Alege cele mai bune solutii pentru cablarea circuitelor senzorilor!

Procesele industriale moderne sunt caracterizate de monitorizarea unui număr din ce în ce mai mare de parametrii electrici şi non-electrici. Această realitate este impusă de acordarea cât mai exactă a proceselor pentru obţinerea unui comportament al instalaţiilor cât mai apropiat de situaţia ideală, deziderat impus de obţinerea performanţelor legate de calitatea produselor finale şi de considerente economice ce decurg din consumuri energetice şi de materii prime scăzute.

Numărul tot mai mare de senzori a impus o standardizare a sistemelor de conectare şi există o tendinţă vizibilă de renunţare la metodele care implică conectarea capetelor libere în şiruri de cleme. Lapp Group s-a aliniat acestor tendinţe şi a completat portofoliul de produse din gama Unitronic cu un număr mare de cabluri premufate care vin în ajutorul celor care cablează iniţial instalaţiile dar şi în ajutorul personalului de mentenanţă. În anumite cazuri, aceştia pot îmbunătăţi procesul de mentenanţă prin introducerea cablurilor premufate, fapt care uşurează ulterior înlocuirea senzorilor defecţi.

Completează formularul de la final pentru mai multe informații!

Putem să ne imaginăm o instalaţie în care putem presupune că există deja montaţi 100 de senzori conectaţi prin metoda tradiţională în şir de cleme. Un defect care apare pe un circuit de senzor poate fi cauzat de defectarea senzorului, de întreruperea sau scurtcircuitarea cablului acestuia sau de pierderea contactului în şirul de cleme. Pentru personalul de mentenanţă toate aceste posibilităţi se materializează printr-o perioadă mare de timp în care trebuie testate toate variantele descrise. În cazul în care senzorul este conectat printr-un sistem de conectare rapid, de genul conectorilor M8 sau M12, manevra de înlocuire a senzorului are o viteză de realizare mult mai mare. Mai mult, prezenţa unor cabluri premufate exclude posibilitatea conectării greşite a conductorilor în şirul de cleme, variantă care prelungeşte şi mai mult procesul de repunere în funcţiune a instalaţiei. În același timp, manevra de înlocuire a senzorului poate fi efectuată de un angajat cu un nivel de pregătire mai mic nefiind nevoie de personal înalt calificat.

UNITRONIC SENSOR M8-M12

Fișă M8 și priză M12

Lapp Group este lider în domeniul soluţiilor industriale flexibile, iar produsele destinate senzorilor sunt gândite să satisfacă cele mai mari cerinţe posibile astfel :

  • Cablurile utilizate au clasa de flexibilitate 6 astfel încât pot fi utilizate inclusiv în lanţurile port cablu
  • Conductorii sunt izolaţi cu polipropilenă iar mantaua exterioară este din poliuretan. Cu o asemenea structură cablurile sunt rezistente la marea parte a agresiunilor posibile în mediul industrial. Poliuretanul este rezistent la radiaţii UV, la substanţe chimice acide sau alcaline, la compuşi graşi din gama vaselinelor sau uleiurilor şi au un comportament mecanic extrem de bun, fiind rezistent la eforturi de abraziune sau tăiere
  • Conectorii propriu zişi cu 3, 4 , 5 sau 8 pini asigură un grad de protecţie deosebit de ridicat în stare conectată: IP65, IP67 sau IP68. Pinii sunt confecţionaţi dintr-un aliaj de cupru – staniu şi sunt acoperiţi cu strat de nichel iar apoi sunt auriţi. În acest fel rezistenţa de contact este extrem de redusă
  • Produsele standard au lungimi predefinite menite să asigure marea majoritate a aplicaţiilor. In cazul în care aplicaţia necesită o lungime atipică , Lapp fabrică la solicitarea clientului produsul particularizat.
  • Conectorii folosiţi sunt de tip M8 sau M12
  • Lapp oferă şi conectori care pot fi montaţi pe circuitele de senzori în cazul în care aceştia sunt conectaţi prin şir de cleme

EPIC SENSOR M 8

Conector M8 cu montare pe șantier

EPIC SENSOR M 12

Conector M 12 asamblabil în șantier

  • Pentru circuitele destinate electroventilelor Lapp oferă o gamă largă de cabluri premufate cu conectori de tip A ( 18 mm ), tip B ( 10 mm ) , tip BI ( 11 mm ) , tip C ( 8 mm ) sau de tip CI ( 9,4 mm ). Conectorii au inclusă protecţie la supratensiune prin diode Zener sau prin varistori. Semnalizarea stării se face prin diode LED şi permite uşurarea procesului de diagnoză.

UNITRONIC SENSOR – conector precablat pentru electroventile

Pentru cablarea instalaţiilor noi sunt recomandate cutiile de distribuţie care au un număr de 4, 6, 8 sau 10 sloturi şi care permit realizarea de economii importante atât din punct de vedere al cantităţii de cabluri folosite cât şi la manopera de montaj respectiv la timpii de identificare al unui defect şi la înlăturarea acestuia.

Principiul este deosebit de simplu : în loc să se cableze pentru fiecare senzor alimentarea +, – şi semnal, alimentarea grupului de senzori se face în comun. Distribuţia alimentării se face în interiorul cutiei de distribuţie.

DISTRIBUTION BOX M 12

Cutie de distribuție cu cloturi M12 și cablu master fix sau conectori M23

Să presupunem cazul unei cutii cu 10 sloturi amplasată lângă instalaţie şi la 50 m de sala de aparataj. Alimentarea prin 2 conductori a întregului grup de senzori deserviţi de cutia de distribuţie economiseşte echivalentul a 9 ( perechi ) x 2 ( conductori ) x 50 ( m ) adică 900 m conductor.

Economia este mai evidentă dacă se ia în calcul costul manoperei .

Pentru conectarea cutiilor de distribuţie sunt disponibile cablurile din seria UNITRONIC SENSOR Li9Y11Y COMBI care au conductori destinaţi alimentării şi conductori destinaţi semnalelor.

UNITRONIC SENSOR master cable

Lapp Kabel România vă stă alături cu personal competent pentru a vă oferi soluţiile optime pentru problemele dumneavoastră.

Articol semnat de Ing. Dan Ciortea, LAPP KABEL ROMANIA