Care sunt avantajele si dezavantajele incalzirii in pardoseala?

Datorita rezultatelor deosebite in asigurarea confortului si caldurii de care are nevoie locuinta in perioada sezonului rece, una dintre cele mai des intrebuintate tipuri de instalatii din ultimii ani este incalzirea in pardoseala.

Utilizata atat in locuinte private cat si in complexuri hoteliere, pensiuni, ferme agricole, incalzirea in pardoseala ofera numeriase avantaje, dar prezinta si cateva dezavantaje. Pentru a inclina insa mai mult balanta inspre avantaje, specialistii de la Chemstal (LABOREX) au dezvoltat un produs eficient pentru instalatiile termice cu incalzire in pardoseala.

blog-3

AVANTAJELE INCALZIRII IN PARDOSEALA

  • Gradul ridicat de confort datorat faptului ca temperatura este constanta pe toata suprafata camerei si pentru un timp indelungat, deoarece caldura circula de jos in sus.
  • Incalzirea in pardoseala are un consum mai mic cu pana la 20% decat sistemele traditionale cu radiator deoarece nu necesita setarea unei temperaturi foarte ridicate.
  • Aspectul estetic al incaperii se imbunatateste considerabil deoarece se renunta la tevi (majoritatea vizibile), radiatoare si robineti. Disparitia radiatoarelor nu are doar un efect estetic, ci si unul foarte pragmatic (creste spatiul util). Un perete, inainte blocat de radiator, devine liber pentru alte utilizari.
  • Teama ca cei mici vor raci daca nu sunt imbracati bine nu mai reprezinta o problema. Toata caldura este eliberata prin pardoseala, ceea ce inseamna ca atat copiii, cat si adultii pot pasi fara grija desculti pe podea.

DEZAVANTAJELE INCALZIRII IN PARDOSEALA:

  • Costurile initiale mai ridicate fata de clasicul sistem de incalzire cu radiatoare
  • Poate ridica praful din incapere mai repede datorita faptului ca incalzeste mare parte a pardoselii

De asemenea, faptul ca apa folosita ca agent termic nu este 100% pura, iar instalatia de incalzire in pardoseala foloseste apa la temperatura scazuta ridica o problema intalnita destul de frecvent: dezvoltarea bacteriilor si algelor in sistemul de incalzire. Descompunerea acestora cauzeaza aparitia gazelor in instalatia termica, care la randul lor favorizeaza electro-coroziunea in instalatia termica, deci degradarea acesteia. De asemenea, in timp, se mai mai pot depune diferite saruri, ori material organic rezultat tot din descompunerea microorganismelor care pot bloca elemente din circuit..

Toti acesti factori conduc la eficienta scazuta a instalatiei, functionarea defectuoasa si reducerea duratei de viata a sistemului. Pentru maximizarea performantelor si protejarea sistemului de incalzire in pardoseala trebuie avut in vedere modul corespunzator de intretinere a acestuia.

De aceea, specialistii CHEMSTAL au dezvoltat BIO REDUCT, un inhibitorul cu rol de biocid si fungicid necoroziv cu gama larga de aplicare, special destinat indepartarii algelor si bacteriilor din instalatii termice cu incalzire in pardoseala. BIO REDUCT este capabil sa rezolve problemele tipice datorate cresterii microbiologice in instalatii cum ar fi: mirosuri neplacute, coroziuni ale colectoarelor si schimbatoarelor, blocarea robinetilor, conductelor si schimbatoarelor de caldura, prelungind astfel durata de viata a acestora.

bio-reduct

BIO REDUCT este compatibil cu toate materialele prezente in mod normal in instalatie, inclusiv aluminiul si aliajele sale. De asemenea, BIO REDUCT este economic, fiind nevoie doar de 0,5-1 litru la 100litri de apa din sistem daca instalatia este noua sau 1-2 litri la 100 litri daca instalatia este contaminata.