7 produse pentru curatarea, protejarea si mentenanta tuturor tipurilor de instalatii termice, de la Chemstal!

Indiferent de tipul ei, centrala termica reprezinta in prezent alegerea potrivita atunci cand vine vorba de modul de incalzire al locuintelor. Acestea sunt clasificate in centrale termice conventionale si centrale termice in condensare, fiecare categorie avand anumite caracteristici si particularitati. Cu toate acestea, pentru ambele tipuri de centrale, agentul termic folosit de cele mai multe ori este apa incalzita prin preluarea caldurii generate de arderea combustibilului si recirculata prin pompare in tot sistemul pana la calorifere sau incalzirea in pardoseala. In cazul centralelor termice care prepara apa calda menajera, apa rece este dirijata intr-un schimbator de caldura unde este incalzita pentru a fi folosita ulterior la diverse activitati.

Apa utilizata provine ori din reteaua locala de apa potabila, ori din puturi proprii, nefiind niciodata pura, intrucat contine foarte mule saruri dizolvate, care se pot depune pe suprafetele cu care apa intra in contact formand o crusta tare si greu de inlaturat.

Cand apa este incalzita, sarurile formeaza carbonat de calciu insolubil, cunoscut mai bine ca si calcar. Acest fenomen are loc frecvent in suprafata de transfer a caldurii din schimbator, fapt ce duce la formarea de piatra in schimbatorul de caldura. Acest lucru poate avea consecinte grave asupra centralei, determinand o slaba circulatie a fluidului termic, o eficienta redusa a centralei si, in cazul in care nu se actioneaza la timp, la blocarea functionarii intregului sistem. Pe langa toate aceste probleme, studiile recente au aratat ca o depunere generalizata de calcar cu grosimea de 2mm provoaca o crestere a consumului de combustibil cu 25%.

Dorind sa vina cat mai aproape de nevoile si dorintele clientilor si sa gaseasca solutii profesionale pentru problemele lor, Laborex a dezvoltat gama de produse CHEMSTAL – solutii chimice pentru curatarea, protejarea si mentenanta tuturor tipurilor de instalatii termice.

Solicita o oferta de pret completand formularul de la finalul articolului!

Dezincrustantii CHEMSTAL destinati curatarii depunerilor de pe schimbatoarele de caldura sunt creati in functie de tipul de centrala termica: pentru centralele conventionale – Cleanex Fe-Cu, iar pentru cele in condensare Cleanex Inox- Aluminiu.

Acesti dezincrustanti sunt solutii acide profesionale cu rolul de a curata crustele de calcar, magnetite sau alte depuneri de pe schimbatoarele de caldura si alte elemente colmatate din instalatie, fiind aditivati cu inhibitori de coroziune ce asigura protectia optima a elementelor din otel, fonta, inox, aluminiu (Cleanex Inox-Aluminiu) si, respectiv fonta, otel si cupru (Cleanex Fe-Cu). Aceste solutii trebuie recirculate in instalatia termica de curatat cu ajutorul unei pompe speciale de curatare, precum cele din gama CHEMSTAL. Pentru o actiune si mai rapida, s-au conceput produsele Cleanex Fe-Cu PLUS si, respectiv, Cleanex Inox-Aluminiu PLUS, solutii aditivate cu acceleratori de reactie ce pot reduce timpul de lucru cu pana la 30%.

Dupa curatarea riguroasa cu dezincrustant este necesara neutralizarea reziduurilor acide din instalatie cu ajutorul unui pasivizant alcalin, Neutralyzer Alcalin. Acesta este folosit si la neutralizarea solutiei uzate ramase in urma curatarii inainte de deversarea la canalizare. Pentru a ne asigura ca nu au mai ramas resturi acide in instalatia curatata se recomanda masurarea nivelului de pH cu ajutorul unor benzi de pH. CHEMSTAL pune la dispozitia clientilor sai un kit de testare nivel de pH ce contine 20 de teste si masoara proprietatile acide, alcaline sau bazice pe o scara de la 0 la 14.

 

Pentru a completa procesul de curatare si pentru a evita pe viitor astfel de problem, se recomanda sa folosim un inhibitor care sa ofere instalatiei protectie si functionare optima. Instal Protect este un inhibitor de coroziune ce asigura protectie optima a instalatiilor care contin elemente din otel, fonta, cupru, aluminiu si aliaje din aluminiu siliciu in instalatia termica. Instal Protect este un produs profesional ce previne depunerile de piatra, oxidarea si electrocoroziunea in instalatia termica, prin formarea unei pelicule protectoare pe peretii incintelor in care circula agent termic.

Astfel, daca dorim ca centrala noastra sa aiba transfer termic foarte bun, randament maxim si costuri minime de intretinere, este necesar sa ii mentinem functionarea in parametri optimi si sa ii asiguram protectie constanta pe toata durata anului, folosind produse profesionale in cativa pasi simpli.