Modulul termic de apartament PURMO – destinat încălzirii și preparării apei calde menajere, conceput pentru proiecte rezidențiale

Modulul termic de apartament PURMO este un ansamblu de echipamente, conceput pentru a asigura atât încălzirea locuinței, cât și prepararea apei calde menajere. Echipamentul este destinat utilizării individuale pentru fiecare apartament în clădirile rezidențiale dotate cu centrală termică de bloc.

Modulul este alimentat doar cu apă potabilă rece și agent termic, asigurând distribuția pe circuitul de încălzire prin pardoseală și prepararea apei calde menajere. Apa caldă menajeră este preparată instantaneu, cu ajutorul unui schimbător de căldură, ceea ce elimină necesitatea montării în apartament a unui boiler sau altui vas de stocare a apei calde menajare.

Modulul termic PURMO este compus din carcasă exterioară, cu racorduri integrate pentru conectarea sistemului, și modul intern, la care sunt fixate componentele.

În plus, modulul poate fi echipat cu contoare de măsurare a consumului de apă rece, apă caldă și căldură.

Structură modul termic

1 – Vană cu trei căi de deviere, motorizată DN25, pentru prioritizarea preparării apei calde menajere

2 – Vană de zonă, motorizată DN20, cu 4 căi cu by-pass

3 – Robinet diferențial de by-pass

4 – Filtru de colectare impurități DN20

5 – Supapă de aerisire automată

6 – Robinet de golire / umplere cu conexiune reglabilă și capac de siguranță

7 – Vană de amestesc DN15 pentru apă caldă menajeră

8 – Senzor debit prioritar pentru producerea instantanee de apă caldă menajeră

9 –  Schimbător de căldură cu plăci din inox

10 – Cutie pentru conexiunile electrice

11 – Termometru de control cu scara 0 ÷ 80 ° C

12 – Vană închidere cu bilă DN20

13 – Vană închidere DN20

14 – Dispozitiv de măsurare a energiei termice cu 3 intrări prin impuls și ieșire M-Bus

15 – Traductor de debit, dimensiune M10x1

16 – Contor volumetric de apă rece menajeră cu impuls

17 – Conector conducte DN20  cu supapă de sens încorporat

18 – Cutie metalică zincată cu încuietoare cu cheie pentru compartimentarea la 120 mm

19 – Ventil termic de amestec

20 – Pompă de circulație model Wilo Para 25/7

Modalități de funcționare

Modulul termic PURMO poate funcționa în 3 moduri diferite de operare:

1 – Mod încălzire: vana de deviere este comutată către partea de încălzire, iar vana nr. 2 fiind alimentată de termostatul de cameră deschide și alimentează cu agent termic sistemul utilizatorului.

2 – Mod preparare apă caldă menajeră: când apa caldă menajeră este solicitată de sistemul utilizatorului, senzorul de debit comută poziția vanei de deviere, iar agentul termic alimentează schimbătorul de căldură în plăci. Când solicitarea de apă caldă menajeră s-a încheiat, senzorul de debit revine la poziția inițială (contact deschis) și vana de deviere direcționează agentul termic către circuitul de încălzire.

3 – Mod by-pass: în cazul în care nu este necesară nici apă caldă menajeră, nici energie termică pentru încălzirea încăperilor, vana de deviere este comutată către circuitul de încălzire, în timp ce vana de zonă se află în poziția de by-pass. În acest mod, agentul termic care vine de la centrala de bloc nu este direcționat nici către sistemul de încălzire al utilizatorului, nici către schimbătorul de căldură, ci este redirecționat către centrala termică de bloc.

La cerere, modulul termic PURMO poate fi personalizat conform nevoilor utilizatorului, inclusiv adaptarea la încălzirea cu radiatoare, nu doar încălzire prin pardoseală, și prepararea de apă caldă menajeră.