Panourile solare termice – de la solutia viitorului la prezentul simplu

In ultimii ani, s-a facut un adevarat efort din partea Uniunii Europene in sprijinirea proiectelor “verzi”. Mai mult, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a deblocat in sfarsit Programul “Casa Verde”, dupa o stagnare de 5 ani.

Conform programului, persoanelor fizice care au obtinut aprobare primesc sume nerambursabile de pana la 6.000 lei daca isi instaleaza panouri solare sau centrale pe peleti. Instalarea de noi sisteme de incalzire care folosesc resurse regenerabile in urma aprobarilor acordate prin programul “Casa Verde” va creste nivelul national la peste 50.000 numarul de case cu grade Solar panelsdiferite de independenta energetica. Din pacate, pana in prezent cantitatea de panouri solare este de 4 ori mai mare in zona rurala, desi factorul poluant se regaseste in zona urbana. In urma analizei de piata realizata cu ajutorul platformei de Business-Intelligence Prospec (by IBC Focus), in ultimele 12 luni fruntasii in materie de panouri solare sunt judetele Suceava – pe primul loc cu 8% din investitile medii si mari in panouri solare, Bistrita-Nasaud si Cluj la egalitate pe locul 2 cu 6%, si locul 3 este ocupat de Brasov si Iasi cu 5%. Desigur, exista si cateva judete care nu au nici o astfel de investitie.

Dezinteresul acestor judete este cauzat aici atat de nivelul de trai din judetele respective, cat poate si de lipsa potentialului turistic din aceste zone. Analiza ne arata ca segmentul Horeca conduce cu 54%, cu siguranta datorita sustinerii Fondurilor Structurale in dezvoltarea de pensiuni agroturistice. Incearca sa vina din urma si segmentul Industrial cu 26% si Constructii sociale si comunitate – cu 11% – prin primariile si ANL-urile care au inceput proiecte in care favorizeaza panourile solare.

Desi un oras mic, Municipiul Odorheiu Secuiesc a initiat un proiect prin care centralele termice de cartier sa fie “ajutate” de panouri solare.
Urmatorul domeniu care se arata interesat de panourile solare este cel Medical & Stiintific, unde gasim peste 20 de investitii in panouri solare, majoritatea fiind in spitale de stat si clinici private.Untitled2

In cele 3 domenii mai sus mentionate vorbim, desigur, in proportie de 80%, de panouri solare termice, in timp ce in domeniul industrial accentul este pus pe panourile fotovoltaice.
Acoperisurile verzi au devenit obligatorii in Germania, Elvetia si acum si in Franta in cazul cladirilor noi. Tendinta este si in Romania de crestere si nu putem decat sa speram ca odata cu repornirea Programului Casa Verde vom avea orase mai prietenoase cu mediul.

Daca vrei sa gasesti cele mai bune sisteme solare pentru casa ta, te invit sa vizitezi cea mai mare biblioteca virtuala cu specificatii tehnice: www.arhispec.ro, iar daca esti producator, cere AICI voucherul tau cadou de 250 de euro.