Care este secretul cablurilor flexibile Lapp?

Cat de fiabila este flexibilitatea?

Majoritatea oamenilor se intreaba cum reusim sa cream produse durabile si calitative, necesare oricarei aplicatii. Ei bine, flexibilitatea si rezistenta produselor ne definesc. Cu dezvoltarea permanent─â a tehnologiei speciale de cabluri FD┬« am stabilit standardele ├«n domeniul aplica╚Ťiilor flexibile. Realiz─âm┬á produse versatile, cu durat─â de via┼ú─â maximizat─â, destinate aplica┼úiilor foarte rapide, cu cele mai mici raze de ├«ndoire. Parametrii unici de ├«ndoire ╚Öi rezisten╚Ť─â ai cablurilor noastre, greutatea redus─â ╚Öi gabaritul necesar mic datorit─â razei minime de ├«ndoire, respecta tendin╚Ťele de miniaturizare.

Vom incepe explic├ónd, dinspre interior spre exterior, componentele unui cablu ┼či criteriile care ├«l conduc spre flexibilitate sau superflexibilitate.

Dar p├ón─â s─â intr─âm ├«n anatomia cablurilor, ar trebui s─â explicit─âm cuv├óntul flexibilitate ca ┼či atribut a unui cablu electric, referitor la elementele care conduc curentul electric, respectiv conductorii.

OLFLEX FD 90: certificarea multi-standard reduce varietatile stocate si salveaza bani.

To┼úi practicienii cunosc c─â, ├«n decursul procesului de dezizolare, putem ├«nt├ólni conductori mai mult sau mai pu┼úin flexibili, unifilari sau multifilari, cu cuprul neacoperit de alt metal sau acoperit. Deoarece tehnica st─â sub imperiul normelor ┼či reglement─ârilor, modul ├«n care sunt confec┼úiona┼úi conductorii┬á este definit complet astfel ├«nc├ót s─â nu poate exista criterii subiective de apreciere. Norma european─â IEC 60288 define┼čte 4 clase de conductori :

  • Clasa 1 corespunde conductorilor unifilari, cu sec┼úiuni care rareori dep─â┼česc 10 mmp deoarece lucrabilitatea conductorului devine greoaie. Acest tip de conductor poate fi folosit doar pentru pozare fix─â deoarece supus mi┼čc─ârilor repetitive se rupe datorit─â fenomenului de oboseal─â care apare ├«n structura cristalin─â a metalului.
  • Clasa 2 corespunde conductorilor multifilari crea┼úi prin r─âsucirea ┼či presarea unui num─âr de conductori de Clas─â 1. Cablurile cu conductori clas─â 2 sunt destinate poz─ârii fixe, ├«n special pentru realizarea traseelor destinate aliment─ârilor cu energie electric─â.
  • Clasa 5 corespunde conductorilor multifilari crea┼úi prin r─âsucirea li┼úelor fine de cupru, cu diametrul li┼úei cuprins ├«ntre 0,15 ┼či 0,70 mm. Acestia sunt destina┼úi aplica┼úiilor flexibile cu mi┼čc─âri de ├«ndoire ÔÇô dezdoire aleatoare. Cablurile din aceast─â clas─â pot fi folosite ├«n orice aplica┼úie care impune flexibilitate, mai pu┼úin ├«n aplica┼úii de tip lan┼ú port cablu sau ├«n care cablurile execut─â cicluri de ├«ndoire-dezdoire conform unui algoritm bine precizat ( de exemplu ma┼čini unelte ├«n coordonate )
  • Clasa 6 corespunde conductorilor multifilari crea┼úi prin r─âsucirea li┼úelor extrafine de cupru cu diametrul li┼úei cuprins ├«ntre 0,05 ┼či 0,40 mm. Cablurile din aceast─â clas─â sunt utilizate ├«n aplica┼úii ├«n care se mizeaz─â pe foarte multe cicluri de ├«ndoire-dezdoire sau torsiune, de exemplu robo┼úi industriali, ma┼čini unelte multi-ax─â, etc.

ETHERLINE FD CAT 6 M12: conexiunea nepermanenta permite schimbarea usoara a echipamentului. Min 2,5 milioane de cicluri de indoire in lant port-cablu

Nu doar grosimea li┼úei particip─â la flexibilitatea conductorului. ├Än egal─â m─âsur─â, pasul de r─âsucire al li┼úelor pentru realizarea m─ânunchiului de li┼úe este important. Cu c├ót pasul de r─âsucire este mai mic cu at├ót simetrizarea efortului mecanic indus de mi┼čc─ârile de ├«ndoire-dezdoire este mai ┬ábun─â. De aceea, la cablurile destinate mi┼čc─ârilor repetitive, pe l├óng─â prezenta li┼úelor extrafine se utilizeaz─â un pas de r─âsucire scurt.

Mai multe informaţii referitoare la aceste detalii pot fi găsite în anexa T11 din catalogul general Lapp existent in limba romana pe www.lappkabel.ro.

Liţele de cupru pot fi neacoperite sau acoperite cu un alt metal. În aplicaţiile în care temperatura este factorul agresor, liţele pot fi acoperite cu staniu, argint sau nichel, în funcţie de nivelul maxim de temperatură pentru care este construit cablul.

Efectul pelicular poate fi de asemenea un factor care s─â conduc─â la necesitatea argint─ârii li┼úelor, asta pentru a crea o p─âtur─â cu rezistivitate minim─â pe exteriorul li┼úelor av├ónd ├«n vedere efectul de refulare spre exterior al curentului odat─â cu cre┼čterea frecven┼úei.

Conductorii dintr-un cablu trebuie să fie izolaţi pentru separarea galvanică a fiecăruia dintre ei. Există o multitudine de materiale de izolaţie, pornind de la materiale anorganice ( mică, fibre de sticlă ) sau materiale organice, polimeri cu proprietăţi electrice, mecanice sau chimice diverse. Fiecare cablu trebuie să aibe conductorii izolaţi corespunzător aplicaţiei pentru care este construit. Unele materiale de izolaţie poartă o denumire generică ( de exemplu PVC ) dar fiecare producător are reţete proprii ( sau standardizate ) în care materialul de bază reprezintă circa 95% din total iar 5% reprezintă substanţe aditivante care conferă proprietăţi speciale referitor la gama de temperatură, rezistenţa chimică la substanţe anorganice sau organice sau rezistenţa la eforturi mecanice repetitive.

Conductorii din interiorul unui cablu sunt de obicei r─âsuci┼úi ├«ntre ei, cu un anumit pas de r─âsucire. Atunci c├ónd se discut─â despre cabluri destinate transferului de semnale electrice mici, ├«n scopul cre┼čterii rejec┼úiei de mod comun, conductorii sunt torsada┼úi ├«n perechi sau triade cu un pas scurt, corespunz─âtor frecven┼úei maxime pentru care este construit cablul. Aceast─â torsadare conduce la simetrizarea geometric─â a conductorilor dintr-o pereche astfel ├«nc├ót tensiunile induse de c─âtre zgomotul electromagnetic existent ├«n special ├«n mediul industrial s─â fie c├ót mai mici.

Straturile separatoare care sunt aplicate peste conductori au rolul de a limita eforturile mecanice care se transmit spre conductori astfel ├«nc├ót ace┼čtia s─â nu fie afecta┼úi de mi┼čc─ârile cablului sau au doar rol de creere a unei sec┼úiuni pseudocircular─â peste care s─â se poat─â ┼úese ecranul sau extruda mantaua exterioar─â.

Sistemele de ecrane din interiorul unui cablu electric sunt corelate cu aplica┼úia pentru care cablul este construit. Dac─â discut─âm despre mediul industrial, ├«n cazul cablurilor de for┼ú─â, acestea sunt uzual ecranate cu o ┼úes─âtur─â din li┼úe de cupru realizat─â astfel ├«nc├«t gradul de acoperire optic─â s─â fie c├ót mai ridicat. Frecven┼úele ├«nt├ólnite frecvent sunt fundamentala ┼či armonici care pot crea un zgomot electromagnetic care s─â perturbe circuitele de semnale mici iar ecranul nu trebuie s─â permit─â cablului s─â emit─â c├ómpuri electromagnetice parazitare prin crearea unei bariere la nivelul ecranului.

La cablurile de semnal mic, scopul ecranelor este cel de a nu permite c├ómpurilor electromagnetice exterioare s─â induc─â tensiuni parazite ├«n interiorul conductorilor ┼či de aceea exist─â frecvent o combina┼úie de ecrane, unul din folie aluminizat─â, destinat frecven┼úelor mari ┼či cel─âlalt din tes─âtur─â de cupru, destinat frecven┼úelor mici.

Mantaua exterioară trebuie să ţină cont de agresiunile chimice, mecanice sau termice la care va fi supus cablul. Tehnologiile moderne permit realizarea unor cabluri deosebit de performante, adaptate la cerinţele punctuale ale utilizatorilor.

Cablu proiectat  Fast Connect (FC).  Destinat aplicatiilor foarte flexibile (lant port-cablu si parti ale masinilor aflate in miscare)

Cea mai buna alegere: pariati pe calitate!

ÔÇťOferim calitateÔÇŁ, mul╚Ťi spun acest lucru – dar LAPP KABEL poate dovedi acest lucru. Fiecare cablu flexibil a fost verificat in centrul de testare LAPP KABEL, ├«n condi╚Ťii similare aplica╚Ťiilor practice. Cablurile sunt conectate la dispozitive de testare speciale, unde cablul este expus la o sarcin─â mecanic─â extrem─â, schimb├ónd permanent parametrii mi┼čc─ârii. Astfel de combina╚Ťii de sarcini diferite nu pot ap─ârea ├«n mod regulat ├«n aplica┼úii practice, chiar ╚Öi ├«n cele mai complexe. Datorit─â designului special al cablurilor noastre, putem asigura minimum 5 milioane de cicluri de ├«ndoire. ├Än practic─â, cablurile Lapp func┼úioneaz─â corespunz─âtor mult peste num─ârul de cicluri garantat precizat ├«n catalog. In urma rezultatelor finale, numai produsele care dovedesc inalta fiabilitate ╚Öi calitate┬á sunt apoi incluse ├«n programul de produc╚Ťie.

Lapp Group, prin unit─â┼úile sale de produc┼úie ┼či prin laboratoarele ultraperformante poate proiecta ┼či realiza o multitudine de tipologii de cabluri, chiar atunci c├ónd solu┼úiile existente ├«n pia┼ú─â nu pot oferi r─âspuns la aplica┼úiile clien┼úilor.

Acum stiti care este secretul, nu-i asa?

                                                                                         Ing. Dan Ciortea

                                                                                LAPP KABEL ROMANIA