Tehnologia cu LED: Perspective si problematici – Controlul si comanda circuitelor de iluminat cu LED-uri

Tehnologia cu LED introdusa acum cativa ani pentru aplicatiile de iluminat a devenit din ce in ce mai des utilizata, oferind perspective mari de progres, in special in ceea ce priveste partea de “smart” control.

Comisia Europeana considera ca lampile cu LED reprezinta o solutie alternativa sustenabila in scopul atingerii obiectivelor de reducere a consumului de energie electrica in sectorul de iluminat.

Interzicerea utilizarii lampilor cu incandescenta a stimulat dezvoltarea noilor tehnologii de lampi eficiente energetic, precum lampile fluorescent compacte si lampile cu LED.

Acesta este un important pas înainte, tehnologia cu LED fiind prima tehnologie de iluminat adecvată tuturor domeniilor de aplicare (clădiri din sectorul rezidențial, servicii, infrastructuri, etc.), oferind o mare eficiență energetică și capacitatea de management inteligent.

Statisticile internationale aratau ca in 2014, piata LED-urilor valora cca 13,6 miliarde $ si se anticipeaza o valoare de 63,1 miliarde $ in 2020, in timp ce, in 2015, 50% din corpurile de iluminat de pe piata sunt echipate cu lampi cu tehnologie LED.

Problematica iluminatului cu LED-uri:

1. Aparitia unor curenti specifici de varf la initierea aprinderii, curenti care pot ajunge la pana la 200 ori curentul nominal pe o durata mai scurta de 1ms

Consecinta: apariția unor declanșări nedorite, aleatorii ale intreruptoarelor automate de protectie a circuitelor de iluminat cu LED-uri, la punerea lor sub tensiune

Cum se explica fenomenul ?

Driverele circuitelor de alimentare ale corpurilor de iluminat cu LED au un important caracter capacitiv, de aceea, la punerea lor sub tensiune apar supracurenți ai caror valori depind de valoarea tensiunii in momentul initierii aprinderii. Prin urmare, daca momentul alimentarii circuitului de iluminat gaseste tensiunea la o valoare in vecinatatea amplitudinii, supracurentii la aprindere vor avea valori foarte mari, prin urmare riscul declansarii protectiei este foarte mare ; dimpotriva, daca momentul alimentarii circuitului gaseste tensiunea in jurul trecerii prin zero, supracurentii vor avea valori mult mai mici, prin urmare, intreruptorul de protectie este foarte probabil sa nu declanseze (a se vedea graficul de mai jos)

Curenții la inițierea aprinderii LED-urilor

Solutia Schneider Electric pentru aceasta problema o reprezinta aparatajul de control /comanda iCT+si  iTL+ cu tehnologie 0-crossing incorporata.

Cu ajutorul unui circuit electronic inclus, aparatajul detectează trecerea prin zero a tensiunii și închide circuitul în acel moment, indiferent de momentul in care s-a realizat efectiv, comanda. Se elimină astfel riscul de declanșări intempestive ale întreruptoarelor automate, permitandu-se, totodata incarcarea circuitelor de iluminat pana spre 1kW. Ca o consecinta, pentru realizarea unui acelasi nivel de iluminare, datorita consumului redus, se va putea reduce numarul de circuite de iluminat, prin urmare se va putea reduce numarul de intreruptoare automate de protectie, numarul de contactoare si, in final, dimensiunea tabloului electric

Soluția este potrivită pentru orice aplicație de iluminat cu LED

Oferta Schneider Electric

 

Contactoare iCT+

A9C15030                            

1P+N, 20A, 1NO

 

 

 

Teleruptoare iTL+

A9C15031 / A9C15032

1P+N cu control manual, 20A, 1NO / 1P+N, 16A,

 

 

Caracteristici principale

Anduranța electrică: 5 000 000 cicluri

Sarcina electrică: de la 20W la 3600W

Sarcina electrică: de la 20W la 3600W

Observatie importanta : Alimentarea bobinei contactorului se va face de pe circuitul la care este conectata partea de forta

2. Dimmere pentru corpuri de iluminat cu LED

CCTDD20016       

 

 

 

                 

 

CCTDD20017 – functii de alarmare incluse

 

 

3. Regim deformant important generat de tehnologia cu LED – sursa importanta de armonici

Consecinta : risc de incalziri la nivelul zonelor de contact datorita functionarii la valori crescute de curent

Ce este de facut ?

Factorul de distorsiune armonica de curent generat de tehnologia cu LED poate ajunge la 70-80%, ceea ce, coroborat cu alte echipamente generatoare de armonici,  (variatoare de viteza, de exemplu, care echipeaza in mod constant cladirile moderne) poate crea importante probleme in instalatia electrica, in special, supraincalziri ale cablurilor si conexiunilor si, de asemenea, perturbatii in functionarea altor echipamente.

Pentru surmontarea acestor impedimente, monitorizarea cu echipamente specifice de masura a instalatiei electrice, un interval de timp dupa punerea in functiune, este obligatorie ; astfel se vor putea evalua in mod real gradul de poluare cu armonici si factorul de putere stabilindu-se exact echipamentul de compensare si/sau filtrul activ necesar a se monta in instalatie.

Abordarea in aceasta maniera este singura care poate asigura economii pentru beneficiar, atat in sensul investitiei in echipament de compensare si filtrare, cat si, ulterior, privind operarea eficienta a cladirii.

Mihaela Gusa – Schneider Electric Romania