Ce trebuie sa stii despre aerul conditionat
|Pentru a evita apariţia bolilor respiratorii, se recomandă schimbarea periodică a filtrelor aparatului de aer condiţionat şi aerisirea încăperilor. Utilizarea incorectă a aerului condiţionat poate duce la rinită, la astm sau chiar la pneumonie. Iar persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt cele mai vulnerabile.
Timpul îndelungat petrecut într-o cameră în care aerul este răcit cu ajutorul sistemelor de climatizare poate favoriza apariţia unor probleme respiratorii cum ar fi tusea seacă, persistentă, însoţită uneori de un şuierat şi de senzaţia de gât uscat. Problemele pot deveni şi mai serioase dacă încăperea nu este aerisită corespunzător şi mai ales dacă se fumeză în spaţiul respectiv.
„Folosirea necorespunzătoare a aerului condiţionat poate duce la apariţia sau la agravarea unor simptome de tip rinitic (nas înfundat sau rinoree), strănut, durere în gât, senzaţia de nod în gât şi dureri de cap. În plus, o expunere prelungită la aerul rece, dar şi la factori iritanţi precum fumul de ţigară ori noxele din atmosferă favorizează declanşarea bronşitei, astmului bronşic sau chiar a pneumonei”, spune medicul primar pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.
Problemele cauzate de aerul condiţionat afectează mai ales persoanele cu un sistem imunar slăbit ori pe cele care suferă deja de unele boli de tipul astmului bronşic, bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) sau rino-sinuzitei cronice.
Nu-l lasa să-ţi bată în cap!
Atunci când tocmai ţi-ai dotat locuinţa cu un aparat de aer condiţionat montează-l într-un loc de unde acesta se difuzează fie în jos fie înspre tavan.
Aparatele de aer conditionat si astmul
Are aerul condiţionat vreun efect asupra sănătăţii noastre? Ne poate îngreuna respiraţia şi cea mai importantă întrebare: este bine pentru o persoană cu astm să stea într-o încăpere cu aer conditionat pornit?
De cele mai multe ori astmul este cauzat de alergia la o substanţă prezentă în aer. Reacţia alergică se poate manifesta slab sau puternic, în unele situaţii putând provoca dificultăţi mari la respiraţie. A respira particulele la care suntem alergici este imposibil de evitat, din fericire aparatele de aer conditionat conţin filtre speciale, menite să reţină orice impuritate din aer şi să răcorească încăperea cu un aer cât mai curat. Aparatele de aer conditionat functionează in felul următor: ele trag aerul din exterior prin filtrele speciale, prin compresoare, condensatoare şi toate componentele sale de răcire/încălzire a aerului după care îl propuleasă în cameră la temperatura setată de tine. Prin urmare astmul nu are nicio treabă cu aer conditionat, ba chiar din contră: este bine pentru o persoană suferidă de astm, să respire aer conditionat!
În caz contrar, când aerul rece îţi bate direct în cap, acesta îţi poate afecta grav sănătatea. Pe lângă durerile de cap şi de dinţi mai rişti şi dezvoltarea unor afecţiuni precum rinitele, astmul sau chiar pneumonia, în cazurile mai severe. Chiar şi atunci când eşti în maşină jetul de aerul condiţionat trebuie să bată înspre parbriz, nici spre faţă şi nici înspre picioare, asta dacă nu vrei să te alegi cu o răceală.
Nu-l da la maxim!
Trecerea bruscă de la temperaturi răcoroase la cele foarte fierbinţi este extrem de periculoasă pentru sănatate putând culmina chiar cu un şoc termic în cazul cardiacilor. Prin urmare, nu trebuie să exagerăm cu aerul condiţionat folosindu-l la capacitatea maximă şi non-stop.
Curăţă-i regulat filtrele!
Bacteriile care se-şi fac lăcaşul printre filtrele aparatului de aer condiţionat pot fi extrem de periculoase pentru sănătate. De exemplu, bacteria Legionella Pneumophila poate duce la apariţia legionelozei, o afecţiune care se manifestă prin dureri de cap, musculare, febră, tuse şi dureri abdominale. Cel mai bine este să apelezi la o firmă specializată deorece aceasta are în dotare şi substanţele antibacteriene necesare.
Temperatura moderată
Pentru a evita şocul termic atunci când părăsim locuinţa sau spaţiile interioare, temperatura din interior nu trebuie să fie mai scăzută faţă de cea de afară decât cu 6 sau maxim 15 grade.
Este important să vă lăsaţi aparatul verificat cel puţin o dată pe an. Dacă utilizaţi aerul conditionat zilnic, este bine să curăţaţi aparatul chiar mai des. Cu timpul, filtrele stochează tot mai multe particule, se aglomerează şi îngreunează filtrarea aerului proaspăt intrat în aparat. În astfel de situaţii, calitatea aerului conditionat scade drastic, putând într-adevăr contribui la declanşarea unei crize asmatice.
[huge_it_gallery id=”9″]