Panoul solar transparent care ar putea alimenta cateva becuri

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au realizat primul panou solar transaprent, care ar putea schimba modul în care vom alimenta cu energie casele noastre.

Concentratorul solar tra627x0nsaprent ar putea înlocui geamurile obisnuite de la case sau chiar ecranele smartphone-urilor si sa le transforme în celule fotovoltaice care vor încarca device-ul sau ne vor alimenta casa cu energie electrica.
Spre deosebire de alte celule solare transparente, acesta este cu adevarat transparent. Potrivit lui Richard Lunt, citat de ÔÇ×Extreme TechÔÇť, panourile ar putea fi montate pe cladirile ├«nalte sau pe orice dispozitiv mobil.

Panourile fotovoltaice transparente nu vor putea înlocui cu adevarat curentul electric, pentru ca eficienta lor este limitata, dar ar putea prelua o parte din consumul traditional. Astfel, panourile de la Universitatea din Michigan au o eficienta de 1%, dar cercetatorii spera sa ajunga la 5%.

Asemenea panouri ar putea alimenta câteva becuri de la un etaj sau ar putea oferi energia suplimentara unui smartphone pentru câteva ore. Din punct de vedere stiintific, panoul solar transparent este un oximoron, pentru ca celulele fotovoltaice reusesc sa ofere energie eleftrica prin absorbtia fotonilor (razele soarelui) si transformarea lor în electroni. Daca un material e transparent, prin definitie, lumina trece prin el. Din acest motiv, celelalte panouri asa-numite transparente, aveau doar partial aceasta proprietate. Echipa din Michigan a folosit o tehnica noua pentru absorbtia undelor ultraviolete si infrarosii.

Sursa

Vrei sa fii la curent cu inovatiile si cele mai bune solutii din domeniul instalatiilor?

Citeste ultimul numar al revistei digitale InstalFocus !