Pentru transportul apei Dematek Water Management recomandă Țeava PE100 RC PAS 1075

Evoluția tehnologiei și a produselor existente în piață i-a determinat pe producatori spre căutarea de alternative la diferite metode convenționale în ceea ce privesc materialele moderne. Excepție nu fac nici țevile de tip PE, care, erau ulterior încorporate în nisip sau pietriș pentru a nu fi afectate de presiunea cauzată de pietre, sticlă uzată și alte materiale compacte prezente în pământ. Totuși, pentru a evita astfel de situații, specialiștii recomandă cele mai recente materiale de tip PE 100-RC, care s-au dovedit a fi deosebit de rezistente la consecințele cauzate de zgârieturile apărute în lipsa stratului de nisip și în cazul sarcinilor concentrate care apar peste o perioadă mai îndelungată de timp.

În condițiile instalării neconvenționale (fără pat de nisip cu posibila reutilizare a pamântului excavat sau instalare fără șanț) a conductelor din polietilenă, Certificarea PAS1075:2009 (pentru fiecare TIP și clasa dimensională) este obligatorie datorită lipsei din îndrumarele de proiectare a tehnologiilor de instalare. Certificarea PAS1075:2009 („Pipes made from polyethylene for alternative installation techniques. Dimensions, technical requirements and testing”) este un proces prin care producătorul este atestat că poate produce țevi din polietilenă pentru montarea neconvețională. În lipsa unui Certificat PAS1075:2009 conductele se vor monta doar convențional conform îndrumarului de proiectare.

De ce să alegi această variantă?

  • Rezistență crescută la creșterea lentă a fisurilor
  • Asigură îndeplinirea tuturor cerințelor de montare modernă și economică a conductelor
  • Procesul de fabricație asigură o durată de viață mai mare de 100 de ani

Acest tip de țevi sunt utilizate pentru tehnologiile de instalare alternative, cum ar fi forajul direcțional orizontal, spargerea sau instalarea fără încastrare în nisip. Cerințele, caracteristicile și procedurile de testare, precum și procedurile respective de asigurare a calității sunt reglementate și asigurate prin inspecția companiilor de certificare. Țevile de polietilenă, care sunt descrise în regulament, au o rezistență semnificativ mai mare la creșterea lentă a fisurilor, comparativ cu conductele obișnuite PE 80 și PE 100.

Potrivit specialiștlor, în prezent PE100 este cel mai modern și cel mai des folosit material pentru producerea țevilor de polietilenă sub presiune. Acest rezultat vine după ani de studii și experiență, în care s-au constatat că dacă adaugă un strat protector suplimentar peste țevile standard, calitățile acesteia se îmbunătățesc exponențial. Ulterior, pentru a prelungi durata de viață a produsului, s-au realizat și țevi cu rezistență la fisurare de tip RC. Acest lucru, de fapt, ajută la păstrarea integrității structurale și garantează un grad de propagare a fisurilor foarte mic.

Clasificarea conductelor PE100 RC in accord cu PAS1075:2009:

TIP 1: ȚEVI CU PEREȚII DIN PE 100–RC albastră pentru apă, portocalie pentru gaz, maro pentru canalizare, țeavă neagră la solicitare. Acestea depășesc cerințele minime aplicabile pentru PE 100.

TIP 2: ȚEAVĂ CU STRAT DE PROTECȚIE INTEGRAT DIMENSIONAL DIN PE 100-RC

DUBLUSTRAT cu straturi protectoare integrate dimensional, care sunt din PE 100 sau PE 100-RC și au un strat protector intern co-extrudat din PE 100-RC.

TRIPLUSTRAT sunt din PE  100  sau  PE  100-RC cu strat protector intern și extern co-extrudat din PE 100-RC. Straturile co-extrudate au fost lipite inseparabil între ele într-un aparat special care îmbină straturile împreună. Fabricat din PE 100-RC, stratul interior este integrat ca strat funcțional în structura peretelui țevii.

TIPUL 3: ȚEVILE PE100 RC CU UN STRAT EXTERIOR PROTECTOR  ADIȚIONAL DIN PP constau dintr-o țeavă de bază din PE 100-RC / PE 100 mono strat sau multistrat și o manta protectoare din polipropilenă. Grosimea minimă a învelișului protector este de 0.8 mm. Grosimea minimă a învelișului de protecție depinde de dimensiunea țevii; țevile de dimensiuni mari au o manta mai groasă din cauza încărcărilor mai grele pentru care sunt proiectate. Rezistența de îmbinare dintre mantaua protectoare și conducta de bază trebuie să fie atât cât forțele de forfecare care apar în timpul poziționării țevilor.

Pentru ce tipuri de lucrări este adresat acest produs?

  • Predestinat pentru toate tehnicile de așezare fără șanțuri
  • Este absolut necesar pentru montare fără șanțuri

Durata de viață sigură depășește 100 de ani, iar pentru instalare se apelează la modalitatea de așezare tipică pentru țevile de tip PE 100. Datorită rezistenței lor ridicate la sarcini punctuale și zgârieturi ale suprafețelor, conductele pot fi așezate în sol, fără pat de nisip sau rambleu. Rezistența ridicată a conductelor PE 100 RC față de propagarea lentă a crăpăturilor permite așezarea țevilor în soluri grele cu rambleu și ambalare din roci și pietre sfărâmate până la 60 mm. Totuși, important de reținut este faptul că fragmentele de sol trebuie să susțină în mod uniform conducta în jurul circumferinței acesteia. Astfel, în ciuda faptului că transportul solului este costisitor, prin aplicarea țevilor PE 100 RC puteți reduce semnificativ costurile de aprovizionare a șantierului de construcții cu materiale de terasament adecvate și să eliminați excesul de sol din amplasament. Doriți să aflați mai multe detalii despre acest produs? Solicitați informații specialiștilor Dematek Water Management prin completarea formularului de mai jos: