O tara a functionat in intregime pe energie din surse regenerabile timp de 4 zile. Romania ii poate calca pe urme
|Resursele pamantului nu sunt infinite si am ajuns intr-un punct in care depindem foarte mult de gaz petrol sau carbune. Daca am continua asa, generatiile viitoare ar avea mult de suferit de pe urma poluarii si a activitatilor omenesti care distrug putin cate putin aceasta planeta numita Pamant. In acest context destul de sumbru, o multime de organizatii, dar si autoritatile, au inceput sa militeze pentru protectia mediului inconjurator si pentru producerea de energie din surse regenerabile. In acest fel am ajuns anul acesta in punctul in care ne putem mandri cu niste mici victorii:
- Portugalia a functionat in intregime pe energie din surse regenerabile timp de 4 zile
- 87% din necesarul de energie al Germaniei a fost acoperit intr-un weekend de centrale solare si turbine eoliene
- Danemarca a produs intr-o singura noapte 140% din necesarul energetic prin energie eoliana, iar in 2015 energia eoliana a furnizat echivalentul a 42% din consumul energetic al tarii
- In 10 mai, Marea Britanie nu a ars nici un carbune pentru prima data in peste 100 de ani
- Romania a produs prin energie eoliana peste 2700 MW/ora intr-o dupa-masa in care au functionat aproape toate turbinele eoliene instalate
Romania, Marea Britanie, Italia, Franta si Polonia „Spun DA energiei eoliene”
Campania „Spune DA energiei eoliene”, care isi propune sa prezinte benefciile majore ale energiei eoliene, a fost lansata anul trecut in Spania si a fost adoptata ulterior de Marea Britanie, Italia, Franta, Polonia si ROMANIA.
In tara noastra, campania este coordonată de PATRES – Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania. In prezent, din organizatie fac parte 91 de companii, producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor – solar, eolian, hidro si biomasa – reprezentand companii care au la un loc o putere instalata de aproximativ 800 MW, cu investitii in domeniul energiei de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Conform datelor prezentate in cadrul campaniei, in Romania, pe 10 martie 2016, la ora 15.16, productia de energie eoliana era de 2.709 MW – cea mai mare cantitate inregistrată la noi. Ca urmare, Romania a redevenit exportator de energie, dupa peste o luna de importuri energetice. Energia eoliană a reprezentat 33% din întreaga producție energetică a acelei zile, fiind urmată de hidroelectrica (24,5%), nucleara si pe baza de carbune. In total, aproximativ 18% din consumul energetic din Romania provine din surse regenerabile, nepoluante. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Natională de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica, energia eoliana reprezinta 11% din energia livrata in retele de producatorii cu unitai dispecerizabile. Cu peste 85 de parcuri eoliene in functiune, in România, sectorul energiei eoliene are un impact major asupra economiei, iar investitiile in energia eoliana depasesc 4,5 miliarde de euro.
Campania a fost lansată anul trecut în Spania, iar din 2016 s-au alăturat Marea Britanie, Italia, Franța, Polonia și România. În țara noastră, campania este coordonată de PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România. În prezent, din organizaţie fac parte 91 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor – solar, eolian, hidro și biomasă – reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de aproximativ 800 MW, cu investiții în domeniul energiei de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Campania are in centru platforma interactiva http://www.yestowindpower.com/ro, unde personajul „Hipsterul energetic” prezinta proiectul.