Solargroup – Cum alegem corect panourile fotovoltaice pentru casa noastră?
|Solargroup este o companie cu peste 10 ani de experiență în instalarea și comercializarea sistemelor fotovoltaice on grid și off grid în România și Ungaria. Din dorința de a îmbunătăți cunoștințele instalatorilor din România, compania organizează și cursuri de prezentare și mentenanță a sisteme fotovoltaice.
Care sunt principalele capcane des întâlnite la achiziția panourilor fotovoltaice pentru zone rezidențiale?
Atenție la tipul panoului achiziționat și modul de transportare până la locația de montare. Toți producătorii cer să se transporte în ambalajul de fabrică, paletizat, altfel se pierde garanția de transport;
Mărimile de panou comerciale/utilitare nu sunt deloc potrivite pentru proiectele rezidențiale din mai multe aspecte: greutatea/modul prezintă riscuri mari de accidente la montaj, flambarea în timp și apariția microfisurilor, cheltuieli mai mari cu structura de fixare. În alte țări europene există o normă standard: nu se pot monta panouri mai mari de 2mp pe acoperișuri rezidențiale. În schimb, în România se vrea adesea montajul panourilor de 600/605w. Acestea nu sunt compatibile cu parametrii invertoarelor la care se vor conecta și structura pe care se montează.
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă a panourilor fotovoltaice?
- Contactarea a minim 3 firme/instalatori de fotovoltaice cu experiență sau cel puțin cu seriozitate și minuțiozitate.
- Gândire pe termen lung la conceperea sistemului. Adresați-vă următoarele întrebări și consultați-vă cu specialiști pentru a găsi cele mai bune soluții: Voi folosi stocare la un moment dat? Ce regulamente sunt în alte țări mai avansate pe acest segment? Monofazic sau trifazic? Orientare dublă sau optimă? Vreau să extind sau este suficient din start? Pentru căldură sau electricitate?
- În contextul crizei globale de materii prime, chipuri, invertoare și structură: comandați și așteptați cu răbdare. Pentru autoturisme se așteaptă și un an. În cazul sistemelor fotovoltaice sunt termene între 1 luna și 8 luni la unele componente, mărci.
Care sunt principalele mituri despre panourile fotovoltaice care nu sunt adevărate în totalitate?
- Fotovoltaicele sunt pentru încălzire. În fapt, sistemele fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică.
- Câștig bani direct prin producție. Dacă aveți un sistem on-grid, trebuie să plătiți doar diferența dintre energia produsă și cea consumată. Astfel, puteți reduce factura cu până la 100%, iar dacă producția depășește consumul, atunci primiți bani pentru cantitatea de electricitate injectată în rețea. În cazul sistemelor off-grid, există acumulatori care înmagazinează energia suplimentară, aceasta urmând a fi folosită în momentele cu producție slabă.
- Oricine poate monta. Cumpăr direct de la distribuitor, fabricant și fentez pe toată lumea. Așa cum am menționat anterior, consultarea specialiștilor este extrem de importantă atunci când decideți să instalați panouri fotovoltaice. Consultarea și montajul de specialitate vor crește durata de viață a panourilor precum și gradul de eficiență, reducând riscurile.