Tablourile Smart Prisma Med – by Schneider Electric – Solutia optima pentru protectia instalatiilor electrice aferente amplasamentelor medicale din grupa 2: blocuri operatorii, sali de terapie pre si post operatorie

Siguranta pacientilor, experienta pe care acestia o traiesc pe perioada in care primesc servicii medicale si, deopotriva, eficienta cu care se cheltuiesc resursele unitatilor spitalicesti repezinta cei trei mari piloni care trebuie luati in considerare la constructia sau modernizarea unui spital sau clinica medicala, inca din faza de proiectare.

Siguranta pacientilor reprezinta o problema globala serioasa: statisticile arata ca 1 din 10 pacienti se ranesc sau au de suferit colateral din cauza conditiilor din spitale sau a unor factori aflati la baza diverselor erori, care, in mod normal pot fi prevenite. Un aspect important, care poate avea grave consecinte asupra calitatii actului medical si, de asemenea, asupra sigurantei si securitatii pacientilor si personalului medical il reprezinta continuitatea si siguranta alimentarii cu energie electrica – in general – si in spatiile salilor de operatie si de terapie pre si post operatorie, in special.

Instalatiile electrice din amplasamentele medicale grupa 2 trebuie realizate in conformitate cu recomandarile din standardul SR CEI 60364-7-710.

Solutiile moderne aplicate in arhitectura de distributie a energiei electrice, in conceptia schemei tabloului electric, in realizarea fizica a acestuia si in actiunea continua de monitorizare a izolatiei pentru aplicatiile critice din spitale satisfac cele mai exigente cerinte in acest domeniu din punct de vedere:

  • Siguranta pacientilor
  • Siguranta personalului medical
  • Continuitatea in alimentarea cu energie electrica.

Prin solutiile promovate se asigura 99,9958% MTBF disponibilitate a energiei electrice. Acest nivel a fost calculat pe baza studiului de fiabilitate pentru sisteme de tablouri izolate si a recomandarilor de mentenanta.

Instalatia electrica aferenta aplicatiilor din amplasamente medicale are urmatoarele particularitati:

  • Alimentare a tabloului electric monofazat, pe doua cai distincte si din doua surse diferite, printr-un separator de sarcina cu patru poli cu rol strict de scoatere de sub tensiune a tabloului
  • AAR realizat cu contactoare interblocate mecanic si electric cu timp de comutare de maxim 500ms (30ms cu solutia Prisma Med)
  • Optional, un numar de circuite monofazate, in regim TN-S, pentru sarcini uzuale, neprioritare, protejate prin intreruptoare automare un pol + neutru, cu protectie diferentiala inclusa – model iDPN Vigi
  • Sistem IT medical pentru toate echipamentele suport viata. Aceasta cerinta este realizata prin utilizarea unui transformator monofazat de separare de uz medical de putere maxim 10KVA (construit conform IEC 60364 – 7 – 710 si IEC 61558 – 2 -15) si necesita un sistem de control permanent al izolatiei (CPI), impreuna cu o alarmare locala, vizuala si auditiva. Releul IM20-H va asigura inclusiv monitorizarea continua a transformatorului de izolatie, din punct de vedere supratemperatura si supraincarcare. Depasirea pragurilor de temperatura interna si supracurent genereaza alarme

 

  • Pentru reteaua IT se recomanda un numar de maxim 12 circuite, protejate prin intreruptoare bipolare, curba B. In retelele IT nu se va prevedea protectie diferentiala.
  • Recomandam ca instalarea UPS-ului monofazat SMART RT sa se faca in aval de inversorul de sursa, garantandu-se, in acest fel, calitatea energiei electrice in cazul alimentarii din oricare dintre surse
  • Localizarea defectului se realizeaza printr-un locator de defect cu 12 intrari – XD312-H, prevazut pe fiecare circuit cu indicator luminos, care primeste informatii de curent de pe fiecare circuit prin intermediul unor tori.
  • Pentru solutia clasica este utilizat un panou de semnalizare, HRP, care permite, simplu si eficient, monitorizarea defectelor electrice si de izolatie si care semnalizeaza starea de functionare a instalatiei electrice cu ajutorul indicatoarelor luminoase portocaliu, verde si rosu, astfel:
  1. Ledul verde aprins: instalatia functioneaza corect
  2. Ledul rosu aprins: exista un defect electric in instalatia IT, supraincalzire si/sau suprasarcina la transformator
  3. Ledul rosu si portocaliu aprins: exista un defect electric de izolatie in instalatia IT. Panoul de semnalizare este prevazut cu alarma sonora si cu buton de test pentru sistemul de supraveghere a izolatiei. Oprirea alarmei sonore se realizeaza prin actionarea butonului “Alarma”.Panoul de semnalizare se monteaza incastrat in incinta salii pe care o deserveste, este construit din materiale antibacteriene si este testat cu produse de curatare ANIOS.

Aplicarea solutiei IT medical elimina orice risc de electrocutare a personalului medical si/sau a pacientului aflat pe masa de interventie, chiar in conditiile aparitiei unui defect la instalatia electrica sau la aparatura medicala utilizata.

In conformitate cu schema electrica descrisa anterior, solutia Schneider Electric de tablou electric, PRISMA MED se constituie dintr-o coloana de PRISMA PLUS care include, in partea de jos si transformatorul de separare de uz medical. Principalele caracteristici sunt:

  1. Grad de protectie IP 30 
  2. Grad de protectie la socuri mecanice IK07
  3. Ventilatie naturala asigurata de constructia fara usa, cu plastroane perforate sus si jos, atat pe fata cat si pe spate
  4. Valoarea maxima a curentului nominal al tabloului este de 63A
  5. Curentul de scurtcircuit este de maxim 25kA
  6. Dimensiuni: 700x450x2200mm
  7. Constructie conforma cu SR EN 61439-1

Echiparea tabloului electric cu interfetele de comunicatie Modbus RS485 si Ethernet, de tip Smartlink  permite monitorizarea functionarii acestuia cu posibilitatea vizualizarii unor pagini web incluse si transmiterea de e-mailuri referitoare la alarme. In acest fel, informatiile privind eventualele disfunctionalitati  ajung rapid si oricand la persoana potrivita, contribuind astfel la o informare mai rapida asupra problemei, prin urmare, la o mai buna continuitate in alimentarea cu energie, cu consecinte pozitive privind disponibilitatea  energiei electrice in spatiile respective si  pentru realizare in siguranta a actelor medicale.

 

Schneider Electric propune o solutie coerenta,  bazata pe o arhitectura dedicata continuitatii in serviciu si garantiei date de existenta unui singur furnizor.

Prin certificatul de conformitate TVD, Schneider Electric garanteaza o solutie conforma cu standardele in vigoare in domeniul instalatiilor electrice pentru amplasamente medicale si cu standardul de tablouri electrice.

Referinte Smart Prisma Med:

Beneficiar: Spitalul Ponderas – Bucuresti

Tablotier: Soprex International – Bucuresti

 

 

Autor: Mihaela Gusa – Schneider Electric Romania