Interviu cu Vlad Iepure, Director Executiv al VLG RO: Provocările și realizările companiei în anul 2023

Cu o experiență solidă și o prezență de necontestat în domeniul cablurilor și conductorilor, VLG RO S.R.L, fondată în anul 2000 și parte a prestigiosului grup de firme MEINHART, continuă să definească standardele în industria sa. Într-un interviu recent, Vlad Iepure, Director Executiv al VLG, a oferit o perspectivă asupra provocărilor pe care le-a întâmpinat compania în cursul anului 2023 și a inovațiilor aduse pe piața cablurilor și conductorilor electrici.

Cum a fost până acum anul 2023 pentru VLG România – unul dintre principalii jucători în piaţa cablurilor şi a conductorilor din România?

Anul 2023 a fost pentru VLG România un an de consolidare, în ciuda provocărilor economice și a fluctuațiilor pieței. Ne-am concentrat pe optimizarea operațiunilor și pe extinderea portofoliului de produse, reușind să menținem o poziție puternica în industrie.

Care sunt principalele provocări pe care le-aţi întalnit în piată, în nişa dumneavoastră?

Principalele provocări au inclus volatilitatea prețurilor materiilor prime, schimbările rapide în cererea de pe piață și necesitatea adaptării continue la noile reglementări și standarde tehnice. De asemenea, menținerea unui nivel înalt de calitate și inovație în fața unei concurențe acerbe a fost esențială.

Care sunt principalele avantaje competitive ale companiei dumneavoastră în ceea ce privește piaţa cablurilor şi a conductorilor electrici?

Avantajele noastre competitive se bazează pe calitatea produselor, cel mai mare stoc de cabluri din Romania si estul Europei, capacitatea de inovație, rețeaua extinsă de distribuție și serviciul clienți excepțional. Personalizarea soluțiilor pentru nevoile specifice ale clienților și acuratețea in livrare ne disting pe piață.

Din ce domeniu/industrie vă vin cele mai multe solicitări?

Cele mai multe solicitări vin din sectoarele construcțiilor – deoarece am avut o încetinire accentuata a investițiilor, energiei verde și telecomunicațiilor, unde cerințele pentru cabluri și conductori de înaltă performanță sunt în continuă creștere.

Care sunt 3 sfaturi pe care le daţi unui client nou atunci când vrea să achiziţioneze cablurile pentru şantierul lui?

Primul sfat pe care l-aş da unui client atunci când doreşte să achiziţioneze cablurile pentru şantierul lui este să se asigure că specificațiile tehnice ale cablurilor corespund nevoilor proiectului pe care îl are.

În al doilea rând, ii recomand să ia în calcul standardele impuse in funcție de domeniul de utilizare a cablurilor.

Al treilea sfat este să se consulte cu experții noștri care îl pot ajuta să aleagă cea mai bună ș soluție atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere economic.

Care sunt 3 greşeli frecvente pe care le face un client atunci când alege sistemele de cabluri şi conductori?

Cea mai frecventă greşeală este cea a alegerii unui tip de cablu nepotrivit pentru aplicația specifică.

O altă greşeală pe care o întâlnim este determinată de neglijarea standardelor de siguranță și a cerințelor tehnice.

Nu în ultimul rând,  întâlnim ca şi greşeală frecventă subestimarea importanței calității în favoarea prețului scăzut.

Care sunt 2-3 proiecte la care lucraţi sau pe care le-aţi finalizat recent şi ce soluţii tehnice din portofoliu VLG România aţi folosit?

VLG România a finalizat recent un proiect major de infrastructură energetică, utilizând cablurile noastre de medie tensiune pentru a îmbunătăți rețeaua electrică regională.

Un alt proiect este cel câștigat împreună cu un partener important, este vorba despre unul din cele mai mari proiecte de investiții din Vestul României.

Mai avem finalizate şi multiple proiecte din domeniul energiei verde.

Ce noutăţi aţi lansat sau urmează să lansaţi în acest an?

În acest an, am introdus o nouă gamă de cabluri destinate parcurilor solare și investițiilor verzi în general. De asemenea, am îmbunătățit paleta de produse din stoc pentru a răspunde cât mai multor domenii de utilizare.

Cum vedeţi piaţa cablurilor şi a conductorilor electrici în următorii 5-10 ani?

Vedem o evoluție spre o cerere tot mai mare de soluții sustenabile și inteligente în industria cablurilor și a conductorilor electrici. Digitalizarea și automatizarea vor juca roluri cheie, iar VLG România intenționează să fie în fruntea acestor tendințe, investind în cercetare și dezvoltare.

Pentru final am pastrat o curiozitate. Ce activităţi vă pasionează în afara biroului, atunci când vă “deconectaţi” de lumea cablurilor și conectorilor?

În timpul liber, mă pasionează călătoriile, ciclismul și drumețiile montane. Aceste activități mă ajută să mă reconectez cu natura și să-mi reîncarc bateriile pentru provocările de la birou.