Curatarea exteriorului schimbatoarelor de caldura din centralele termice

Centralele termice sunt clasificate in centrale termice murale conventionale si centrale termice in condensare, fiecare categorie avand particularitatile sale din punct de vedere al constructiei, materialelor utilizate etc., lucru foarte important de care trebuie sa tinem cont cand vorbim despre mentenanta acestora. In general, pentru aceste centrale termice, agentul termic folosit este de cele mai multe ori apa, incalzita prin preluarea caldurii generate de arderea combustibilului si recirculata prin pompare in tot sistemul pana la calorifere sau incalzirea in pardoseala. In cazul centralelor termice care prepara apa calda menajera, apa rece este dirijata intr-un schimbator de caldura unde este incalzita pentru a fi folosita la spalat, baie sau bucatarie.

Apa utilizata provine ori din reteaua locala de apa potabila, ori din puturi proprii si contine foarte multe saruri dizolvate, care se pot depune pe suprafetele cu care apa este in contact, formand o crusta aderenta, tare. Sarurile de calciu si magneziu sunt cele mai daunatoare pentru o centrala termica, intrucat depunerile succesive de astfel de saruri favorizate de o temperatura crescuta conduc la ingrosarea stratului depunerii, dezvoltand probleme precum: reducerea transferului termic (deci, implicit, a randamentului termic), blocarea completa a tevilor si vanelor si, deci, generarea unor costuri mari pentru inlocuire.

Depunerile se pot forma si pe exteriorul schimbatoarelor de caldura si trebuie sa se tina cont ca si acesta trebuie curatat. De aceea, dorind sa vina cat mai aproape de nevoile si dorintele clientilor sai si sa gaseasca solutii profesionale pentru problemele lor, specialistii LABOREX au dezvoltat in gama de produse CHEMSTAL, agentii de curatare, Cleanex®  Oxi A si Cleanex® Oxi B.

Agent de curatare alcalin, Cleanex┬« Oxi A, este formulat cu inhibitori specifici de coroziune pentru aliaje usoare (aluminiu sau aluminiu-siliciu) si inox. Produsul a fost conceput pentru a elimina depozitele organice ╚Öi/sau forma╚Ťiunile de oxizi care apar ├«n camerele de ardere ale centralelor termice in condensare echipate cu schimbatoare primare din aluminiu sau inox.

Agent de curatare acid, Cleanex┬« Oxi B, este formulat cu inhibitori specifici de coroziune pentru aliaje usoare (aluminiu sau aluminiu-siliciu) si inox precum ╚Öi agenti de dispersie pentru oxizi metalici. Conceput pentru a cur─â╚Ťa camere de ardere ale centralelor termice in condensare echipate cu schimbatoare primare din aliaje usoare cu aluminiu sau inox.

 

Cele doua produse se folosesc exclusiv impreuna. Pentru schimbatoarele din aluminiu pulverizati prima data Cleanex® Oxi A direct pe suprafata de curatat pana cand va fi complet uda si lasati sa actioneze 5 -15 min., in functie de consistenta depunerilor. Clatiti cu apa si utilizati imediat Cleanex® Oxi B prin pulverizare. Lasati sa actioneze timp de 2-5 min., apoi efectuati clatirea finala cu apa din abundenta. Nu utilizati apa sub presiune pentru clatire. In functie de consistenta depunerilor poate fi necesar sa se repete operatia.

Pentru schimbatoarele din inox, pulverizati prima data Cleanex® Oxi B, lasati sa actioneze si utilizati, ulterior, Cleanex® Oxi A.

Astfel, daca dorim ca centrala noastra sa aiba transfer termic foarte bun, randament maxim si costuri minime de intretinere, este necesar sa ii mentinem functionarea in parametri optimi si sa ii asiguram protectie constanta pe toata durata anului, folosind produse profesionale in cativa pasi simpli.

Pentru gama completa de produse, vizitati site-ul nostru: www.chemstal.ro