Piața fotovoltaică estimată la peste 800 milioane de euro

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România există în prezent aproximativ 88.000 de blocuri, iar valoarea medie a unui proiect de instalare este în jur de 10.000 de euro.

O analiză realizată de e-acumulatori.ro indică faptul că piața instalațiilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe are un potențial valoric de peste 800 de milioane de euro.

„Este o piață cu un potențial imens, care poate contribui semnificativ la obiectivele de eficiență energetică ale României, dar și la reducerea cheltuielilor proprietarilor de locuințe la bloc. Considerăm că este necesară includerea asociațiilor de proprietari în viitoarele programe ale AFM de tip Casa Verde. De asemenea, autoritățile locale ar putea să includă instalarea de panouri fotovoltaice în proiectele de reabilitare termică, împreună cu montarea de pompe de căldură pentru încălzirea apei calde, acestea putând fi amplasate în spațiul tehnic sau în subsolurile clădirilor”, a explicat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.

Dezvoltarea Instalațiilor Fotovoltaice pe Blocuri în România

În cazul unui bloc cu 4 etaje (P+4E), este necesară o suprafață minimă de 40 de metri pătrați pentru instalarea a cel puțin 15 panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 6 KWh, iar costul investiției se ridică la aproximativ 8.000 de euro (inclusiv TVA).

Pentru un bloc cu 10 etaje (P+10E), care necesită o putere de cel puțin 15 KWh, se pot instala 40 de panouri fotovoltaice pe o suprafață minimă de 100 de metri pătrați, iar costul investiției ajunge la aproximativ 14.000 de euro. În ambele cazuri, investiția se recuperează în aproximativ 5 ani.

De asemenea, există posibilitatea de a adăuga baterii de stocare. Pentru un bloc P+4E, o baterie cu o capacitate minimă de 5 KWh costă 4.000 de euro, în timp ce pentru un bloc P+10E este necesară o baterie cu o capacitate de cel puțin 10 KWh, al cărei preț ajunge la 6.000 de euro.

Programe subvenționate de AFM

Compania a deja instalat panouri fotovoltaice pe blocuri de locuințe în București, în sectorul 1 – într-un sistem privat prin investiția proprietarului – și în cartierul Militari – prin sponsorizarea unui proiect realizat de Asociația Între Vecini, o organizație care își propune să susțină comunitățile de proprietari să devină producători de energie. Investiția în valoare de aproximativ 5.000 de euro a implicat montarea unui sistem format din 15 panouri fotovoltaice, cu o putere totală de 6 kWh, pe un bloc P+4E cu 16 apartamente.

În cadrul acestui proiect, E-Acumulatori a sprijinit procesul de obținere a statutului de producător de energie pentru asociația de proprietari. De la momentul instalării, sistemul montat pe clădirea din cartierul Militari a produs 2 MWh, acoperind integral consumul de 0,2 MWh al clădirii destinat iluminatului în spațiile comune, sistemelor de control al accesului și aerului condiționat din scara blocului, iar excedentul de energie produs a fost livrat în rețea. Veniturile rezultate de la furnizorul de energie vor fi folosite ulterior pentru acoperirea unor facturi și pentru noi investiții.

Zeci de proiecte noi în faza de pregătire

Prin colaborarea cu Asociația Între Vecini, E-acumulatori.ro a reușit să strângă fonduri pentru încă 10 proiecte (5 în București și 5 în restul țării). Comunitățile selectate vor fi determinate prin intermediul unei competiții.

Oportunități de ofertare: Peste 1500 de proiecte de construcție șantiere clădiri rezidențiale în România în 2023

Potrivit datelor recente Victa.ro, s-a observat un număr impresionant de 1522 de șantiere ansambluri rezidențiale și blocuri în diverse stadii de dezvoltare în acest domeniu. Această tendință indică oportunități ample și promițătoare pentru investitori, antreprenori și profesioniști din domeniul construcțiilor și piața instalațiilor de panouri fotovoltaice.

Dacă vrei să afli cum poți oferta instalațiilor de panouri fotovoltaice înaintea concurenței la clădiri rezidențiale care acum se construiesc intră pe Victa.ro