Studiu de caz: reducerea substanțiala a costurilor de întretinere cu pompa de caldură aer-apa Lucas Bernoulli
|Pozele de mai sus ilustrează un sistem interesant de încălzire instalat de către partenerul Lucas din România – Rocval Construct. Obiectivul se află în Poienile de sub Munte – județul Maramureș, Transilvania, România.
Date despre Obiectiv: Cladiri vechi, neizolate. Suprafata totala care trebuie incalzita: 1760 mp. Exista un puffer pentru incalzire cu o capacitate de 5000 litri si un boiler ACM de 3000 ltiri. Instalatia veche se baza pe 4 cazane cu lemne.
S-au Montat: 2 buc Pompe caldură Aer-APA Lucas Bernoulli BE070H – 70 kW – Temperatură înaltă.
Costurile de achizitie a lemnului: 160.000 lei / an. (13.333 lei / luna)
Costurile energiei electrice cu pompele de caldura: 3000 lei / luna de iarna. (In sezonul cald, costurile scad, deoarece se produce doar ACM).
Se poate observa rentabilitatea acestor sisteme ecologice cu pompe de căldură din calculul de mai sus. Aceste date au fost furnizate de către conducerea Centrului de Îngrijire și Asistență Socială, pentru a se putea face comparația dintre cele doua sisteme de încălzire și costurile necesare pentru obținerea confortului termic și a apei calde menajere.
S-a obținut confortul termic dorit, prin eliminarea celor 4 cazane cu lemne și instalarea pompelor de căldură Lucas Bernoulli. Astfel, s-au diminuat costurile lunare/anuale de asigurare a încălzirii și a apei calde sanitare la mai mult de un sfert din costurile inițiale care erau pe varianta clasică cu cele 4 cazane pe lemne. S-a eliminat munca fizică ce presupunea taiatul lemnelor, așezatul lor, încărcarea cazanelor cu lemne și supravegherea focului. S-a eliminat poluarea produsă de arderea lemnelor din cele 4 cazane.
Acum, personalul de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială din Poienile de sub Munte, se bucură de avantajele unui sistem ecologic, automatizat în întregime, prin care și-au redus substanțial costurile de întretinere!
Într-una dintre poze este domnul Groza Vasile (Director General al Rocval Construct S.R.L) și Groza Adrian (Manager General al Rocval Construct SRL) înpreuna cu Luca Marco Spiga (Unic Administrator al Lucas S.p.A).
Mai jos puteți citi interviul cu managerul Rocval Construct, Adrian Groza.
1. Luca Marco Spiga (Director Lucas S.p.A – San Marino) Care sunt caracteristicile clădirii în care a fost instalat sistemul Bernoulli?
Adrian Groza: Structură clădirii este una veche. Acesta datează din anii 1960, este o fostă bază militară, care a fost transformată într-un centru de ,,Îngrijire și Asistentă Sociala” – din subordinea Directiei Generale de Asistenta si Protectie Sociala a Copilului – Maramures.
Este un adopost pentru oamenii în vârstă, un centru de plasament cât și un centru pentru persoanele cu probleme psihice.
Pentru asigurarea confortului termic, ei au avut nevoie de o temperatură de 65°C.
Acolo exista un boiler ACM (Apa Caldă Menajeră) de 3000 litri, atât pentru consumul angajatiilor, cât și pentru deservirea persoanele aflate în centru (spălarea hainelor, vaselor, etc.).
2. Luca Marco Spiga (Director Lucas S.p.A – San Marino): Care a fost experiență în instalarea celor 2 sisteme BE070H?
Adrian Groza: Instalarea a decurs fără probleme și a fost una facilă în ciudă faptului că atrebuit să adaptăm un sistem modern la o instalație veche.
3. Luca Marco Spiga (Director Lucas S.p.A – San Marino): Care sunt caracteristicile climatice în zona în care a fost instalat sistemul?
Adrian Groza: Zonă este una friguroasă, specifică zonelor montane.Temperaturile iarnă coboară sub minus 25°C.
4. Luca Marco Spiga (Director Lucas S.p.A – San Marino) Cum s-a comportat sistemul pe perioada iernii?
Adrian Groza: Sistemul s-a descurcat fără nicio problemă! Chiar și în zilele cele mai friguroase unde temperaturile ajungeau chiar și sub -25°C, pompele de caldura au reusit să încălzească un Puffer de acumulare cu capacitate de 5000 litri pentru încălzire și un boiler ACM de 3000 litri, la o temperatura de peste 60 grade C. Administratorul centrului ne-a mulțumit pentru soluția ecologică pe care i-am oferit-o!
5. Luca Marco Spiga (Director Lucas S.p.A – San Marino) Beneficiarii lucrării sunt mulțumiți de sistem?
Adrian Groza: Da!! Sunt mulțumiți deoarece i-au scutit de achiziționarea lemnului, care este foarte scump și care se află sub reglementare guvernamentală.
6. Luca Marco Spiga (Director Lucas S.p.A – San Marino) Care a fost temperatura maximă a agentului termic produs de pompele de căldură BE070H?
Adrian Groza: În ultimele două luni de iarnă temperatură maximă produsă a fost și de 76°C.
7. Luca Marco Spiga (Director Lucas S.p.A – San Marino) Care este opinia personală despre folosirea produselor de la firmă Lucas S.p.A.?
Suntem mândri că suntem partenerii Lucas S.p.A (importatori, distribuitori si instalatori) în România, iar acest sistem este începutul unei lungi colaborări cu partenerii noștri.