Un proiect unic in Romania: Centrala de biogaz de la Sacuieni sau cum poti obtine energie electrica din gunoi?

Anul acesta in Romania a fost finalizata constructia primei centrale de biogaz, un proiect unic care foloseste dejectii provenite de la fermele de animale pentru a produce energie electrica.

Instalatia de biogaz de la Sacuieni, jud. Bihor, a presupus o investitie de peste 20 de milioane de lei si a fost finantata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Instalatia are o putere de 500kW si va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 2 milioane de tone anual. 5440 de tone de dejectii animaliere vor fi folosite anual din fermele zootehnice si din gospodariile populatiei din zona pentru producerea biogazului.

centrala-biogaz-sacuieni

(sursa foto: www.crisana.ro)

Cum functioneaza mai exact?

In prima faza, deseurile adunate sunt cantarite si depuse in doua fermentatoare de 5000 de metri cubi, unde, amestecate cu silozul de porumb si secara vor produce gaz metan. Mai apoi, gazul rezultat este transformat in energie electrica intr-o microcentrala. In minicentrala cu motor cu gaz este produsa concomitent energie electrica si termica necesara tehnologiei.

Energia produsa de centrala de la Sacuieni va fi livrata in Sistemul Energetic National, iar contravaloarea ei va fi compensata in facturile emise de Electrica Consiliului Judetean Bihor. Presedintele Consiliului Judetean Bihor estimeaza ca, anual, prin energia produsa de centrala de la Sacuieni, se va realiza o economie de 150.000 de euro.

Dejectiile necesare functionartii instalatiei pentru urmatorii 2 ani au fost deja cumparate de la fermierii din zona Sacuieni.

Aceasta investitie de peste 22 de milioane de lei poate da tonul mai multor astfel de investitii la nivel national. O recomanda impactul pozitiv asupra mediului, economiile la facturile de curent dar si faptul ca pot asigura venituri suplimentare pentru fermieri.

Sursa articol: Crisana.ro

Cauti santiere care au nevoie de produse pentru instalatii? Completeaza ACEST FORMULAR.