Antigeluri termothenice vs antigeluri auto

In sezonul rece agentul termic din instalatia de incalzire risca sa inghete si, astfel, sa provoace blocarea acesteia si deteriorarea ei. Pentru asigurarea functionarii optime a echipamentelor utilizate la incalzirea pe timp de iarna, agentul termic trebuie protejat impotriva inghetului in perioadele in care nu se genereaza caldura. Instalatiile termice cel mai des supuse riscului de inghet sunt cele localizate in casele de vacanta, spatii industriale sau orice imobil in care incalzirea nu este furnizata in regim permanent.

Antigelul este un fluid de transfer termic fiind caracterizat atat de proprietati antiinghet, cat si de alte proprietati precum conductivitate termica ridicata, vascozitate redusa, inhibarea coroziunii, proprietati care ar trebui sa asigure in acelasi timp si cresterea duratei de viata a echipamentelor prin care acesta circula. Antigelurile se clasifica in functie de aplicabilitatea acestora si anume termotehnice (pentru instalatii de incalzire de diferite tipuri) si antigeluri auto.

De ce NU trebuie sa utilizam antigel auto in instalatia termica?

  • Are in componenta sa un pachet de aditivi diferit de cel folosit in fabricarea antigelului termotehnic, putand afecta, astfel, elementele din instalatia termica.
  • Componentele existente in centrala termica si in instalatie sunt mult mai complexe si mai delicate fata de cele dintr-un autoturism, fapt pentru care antigelul introdus in instalatie trebuie sa fie de calitate superioara si aditivat cu inhibitori de coroziune.

Având o experienta de 25 ani în domeniul chimic, precum și o divizie termotehnică cu specialiști de top, S.C. LABOREX  S.R.L. a conceput și produce  în cadrul gamei de produse CHEMSTAL antigeluri termotehnice, dedicate tuturor tipurilor de instalații, care să asigure atât protecția la îngheț, cât și protecția anticorozivă și anticalcar.

TERMO PROTECT –este un antigel superconcentrat pe bază de monoetilenglicol ce asigură protecția crescută la îngheț a circuitelor termice. Produsul este adecvat utilizării în orice instalație de încălzire care funcționează la temperatura maximă de 102°C, permițând un raport crescut de diluție cu apă, în funcție de regimul de exploatare dorit. Antigelul este colorat intens pentru a constitui un indicator de toxicitate în cazul pătrunderii accidentale în circuitul de ACM.

SOLAR PROTECT – Antigel concentrat pe bază de propilenglicol, deosebit de stabil, ce permite protecția la îngheț a circuitelor termice până la -36oC, cât și funcționarea sistemului la temperaturi de până la 180oC. Produsul este recomandat utilizării în instalațiile solare caracterizate prin temperaturi ridicate ale regimului de lucru care necesită un agent termic care să garanteze un punct de fierbere ridicat și permite diluția în funcție de regimul de exploatare solicitat.

GEO PROTECT –  Antigel concentrat pe bază de propilenglicol ce permite protecția la îngheț a circuitelor termice până la -32oC. Produsul este recomandat utilizării în instalațiile cu pompe de căldură. Acestea sunt caracterizate printr-un regim scăzut al temperaturilor de funcționare în circuitul primar, astfel încât este necesară utilizarea unui agent termic special. Produsul este ușor de diluat cu apă demineralizată, în funcție de regimul de protecție la îngheț dorit.

Controlul acțiunii corozive al produsului se realizează prin intermediul indicatorilor de pH prezenți în antigelul GEO PROTECT, prin simpla modificare a culorii acestuia. Produsul este biodegradabil și prezintă risc minim de toxicitate, materia primă utilizată fiind de calitate farmaceutică.

GLICOGEL este un antigel superconcentrat pe bază de glicoli dedicat domeniului termotehnic, industrial și auto, aditivat pentru a asigura o triplă protecție a echipamentelor. GLICOGEL prezintă un grad minim de toxicitate și asigură stabilitatea termică a produsului la presiunile de lucru pentru temperaturi cuprinse între -45 oC și 105oC fiind recomandat pentru protectia la inghet a instalațiilor, protecția termodinamică a întregii instalații și funcționarea corespunzătoare a pompelor de circulație.

Inhibitorii de coroziune și aditivii stabilizatori de pH cu care sunt tratate antigelurile din gama CHEMSTAL optimizează protejarea materialelor din care sunt realizate componentele circuitului (cupru, fier, inox, aluminiu, alamă, cauciuc, etc) și asigură o bună funcționare a pompelor de circulație din instalație.

Nu se utilizează la instalații din țeavă zincată sau componente din zinc sau magneziu.

Nu conțin amine, nitriți, silicați, borați și fosfați, compuși interziși de legislația europeană de protecția mediului.

STIATI CA:

  • …antigelurile sunt de mai multe tipuri in functie de aplicabilitatea lor (auto sau termotehnice pentru instalatii termice diverse) si ca pentru fiecare categorie a acestora antigelul contine un pachet de aditivi speciali pentru materialele din care instalatia este fabricata?
  • …a treia parte a energiei termice provenite din arderea de combusibil trebuie sa fie eliminata de lichidul de racire, in timp ce energia utilizabila la arborele cotit al motorului este doar un sfert din energia termica in motorul pe benzina sau o treime in motoarele diesel?
  • …in cazul in care nu se foloseste antigel pe timpul iernii, blocul motor poate fi distrus aproape complet de apa care se solidifica din cauza temperaturilor scazute si care isi mareste volumul?
  • …nu exista un cod universal al culorilor antigelului si acesta nu trebuie ales in functie de culoarea lui, ci de proprietatile fizico-chimice, intrucat fiecare producator alege culoarea antigelului dupa preferinta proprie?
  • …este recomandat ca antigelul sa fie amestecat cu apa demineralizata datorita lipsei de conductivitate a acesteia?
  • …pentru completarea antigelului este obligatorie utilizarea unui tip de antigel ale carui caracteristici sa fie compatibile cu ale celui existent in instalatie?