Romstal – Ce capcane să evităm când cumpărăm o centrală termică?
|Povestea Romstal începe în anul 1994, atunci când acționarii companiei și-au dorit să ofere clienților ceea ce nu găseau pe piață: produse noi și calitate. Treptat, compania s-a dezvoltat în alte 6 țări din Sud-Estul Europei, devenind lider pe piața de instalații.
Cum alegem corect o centrală termică și ce capcane să evităm aflăm de la Octavian Rădan, Lector Academia Romstal.
Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția centralelor termice pentru zone rezidențiale?
- Compararea clădirii cu tipuri de clădiri similare când stabilim puterea termică în kw. Pentru a putea calcula capacitatea de încălzire a unei centrale, trebuie să aveți informații atât cu privire la suprafața și înălțimea încăperilor din locuință, cât și cu privire la gradul de izolare a acesteia. Apar diferențe între produsele necesare inclusiv din perspectiva gradului de izolare și a pierderilor de căldură ale clădirii, nu doar din suprafața totală.
- Ofertarea fără toate accesoriile necesare. Există companii pe piață care comercializează propuse fără accesorii pentru protecția instalației și prelungirea duratei de viață a centralei.
- Întreținere periodică și service specializat. Deși există în piață comercianți care promit produse ce nu au nevoie de întreținere, e important să înțelegeți că centralele termice necesită întreținere periodică și service specializat de către o firmă autorizată în domeniul instalațiilor.
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă a unei centrale termice?
- Dimensionarea puterii termice pentru centrală în funcție de necesarul de căldură (după volumul total, grad de izolare, tip de ferestre,etc.) și de necesarul de apă caldă menajeră, obținut pentru fiecare tip de clădire.
- Raportarea la numărul de consumatori activi (număr de băi, tipul punctelor de consum, număr de persoane) din clădire pentru producerea de apă caldă menajeră.
- Montajul cu toate accesoriile necesare pentru protecția instalației și prelungirea duratei de viață a centralei.
Care sunt principalele mituri despre centralele termice care nu sunt adevărate în totalitate?
O centrală pe gaz nu poate să funcționeze după cerința instalației, astfel încât să consume mai puțin combustibil. În realitate, pe piață există produse care îndeplinesc această funcție. De exemplu, centrala Habitat are un raport de modulare de 1 la 10 și poate să funcționeze pentru un radiatoar sau pentru un număr mai mare de radiatoare, cu un consum redus.
Consumul de gaz nu este foarte diferit când montez un termostat de cameră și o sondă externă de temperatură. În fapt, controlul temperaturii aduce cu sine economii de gaz semnificative.
Reducerea consumului de gaz prin prisma nefuncționării în regim de condensare a centralei și când aceasta lucrează pe temperaturi diferite de 55 grade pe circuitul de tur la instalația de încălzire (funcționare parțială în condensare).