Cele mai populare trenduri in amenajarea bailor si bucatariilor in 2018

Un studiu realizat de Asociatia Nationala a Bucatariilor si Bailor din America, la care au participat peste 800 de arhitecti, designeri si producatori americani si canadieni, a ajuns la concluzia ca stilul rustic (farmhouse) va fi cel mai popular trend in amenajarea bailor si bucatariilor in 2018. Usile de hambar, panourile de lemn si amestecurile de lemn cu metal vor fi la mare cautare in amenajarea bucatariilor, iar acest lucru┬áeste foarte influentat de ceea ce lumea vede la televizor, in emisiuni precum „Fixer Upper” difuzate in SUA. La nivel de Romania, emisiuni precum „Visuri la cheie” reprezinta o importanta sursa de inspiratie pentru multi constructori si beneficiari.

(sursa imagine: hikesterson/iStock)

De asemenea, conform studiului amintit mai sus si stilul tranzitional, o combinatie intre contemporan si traditional, caracterizat prin linii curate, unghiuri ascutite si rafturi deschise se numara printre cele mai populare trenduri pentru bucatarii.

In ceea ce priveste trendurile in amenajarea bailor, specialistii din domeniu au optat mai mult tot pentru stilul tranzitional, cu dulapuri de lemn si pereti vopsiti in nuante de alb, gri si albastru. Stilul contemporan, caracterizat de blaturi din cuart, cazi de baie cu picioare (free-standing) si cabine de dus patrate a fost al doilea favorit.

S-a estimat ca piata de accesorii pentru bai si bucatarii va creste cu 9,8% in 2018, ajungand la o valoare de 179 de miliarde de dolari. Aproape 2 treimi din aceasta piata va fi reprezentata de proiecte de reamenajare, doar o treime mergand in contul constructiilor noi, fiindca majoritatea oamenilor prefera sa isi imbunatateasca locuinta, decat sa cumpere una noua.

(sursa foto: victoriaplum.ro)

Pe ce elemente se cheltuie cei mai multi bani?

Pentru amenajarea bucatariilor, constructorii si beneficiarii au cheltuit cei mai multi bani pe:

 • dulapuri (17,8 miliarde de dolari)
 • electrocasnice (17,5 miliarde de dolari)
 • blaturi (13,4 miliarde de dolari)
 • pardoseli (12,1 miliarde de dolari)
 • chiuvete (4,4 miliarde de dolari)

De asemenea, aproximativ 3 sferturi din bani sunt cheltuiti in lucrari de modernizare si doar un sfert sunt investiti in constructii noi. Costul mediu pentru remodelarea unei bucatarii in America este de 47.500 de dolari.

Pentru amenajarea bailor, cei mai multi bani se cheltuie pe:

 • dusuri (11 miliarde de dolari)
 • pardoseli (10,8 miliarde de dolari)
 • dulapioare de baie (9,5 miliarde de dolari)
 • cazi de baie (9,1 miliarde de dolari)
 • blaturi de baie (8 miliarde de dolari)

In cazul bailor, distributia banilor este mai echilibrata, jumatate fiind pentru lucrari de modernizare, in timp ce jumatate sunt cheltuiti pentru constructii noi. Costul mediu pentru amenajarea unei bai principale este de aproximativ 35.000 de dolari, in timp ce pentru baia de serviciu se cheltuie aproximativ 15.000 de dolari.

Trenduri de urmarit

Exista cateva trenduri pentru amenajarea bucatariilor si bailor care trebuie urmarite atent: populare au devenit combinatiile de auriu roz si auriu simplu cu alb. De asemenea, plitele cu inductie au devenit mai populare decat plitele pe gaz, iar insulele de bucatarie vin mai des acum dotate cu chiuveta amplasata central. Indiferent de trendul ales, fiecare proprietar isi aplica stilul personal in procesul de amenajare.

Pentru bai, folosirea pietrei naturale este tot mai des intalnita. Pentru designeri, piatra naturala este un material care le permite sa dezvolte idei creative.

Cantitati de produse pentru instalatii si obiecte sanitare specificate in proiectele din Romania

In ultimul an, conform prospec.ro, au fost monitorizate 8293 de proiecte in care arhitectii au specificat urmatoarele canitati de produse pentru instalatii si obiecte sanitare:

 • 308488 de baterii si seturi de dus
 • 119459 cabine de dus, cazi si cadite
 • 140963 lavoare
 • 169938 vase toaleta

Cele mai specificate branduri? Valrom, Sirel, Gerberit, Cersanit si Aquatherm.

Doresti sa afli in ce cantitati au fost specificate alte produse si sa afli proiectele care au nevoie de ele? prospec.ro