minimizate.

In etapa de construire, suntem concentrati pe calitatea si siguranta lucrarilor, utilizand instrumente performante de management al contractorilor, punere in functiune, testare si predare sisteme de utilitati.

Ce ar trebui sa stie un client in clipa in care doreste sa lucreze cu o companie care presteaza servicii ca ale companiei pe care o reprezentanti?

In momentul in care este decisa demararea unui proiect de investitii in utilitati sau energie, prin contractarea de servicii EPCM, clientii vor reduce substantial riscurile si costurile asociate proiectarii, contractarii si lucrarilor de executie.

Avem experienta numeroaselor proiecte preluate din diferite stadii de implementare; de fiecare data, punerea in func╚Ťiune, siguranta si performantele sistemelor instalate au fost respectate fara nici o abatere.

Care sunt principalele avantaje ale unui astfel de colaborari si ce va diferentiaza de concurenta directa si indirecta?

Prin colaborarea in obiective de investitii in utilitati, se valorifica in avantajul beneficiarului expertiza, performantele si flexibilitatea unor puternice echipe de ingineri si manageri de proiect.

Suntem cu un pas in fata prin performantele si profesionalismul in management de proiect, de inginerie, planificare, costuri si bugete, precum si experienta acumulata in proiecte interne si internationale.

Raportat la momentul demararii unei constructii, care ar fi momentul ideal in care un client ar trebui sa ia legatura cu dvs.?

Prin conceptul EPCM, urmarim sa asiguram investitorii in fiecare etapa a proiectelor; de aceea, rezultatele si performantele maxime sunt obtinute prin preluarea proiectelor din stadiul de intentie si conturarea unui Engineering Brief pentru fiecare disciplina.

Unul din aspectele spre care isi indreapta atentia in prezent marii actori din domeniul constructiilor este protejarea mediului inconjurator. Cum reusiti prin activitatea dvs. sa includeti asta in proiectele realizate?

Referitor la protejarea mediului inconjurator, suntem avantajati de expertiza noastra pe doua directii:

  • Eficientizarea energetica si reducerea pierderilor de energie (termica, electrica, hidraulica etc.) prin elaborarea de studii si expertize de specialitate;
  • Incadrarea noilor sisteme implementate in legislatia national─â si europeana prin buna cunoastere a cadrului legal si a reglementarilor de mediu asociate.

Care a fost cea mai mare provocare din punct de vedere profesional intalnita in domeniului in care activati?

Momentul de cumpana al carierei mele a fost decizia de a constitui o organizatie capabila sa livreze beneficiarilor inginerie si consultanta in energie la un nivel superior; bineinteles ca aceasta a presupus un nou inceput insa am intampinat aceasta provocare ca pe un pas firesc in dezvoltarea mea si a colegilor care s-au al─âturat demersurilor de consolidare a societatii.

In trecut ati activat si in cadrul altor companii de consultanta pe piata din Romania. Cat de mult a contact know-how-ul grupului din care ati facut parte in ceea ce faceti acum la Howden Engineers?

Intr-adevar, de-a lungul anilor am activat in diferite roluri, atat ca inginer proiectant, cat si ca manager pentru importante obiective de investitii si am adunat experienta multor proiecte si programe de utilitati industriale. Cea mai utila si mai importanta lectie invatata a fost legata de managementul organizational si cum poate acesta sa influenteze si sa decida pozitia si imaginea unei societati in piata.

Daca tot am mentionat ideea de provocari, care a fost cea mai neobisnuita solicitare venita din partea unui client?

Serviciile full EPCM in obiective de investitii din tara noastra au particularitatea ca sunt utilizate de catre sucursalele locale ale marilor jucatori din diferite ramuri industriale. O cerinta neobisnuita si de noutate a venit din partea unei societati romanesti care, imediat dup─â o prezentare generala au solicitat si contractat servicii strict de consultanta.

Care a fost cel mai ambitios proiect in care v-ati implicat?

Dupa fiecare proiect livrat, o sesiune interna Lessons to Learn este desfasurata, insa ce vreau sa spun este ca dupa aceasta, urmatorul proiect contractat are ambitia de a fi cel mai sigur, mai performat si mai economic. Punctual, la aceasta ora ambitia noastra cea mai mare este de a livra ingineria care sta la baza independentei energetice a unei mari platforme industriale din tara.

Considerati ca in momentul de fata Romania este la acelasi nivel cu alte tari din punct de vedere al domeniului in care activati?

Consider ca facem pasi repezi in aceasta directie, insa din pacate reticenta si opozitia care persista datorita practicilor remanente din vechile structuri ne pune de multe ori in dificultate.

Ce v-ati propus pentru 2019 si cum planuiti sa va atingeti obiectivele?

In acest an am trasat si indeplinit multe obiective care definesc Howden Engineers ca organizatie si capabilitati; multe dintre aceste puncte au fost indeplinite prin perseverenta, multa munca si responsabilitate, termeni care pentru evolutia noastra ca societate de inginerie reprezinta cheia consolidarii si dezvoltarii ulterioare.

In calitate de business associate al companiei, care credeti ca a fost metoda de marketing cea mai eficienta care v-a adus cele mai bune rezultate de pana acum?

Intotdeauna am cautat sa dam managerilor beneficiarilor motive de discutie care sa releve capabilitatile si profesionalismul nostru. De aceea ne-am promovat prin rezultatele si abord─ârile aplicate; continuitatea colaborarilor cu beneficiarii si referintele din partea acestora au adus cele mai consistente rezultate in aceasta directie.

3 lucruri care nu lipsesc din rutina dvs. zilnica?

  • Un espresso dublu dis de dimineata.
  • Cateva pagini citite din carti de specialitate.
  • Un disc ascultat la pick-up.

Pentru final suntem curiosi sa aflam ce alte activitati va pasioneaza si unde va gasim dupa ce se termina programul de la birou?

Dupa programul de lucru imi place sa petrec timp in familie sau sa facem plecari scurte prin tara. De asemenea, imi face mare placere sa lucrez cu motociclete clasice; le intretin si repar pentru a le organiza intr-o colectie. In facultate am avut o formatie si inca imi place mult sa cant la chitara bas si clape. Cred ca am mostenit de la tatal meu pasiunea pentru muzica si motoare.