355 de milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj

Compania de Apă Someş a obţinut un proiect cu finanţare europeană în valoare de 355 de milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj.

“Am câştigat un proiect cu finanţare europeană de 355,6 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj. Investiţiile deservesc 174 de localităţi – 76 în Cluj şi 98 în Sălaj, urmând, printre altele, să fie reabilitată staţia de tratare a apei de la Gilău, realizarea unei reţele noi de distribuţie apă potabilă de 1.090 de km, reabilitarea a 120 de km distribuţie apă potabilă, realizarea unei reţele noi de canalizare de peste 300 de km. Beneficiarii investiţiilor vor fi 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de canalizare. În urma implementării acestui proiect, va creşte gradul de racordare la sistemele de alimentare la apă potabilă de la 79 la 95%”, a declarat directorul Companiei de Apă Someş, Călin Neamţu. El a mai spus că lucrările vor începe anul viitor şi vor dura până în 2023.

“Clujul reuşeşte să aducă bani europeni României, fiind cea mai mare finanţare pe care un operator de servicii din judeţ o aduce de când ţara noastră este membră a UE. Este cel mai mare proiect european din judeţ, iar împreună cu alte 250 de milioane de euro câştigate pe alte proiecte, Clujul a reuşit să atragă peste 600 de milioane de euro”, a declarat, la rândul său, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

El a afirmat că, după implementarea proiectului respectiv, Clujul va fi probabil singurul judeţ din ţară în care aproape 100% din populaţie va fi racordată la sistemul centralizat de apă potabilă şi 97% la sistemul de canalizare. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. AGERPRES